8. heti Linux tipp egyveleg

Linux tipp
Linux tipp

A mai Linux tipp egy új tároló-tükörről szól. Akár a debian, akár az Arch használóknak gyors kiszolgálást ad(hat)nak a Cloudflare tükrök. https://cloudflaremirrors.com/

Bár nekem eddig sem volt gondom az elérhető tárolók sebességével, hiszen azok igen gyorsak a rendszer pedig teszteli folyamatosan a leggyorsabbakat és azokból szedi a frissítéseket, de egy próbát megér. Sok elérhető tükörszerver minden esetben jó számunkra, hiszen minél több, gyorsabb – és esetleg gyorsabban frissülő – szerver van, annál gyorsabb a rendszer frissítés is. Az oldalon, akár debian, akár Arch rendszerhez találsz pársoros leírást a repó élesítéséhez.

A mai második Linux tipp már általánosabb

Weblap mentése gyorsan képbe. Sok esetben kényelmes ha egy weboldalról készíthetsz egy képet, ami lehet kép is, vagy pdf formátum. Bár a shutter program is tud ilyent és jellemzően azt használom, de ha nem szeretnéd azt telepíteni, akkor a parancssorból is készíthetsz képet egy weboldalról.

Ehhez telepíteni kell a gnome-web-photo nevű programot, amit a saját disztribúciódban megszokott mód tehetsz meg. Arch Linux alatt az AUR-ban van, így pár percet igénybe vehet a fordítása.

A telepítés után

gnome-web-photo -t 0 --mode=print https://magyarlinux.hu output.pdf

vagy a

gnome-web-photo -t 0 --mode=photo https://magyarlinux.hu output.png

megoldással készítheted el a képet, vagy a pdf doksit. A -t 0 jelzi, hogy nem kell várnia, rögvest készüljön, ha magasabb az érték, akkor annyi másodpercet vár, amennyit megadtál.

Miért is jó, hogy parancssorból adod ki, és nem megnyitod a shutter-t?

Mert így a cron használatával időzítheted a képmentést. Ilyen esetben a kimenet nevében használd a date parancsot is, hogy eltérő és időbélyeggel készült fájlnév legyen. Az output_$(date +%m%d_%H%M).pdf példáúl elég kellemes lehet, de a man date tanulmányozása után saját beállítással finomíthatod az időbélyegzést.

Mire is jó ez a Linux tipp?

Egy adott weboldal mentésre. 🙂 Az időzítés pedig nagyon jól jöhet egy-egy fórum stb. logolására, ha azt veszed észre, hogy egyes topikokban eltünedeznek bejegyzések, hozzászólások módosulnak. Így periodikusan készül egy-egy kép, és ha kell, akkor hivatkozhatsz rá, vagy legalább elolvashatod mit írtak akkor, amikor nem láttad folyamatában a témát. Kellemes lehet akkor is, ha egy megrendelés, kitöltött űrlap stb.-t szeretnél lementeni a biztos, ami biztos felkiáltással.

Related Posts