Anonim internet: Tor

Anonim internet Linux alatt? Tor.

Aki meghallja a Tor kifejezést azonnal a mély-web, a hekkerek és az illegális drogokat áruló, pedofil képeket tartalmazó titkos honlapokra gondol. Ez egy téves elgondolás. A Tor csak egy hálózat, ami kifejezetten az anonim internet böngészésre, a személyiségi jogokra koncentrál. A kialakítása olyan, hogy az ott folyó kommunikáció és adatforgalom lenyomozhatatlan, és nem köthető senkihez. Bár vannak hátrányai és hiányosságai, de talán az egyik leganonimabb megoldás, amihez hozzáférhetünk különleges tudás és eszköz nélkül.

Mi is az a Tor hálózat?

Anonim internet elérési lehetőség. Egy olyan elterjedt és ingyenesen használható internetes hálózat, melynek a világon rengeteg szervere van, és egységesen biztosítják a titkosított és biztonságos kommunikációt. A VPN egy gép, a Tor hálózat – talán a kettő közt ennyi a legfontosabb különbség.
Itt is igaz, hogy akit jobban érdekel a téma az interneten rengeteg jó leírást találhat róla. Számunkra jelen pillanatban a használata a fontosabb.

A Tor hátrányai

Az első hátránya, hogy országonként eltérően ítélik meg az anonim internetezést, így minden esetben járj utána, hogy ahol te vagy, ott miképp szabályozzák ezt. Nem csak Kínára gondolva jelzem, hogy ok lehet a megfigyelésre, ha Tor hálózatot használsz, mert gyanús tevékenységnek vélik a jogalkotók.

A másik, már ismert probléma, hogy sok weblap üzemeltetője blokkolja a Tor hálózatról való kapcsolatot, így lehet, hogy egyes oldalak nem jelennek meg. Ezt sajnos nem lehet kikerülni, így ha ilyen van, akkor más, hasonló oldalt kell keresni. Ne támogassuk a látogatásunkkal azokat a portálokat, akik sértik a szabadságunkat azzal, hogy nem engedik az anonim elérést.

A harmadik probléma már technikai: bár a Tor anonim internet használatot ad, de a belépésig, és a kilépési pont után már nem. Azaz alapvetően amíg el nem éred a Tor hálózatot (géped, ISP, DNS szerver) addig nem vagy anonim. Illetve, amikor a Tor hálózat eléri a kért honlapot, attól a ponttól a Tor és a weboldal közti kommunikáció sem feltétlen anonim. Ezen a HTTPS már sokat javított, így a probléma jellemzően a http:// előtaggal van. Bár a titkosabb HTTPS protokoll megléte már alapvető lenne egy-egy oldalon, de sok még nem így működik. Értelemszerűen ezt Te látni fogod, mert a böngészők ki is írják: Nem biztonságos.

A negyedik is ismert: lassabb lesz a kapcsolatod. Hol nagyon, hol észre sem veszed. Itt a megoldás egyszerű: ha lassú, akkor lecsatlakozol a Tor hálózatról és vissza. Lehet, hogy segít. A lecsatlakozás pld. a böngészőben egyszerű: kilépsz és vissza a böngészőbe. Van más megoldás is, de ez szokott a leggyorsabb lenni.

Anonim internet elérés böngészővel

Ha annyi a célod, hogy a böngészésedet anonimmá tedd, akkor nem kell semmit sem telepítened. Bár a legtöbb Linux disztribúcióban a tárolókban ott van a Tor elérésére a program, a böngésző, de ezeket csak böngészésre nem feltétlen kell telepíteni.
Tor honlapjára felmenve, és letöltve a megfelelő csomagot, azt kicsomagolva kapunk egy egyszerű, sima Firefox-ot, amit ha indítunk, akkor előbb a Tor hálózatot beállítja, majd használatra kész Firefox böngésző indul. Szuper, mert nulla munkával egy biztonságos, anonim internet elérést kapunk. A Firefox be van állítva egy elfogadható biztonsági szintre, a „normál” Firefoxhoz hasonlóan plugineket is telepíthetünk stb. Azaz azon kívül, hogy induláskor látod, hogy a Tor-ra csatlakozik, lefut a folyamat, azon kívül egy ismerős környezetbe kerülsz.

A megoldás nagy előnye: ha időnként törlöd a kicsomagolási könyvtárat (amibe a kicsomagolás után minden került), majd újra kicsomagolod, akkor egy „szűz” tiszta környezetet kapsz. Így semmi előzmény, letöltés, ilyen-olyan, a honlapok által odarakott akármi nem marad a gépeden.
Mi van? Akkor ez nem véd a kukkoló csokik, a java szkriptek és egyéb, csúnya, a böngészőkben előforduló dolgok ellen? Nem. Alapvető tévedés, hogy a Tor használata az a géped biztonságát, a böngészők biztonságát is emeli. A Tor az anonim internet elérést, a titkosítottabb, kevésbé lehallgathatóbb internetezést segíti és nem a géped védelmét! Nem helyettesíti a tűzfalat, de az ellen sem véd, ha a meglátogatott oldalon közzé teszed a bankkártya adataidat.

A teljes internet elérésed anonim Tor alapokon?

Azaz be lehet állítani, hogy minden adatforgalmat a Tor hálózat igénybe vételével tegyen meg a géped. Én ezt nem használom, így nem is lesz róla szó.
Miért? Mert akár Tor, akár a VPN lassítja az elérést. Sok esetben az adatforgalom semmi olyant nem tartalmaz, ami érdemi okot adna az anonimitásra. Ilyen pld. a rendszer frissítés, vagy a Magyar Linux Videó csatornának az adminisztrálása, vagy ennek a bejegyzésnek a feltöltése. Meg kell húzni a határt, aminél egyértelműen feleslegesnek tartod az anonimitást és zavarónak a lassulást.

Tor elérése egyszerűen: anonim internet tevékenység

Bár a legtöbb internetes tevékenységünk a böngészőben történik, de azért van más egyéb, a böngészőkön kívüli élet is. P2P, FTP, letöltésvezérlők, github, egyéb tárhely szinkronizálások… Ezek közül is jó lenne párat anonim használni az interneten.
Itt is egy egyszerű programot mutatok csak be, ami elégséges nekem. A neve orjail.

Ha feltetted a BlackArch tárolót, akkor simán telepítheted. A használata, az alap használata egyszerű:

orjail programneve

A program már a Tor hálózaton keresztül fog kommunikálni, így viszonylag anonim lesz az internet elérésed erre a munkamenetre. Persze sudo…

Ami egy jó dolog, de bizonyosodjunk meg arról, hogy valamit tesz is ez a program.

Futtasd le

curl ifconfig.me/all
orjail curl ifconfig.me/all

két parancsot és látod is a különbséget az IP-k közt, amit lát az ipconfig.me oldal.

Egyszerű az anonim internet?

Így már bármely internetet használó tevékenységedhez szükséges programot rávehetsz, hogy az a Tor-t használja. Akár még egy chet, discord, messenger vagy egyéb kommunikációs programnál is jól jöhet, hogy anonim maradhatsz az interneten. Az oldalukon több példa is van a felhasználásra, és az egyszerű, általam mutatott megoldást árnyalják is.
Fontos tudni, és remélem mindenkinek feltűnt! A parancs indítását sudo-val végeztük, de maga az internetet, illetve a Tor hálózatot használó program sima user jogokkal fog futni. Ami logikus is, mert elég nagy biztonsági hiba lenne egy Tor, vagy akármilyen hálózatra kapcsolódni root joggal különleges ok nélkül.

Itt két megjegyzést tennék általánosságban. A orjail alkalmas a példák szerint a böngészők futtatására is. Ezt több fórumon nem tartják helyesnek, így én – ha Tor-t szeretnék használni – akkor az első részben bemutatott módszert használom. A másik, szintén fontos dolog: ha nem muszáj, és ha nem teljesen ismered a témát, akkor nem kellene a DarkWeb területére tévedned. Bár vonzó, de sok veszély is fenyegetheti az óvatlan látogatót. A orjail egyes példái is .onion oldalak letöltésére adnak útmutatót. Ezek nyilván működnek, de nekem nem célom ezt használni. Én egy céllal használom a Tor hálózatot, az anonim internet használatért, amiben a névtelenség és a felesleges nyomkövetést akarom megakadályozni.

Ahogy látni egy alap anonim internet használatot nem túl nehéz elérni. Kis odafigyelés, plusz minimális ismeret mellett már sokkal nagyobb anonim használatot érhetünk el az interneten,mint az átlag. Ezek jellemzően nem rónak nagy terhet a felhasználóra, és nem akadályozzák a hatékony munkát.
Akinek ennél nagyobb kell több, nagyon jó olyan Linux disztribúció létezik, amik kifejezetten az anonim internetezés és a adatvédelemre helyezik a hangsúlyt.

Related Posts