Apropos parancs Linuxon példákkal

Linux tipp
Linux tipp: apropos

Az apropos parancs Linuxon példákkal. A Linux rendszerek több száz alap parancsot tartalmaznak. Ezeket, legalábbis a legtöbbet nem napi szinten használjuk. Sokat nem is ismerünk, nem is használunk. Ha valahol nem olvasunk egy parancsról, vagy egy feladathoz az elmúlt időben nem kellett, akkor a létezéséről sem tudunk. Ami hiba, hiszen nem hiába kerültek bele a Linux, Unix rendszerekbe ezek: hasznosak és a készítők érdemesnek találták őket a fejlesztésre.
Így jó lenne egy keresőt használni, ami azokat listázza ki, melyek egy adott feladathoz készültek. Ezt a keresést jellemzően a google keresővel végezzük el. A legtöbb esetben ez nagyon hatékony, sok példát is felhoz a kereső. De van erre egy parancs is, ami a man(uál) oldalakban keres és a keresett kifejezésre adott találatokat listázza ki.

Apropos használata

A használata egyszerű, egyszer kell kipróbálni, azután már gyorsan kereshetünk ezzel is.

Egy ismert programra keresünk rá. A példa az rm lesz, aminél a leírásban szerepel a “remove files or directories” kifejezés. Igen, angol. Ami kissé furcsa lehet sokunknak, mert a grafikus felületet, és sok parancssoros programot is lefordítottak magyarra. Ennek ellenére érdemes a parancsokat (a grafikusakat is!), azok leírását is angolul megismerni, mert ha keresünk valamit az interneten nagyon nagy a valószínűsége az angol leírásnak.

Az első példa

apropos "remove files"

Azaz a fájl eltávolításra keresünk rá. Ahogy látni, ha több szóból áll a keresendő fogalom, akkor azt idézőjelek közé kell tenni. Lehet keresni egy-egy szóra is, de tapasztalatom szerint az általánosabb fogalmak sok találatot adnak. Ami nem hatékony, így a szűkítést már itt érdemes megtenni.

Amikor több kifejezést idézőjel nélkül adunk az apropos programnak, a man(ual) oldalakon olyan parancsokat keres, amelyek leírásai legalább a keresett kifejezés egyikéhez egyezést tartalmaz. A fenti példában láthatjuk idézőjelekkel kényszeríthetjük az apropos programot arra, hogy minden szót egy fogalomként keresse.
Hasonló hatást érhetünk el a -a parancssori kapcsolóval. Az -a kapcsolót használva pontosan ugyanazt a kimenetet kapjuk, mint az előző példában, annak ellenére, hogy kihagytuk az idézeteket.

apropos -a remove files

Pontosabb egyezés keresése

Az előbbi keresésnek egy hátránya van: nagyon tágan értelmezi a keresési feladatot és a nem pontos találatokat is kilistázza. Ha egy rövidebb szó, például a “log” kifejezést keressük, akkor a „changelog” is belekerül. Ami nem feltétlen lesz jó nekem. Az -e kapcsolóval kényszeríthetjük a pontos szóegyezés keresésére.

apropos -e "log file"

A kimenetet tehetjük kicsit olvashatóbbá az -l (long) kapcsolóval. Az apropos alapesetben a túl hosszú sorokat … végűre csonkolja. Az nem feltétlen jó nekem, ha a mondat vége lemarad! Érdemes kipróbálni ezt a kapcsolót is, a kevésbé szép, de talán értelmezhetőbb kimenetekért. Próbáld ki, egyértelmű lesz a változás a kimenetben.

Igen, tudom! Az apropos alap, kapcsoló nélküli indítása megegyezik a man -k parancs kimenetével. Azt használd, ami neked jobban tetszik. A man -k (keresés) könnyen megjegyezhető, az apropos pedig picivel jobban skálázható. Nagy eltérést nem fogsz tapasztalni, a fő feladatot ellátja mindegyik: megkapod a kellő információt.

Annyi? Igen. Ha egyszer kipróbálod az apropos parancsot, akkor már tudsz róla. Amikor kell valami, akkor jól jöhet, nem kell az interneten keresgélni.