Ablakváltás – alttab és rofi

Table of Content

Linux kezdő
Linux kezdő

A mai részben az ablakváltás témáját nézzük meg tiling, vagy egyéb ablakkezelőknél. Bár a legtöbben minden probléma nélkül, a saját rendszere szerint tudunk ablakok közt váltani, de nem árt ha ismerünk két olyan programot, ami nagy valószínűség szerint az összesen működni fog. Ez egyrészt bővíti a lehetőségeinket, másrészt a hordozhatóságot is segíti: minden ablakkezelőknél egyforma lesz.
Mit is értek az ablakváltáson? A programok közti váltást. Ami akkor nem gond, ha van pár nyitott program, vagy valami fülecske az ablakon, amin látod a program nevét. A tiling wm-ek esetén ez nem mindig megoldható. Az kedvenc i3wm-en van ilyen, a tabbed ablaknak “füle” van és ott megjelenik valami név. Illetve azt sem szabad elfeledni, hogy sok panelon is lehetőséged van megjelentetni, és esetlegesen váltani is a futó programok közt. Én rácsodálkoztam, hogy az i3wm milyen jól együttműködik a tint2-es panellel. Szuper! A panelos megoldásnak van egy hátránya: egérrel oda kell menni és kattintgatni. Ez sok esetben lassabb, mint ha ezt a billentyűzetről vezérelnénk. A leírtakat a végére belinkelt videó szemlélteti!

Ablakváltás alt+tab = alttab

Az alttab egy kis program, ami az alt+tab nyomogatásával váltja az ablakokat. Ez egy nagyon megszokott billentyűkombináció, én folyamatosan nyomogattam megszokásból. Másnak is rögzült szokása lehetett, mert megírta ezt a kis programot az ablakváltásra. Telepíteni kell, ami nem lehet gond. A disztribúciódban megszokott mód teheted meg. Majd a terminálba beírod:

alttab

Ezek után már az alt+tab az ablakváltás eszköze lesz. Gyakorlatilag megoldottuk a problémát.
Három téma még ide kívánkozik. Az első teljesen logikus: ha újraindítod a gépet, újra kell indítani az alttab-ot is. Ami nem túl nagy probléma, be kell rakni az autostart-ba. Az i3wm alatt a exec --no-startup-id alttab  jó  megoldás a configba, más rendszeren használd az itt megszokott módot. Érdemes lehet a .xprofile-be tenni, ami egy általánosabb megoldás.
A másik, hogy a kinézete elüthet az ablakkezelőktől. Ami nem problémás, hiszen működik, csak éppen nem szép. Az alttab készítői ezt is szuperül megoldották, és “témázhatóvá” tették. Én most egy, az eredeti cikk beállításait másolom ide.

exec --no-startup-id alttab -fg "#d58681" -bg "#4a4a4a" -frame "#eb564d" -t 128x150 -i 127x64

Ez is az i3wm beállítása, ha mást használsz akkor ott az elejét módosítani kell. A kapcsolók értelemszerűek, a színeket érdemes a környezethez állítani.

Ha a MagyArch beállításai:

-fg "#2E8B57" -bg "#2F2B26" -frame "#2E8B57"

A beállításon, illetve a kinézeten lehet finomítani, a man oldalt mindenképp nézd meg, mert esetleg ablakkezelő specifikus beállítás is kell.

A harmadik téma, és ez fontos. A fenti parancsnál az aktív asztalon lévő programokat listázza ki és azok közt váltogathatsz. Ami nagyon jó, ha ez a célod. Az alttab tud az összes asztal és összes program közt is váltani. Ilyen esetben a alttab -d 1 kapcsolót kell használni.

Bár nem szorosan a téma, azaz az ablakváltás minőségét nem érinti, de aki picom-ot használ, annak sok és viszonylag látványos lehetősége van az ablakok kinézetének a változtatásához. Valóba csak érintőlegesen!

A fenti oldalról vett minta alapján két érdekes beállítást emelnék ki. Mindegyikről volt már szó, de az ismétlés nem árt!

inactive-opacity = 1;
active-opacity = 1;
frame-opacity = 1;
inactive-opacity-override = false;
opacity-rule = [
"80:class_g = 'copyq'",
"90:name = 'alttab'",
# no opacity on sticky windows
"99:_NET_WM_STATE@:32a *= '_NET_WM_STATE_STICKY'"
];

Az első három sor az aktív, inaktív ablakok átlátszóságát szabályozza. Ha az inaktívét kisebbre veszed, akkor kicsit áttetsző lesz, szépen elkülönül az aktív/inaktív ablak.
A “90:name = ‘alttab'”, pedig egy ablak, konkrét ablak áttetszőségét szabályozza. Így az alttab kissé áttetsző lesz, ami kellemesebb képet ad ablakváltásnál.

Az alttab ablakváltó github oldala.

Ablakváltás rofi-val

A rofi-ról volt szó, így csak ezt az egy nagyon kellemes részét emelem ki. A rofi alapból megoldás kínál az ablakváltás témára.

rofi -show window

Érdemes egy billentyűkombinációhoz rendelni, aminek a módját az ablakkezelőd adja, vagy ha az sxhkd-t használod, akkor az ott megszokott egyszerű, profi megoldásokat használhatod.
A rofi ablakválás előnye, hogy nem kell plusz programot telepíteni, és ha beállítottál egy rofi témát, akkor azzal jelenik meg. Ami kissé eltér az alttab-tól, és egyéni ízlés szerint kényelmes, vagy a lehető legbénább megoldás, hogy itt nem a ablakváltást indító billentyűkombinációval választasz programot. Azaz nem az alt+tab szorgalmas nyomkodásával éred el a kívánt programot. Itt vagy az egérrel, vagy a le-föl nyilakkal, vagy az ablak, amire váltani akarsz első betűinek a begépelésével oldod meg a kiválasztást.
Igen, pont ezért került be ide az alttab ablakváltó, annak ellenére, hogy a rofi alapból tudja: nem kell levenni a kezemet az indító gombról, csak lelkesen nyomogatni. Bár ízlés dolga. Azt használod ami neked tetszik.

A bemutató videó linkje

Related Posts