Alapértelmezett hangkimenet beállítása

Linux kezdő
Linux kezdő

A mai modern gépekben már több hangkimenet is lehet, ami nagyon jó. Így több hangszórót is használhatunk, fejhallgatót és esetleg a monitorunkban lévő hangszórót is. Plusz a modern videokártyák olyan csatlakozóval rendelkeznek, melyek nem csak videó, hanem audio jelet is küld a monitorra, ahol a beépített hangszórót is használni tudjuk. Szuper, de mi van ha nekem nem kell ennyi. Egyszerűen csak azért mert régi a monitorom, ami csak olyan csatlakozóval kapcsolódik a géphez, ami csak videó jelet ad. A nem feltétlen szükséges hangeszközöket ki tudjuk kapcsolni a pavucontrol-ban. Ez nem okoz gondot. Ha így egy hangkimeneted marad, akkor nincs teendő, de ha több, akkor már egy kis munka még vár rád. Ha a lejátszás hangja neked a hangszóróból szól, örömmel konstatálhatod: a pulseaudio és a te elképzelésed egyezik. Az alapértelmezett hangeszköz az, amit te is elképzeltél. Nincs teendőd. Ha pedig nem? Akkor is két lehetőséged van.

Pulseaudio hangkimenet állítása panelben

Megnyitod a pavucontrol programot, és lejátszás alatt átváltod a megfelelő kimenetre a beállítást. Ez kényelmes, gyors, de nem túl hatékony. Nekem sok programom van, ami hangot is kiad, így egy másik megoldást választottam.

Pulseaudio alapértelmezett hangkimenet beállítása

Ahogy az alcím is mutatja, beállítjuk azt a hangkimenetet, amit alapértelmezettnek akarunk megtenni. Ilyen esetben ezt fogja használni a gép hangkimenetnek. Ha esetileg mást akarsz majd használni, akkor a pavucontrol-ban megteheted az átállítást.

Négy lépés kell, plusz egy.

A plusz egy legyen az első, mert ez nem közvetlen az alapértelmezett hang beállítása, hanem biztonságtechnikai: ments el a /etc/pulse/default.pa fájlt. Amihez rendszergazdai jog kell. Ha valamit elrontottál, akkor ezt visszaállítva már kapsz újra az eredeti állapotra hozhatod a rendszeredet.

Az első lépés:

aplay -l

Kapsz egy hosszabb, rövidebb listát. Amiből ki kell választani azt,a mit használni akarsz.
A kiválasztott eszköznél megnézed a card értéket, ami nálam card 0 majd a device értéket is, ami nálam device 0. Ez értelemszerűen eltérhet nálad. Nagyon gondosan járj el!

Majd második lépésként a /etc/pulse/default.pa fájlt megnyitod. A legvégén lesz egy ilyen rész:

### Modules to allow autoloading of filters (such as echo cancellation)
### on demand. module-filter-heuristics tries to determine what filters
### make sense, and module-filter-apply does the heavy-lifting of
### loading modules and rerouting streams.
load-module module-filter-heuristics
load-module module-filter-apply

Ide a végére beilleszted a

load-module module-alsa-sink device=hw:0,0

A hw: után a card:device értéket kell beírni, amit az előbb kikutattunk! Mentsd el a fájlt.

Ezután már csak a

pacmd list-sinks | less

Ezzel kilistázod a hangkimeneteket, sok érdekes adattal, de nekünk most csak a száma kell annak, amit alapnak szeretnél.

Térjünk vissza az előbb szerkesztet fájlhoz, és a végén keressük meg ezt a részt:

### Make some devices default
#set-default-sink output
#set-default-source input

és állítsuk be az alapértelmezett hangkimenetet, az alábbi sor hozzáadásával.

set-default-sink 1

Itt az egyes helyett azt add meg, ami neked kell. Ment és egy újraindítás után már működik is.

Amit érdemes tudni: egyes asztali felületek adnak alapértelmezett hangeszközt kiválasztó panelt is a beállítások részben. Ott azt kellene használni!

Related Posts