Alvó mód után villog a kép?

Table of Content

Talán más is észrevette, hogy ha alvó módba kerül a gép, majd felélesztjük, akkor a monitor képe villog, vibrál. Ez nagy valószínűséggel a picom hibája.
Mi lehet a megoldás?

Az első amit ajánlanak, hogy a

/etc/X11/xorg.conf.d/10-monitor.conf

fájlt hozzuk létre, majd ezzel a tartalommal töltsük fel:

Section “Monitor”
Identifier “DVI-D-0”
Option “DPMS” “false”
EndSection
Section “ServerLayout”
Identifier “ServerLayout0”
Option “StandbyTime” “0”
Option “SuspendTime” “0”
Option “OffTime” “0”
Option “BlankTime” “0”
EndSection

Ez jó megoldás, mert így nem fog a monitorod kikapcsolni, vagy alvó módba menni, és akkor biztosan nem lesz vele ilyen gond.
Az Identifier “DVI-D-0” sorba a saját monitorod azonosítója kerüljön.

Ez egy szuper megoldásnak tűnik, de csak tüneti kezelés. A másik megoldás, hogy ha már majdnem biztos, hogy a picom, azaz a kompozítáló program hibája ez, akkor ne indítsuk el a picom-ot és nem lesz gond. Ez is jó megoldás, a megfelelő indító eszközben (nálam a .xprofile) kikommenteljül a picom-ot indító sort. Ami megoldja a problémát, de az összes átlátszóság, árnyék és egyéb szépészeti dolog eltűnik. Ilyen lehet sok egyszerűbb panel vagy a conky hátterének a megváltozása. Így ez a megoldás jó, de akinek kellenek ezek funkciók, annak egy másik megoldást kell keresni. Ami nem tökéletes, és messze nem olyan mint a picom, de működik:

xcompmgr

telepítése és elindítása. Ez egy egyszerűbb, de működőképes kompozítáló Linux alatt. Érdemes kipróbálni, és kicsit körbenézni a beállítások közt, így ideiglenesen (vagy végleg) kiválthatja a picom-ot, vagy bármelyik olyan kompozit eszközt, ami akkor és ott nem működik.

Én árnyékokat nem, de átlátszóságot használom, amihez a transset-df kis programocskát is bevetem. Így gyakorlatilag semmi hátrányom nem lett a váltásból.

Remélem segítettem…