Arch Linux – két apró program

Arch Linux
Arch Linux

Már elég sok alapismeretünk van az Arch Linux adminisztrálásról, a csomagkezelésről. Két videó is készült róla a Magyar Linux Videók YouTube csatornámon. Ma két érdekesebb lehetőséget mutatok be, amit (szerintem) érdemes használni. Az egyik egy közösségi hozzájárulás, amivel segítheted az Arch Linux fejlődését, a másik egy biztonsági megoldás, ami évi pár alkalommal lehet érdekes. Egyik sem világmagváltó és csodafegyver, csak egy kis plusz, amivel jobbá teheted a rendszeredet. Az Arch Linux egy nagyon kezes rendszer, sokan használják. Közösségi fejlesztésű, ami értelemszerűen azt jelenti: nem áll mögötte egy cég, aki fejlesz, és teszi bele a pénzt. Így ha a közösség nem aktív, akkor kisebb hatékonysággal fejlődik az Arch Linux.

Hm… hogyan lehet hozzájárulni az Arch Linux fejlődéséhez?

Aktívan fejleszthetsz valamit, ilyen lehet egy AUR csomag, vagy éppen a MagyarArch, ami egy jó telepítő, és a használatával szélesebb körbe terjed el az Arch Linux. Adhatsz pénzt is egy-egy projekthez, nem kell milliókra gondolni, de sok projekt egy sör, vagy egy kávé értékének is tud örülni. Így virtuálisan meghívod a fejlesztőt egy sörre, kávéra a munkájáért. Blogolhatsz, készíthetsz videókat is. Így jobban megismerik az emberek az Arch Linuxot. Ha pedig nem akarsz aktívan részt venni, de hozzá szeretnél járulni az Arch Linux fejlesztéséhez, akkor is van mód arra, hogy tegyél valami hasznosat.

Adatszolgáltatás az Arch Linux fejlesztéséért

Az adatszolgáltatásos hozzájárulás nagyon egyszerű: a csomag telepítése után a heti időzített, automata feladat gondoskodik a többiekről.
Mi is ez? Elküldi a rendszeredre telepített csomagok listáját, valamint a használt architektúrát és tükrök listáját. Ez az információ névtelen, és nem használható azonosítására, de segít a fejlesztőknek a prioritások meghatározásában és az Arch Linux még jobbá tételében. Logikusan átgondolva, ezzel tehetsz egy általad kedvelt, és használt program fejlesztéséért is, hiszen azt fejlesztik, amit használnak is.

Pár egyszerű lépést kell ehhez megtenni:

Telepítsd a pkstats-t a pacman -Syu pkgstats paranccsal
Indítsd el az időzítőt: systemctl start pkgstats.timer
Ellenőrizd le, hogy elindult: systemctl status pkgstats.timer

Ennyi. Ha többet akarsz megtudni, a népszerűségi helyezésről: https://pkgstats.archlinux.de/

Ha bármi kételyed merülne fel, akkor ne küld el a statisztikáidat. Bár maga a program nyílt forráskódú, megnézheted, hogy mit csinál, de ez valóban egyéni döntés!

Ami már kicsit hasznosabb program, az az informant. Nagyon valószínű, hogy sokan nem s hallottak róla.

Informant, az hibajavítós segéd

Arch Linux alatt a frissítéssel jellemzően nincs gond, lefut és már semmi teendő. De időnként előfordulhat hiba, amit manuálisan kell megoldani. Erről volt szó, ajánlottam is egy oldalt, ahol megnézheted a hibákat és javításukat. Ideálisabb lenne, ha van olyan hiba, amit nem ismersz, akkor ne fusson le a frissítés. Ez egy elég nehéz feladatnak tűnik, hiszen nem tudhatja a frissítési program, hogy Te mit olvastál el, és mit nem. Erre való az informant programocska. Két részre osztható a tevékenysége.

  • Az alapvető tevékenység az ismert hibákat tartalmazó hír letöltése, és ellenőrzése, hogy azt tudomásul vetted.
  • A fő feladata, ami miatt szeretem: beépül a pacman frissítési folyamatban, és ha van olyan hír, amit nem jelöltem be olvasottnak, akkor leállítja a frissítési folyamatot. Szuper? Az!

A telepítése után automatikusan beépül, ezzel nincs teendő. Majd futtass le egy pacman -Syu frissítést. Nagy valószínűséggel ilyen kimenetet kapsz:

:: Tranzakció előtti műveletek végrehajtása...
(1/1) Checking Arch News ...
There are 10 unread news items! Use informant to read them.
hiba: a parancs nem futott le helyesen
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (nem sikerült futtatni a tranzakciós műveleteket)
Hibák léptek fel, nem frissült csomag.

Ezt az informant Arch programocska generálja: észlelte, hogy van olyan információ, ami egy-egy frissítési hibára utal, és nem olvastam. Ami alapvetően igaz is. Bár ahogy látni közel fél év alatt 10 ilyen hibajelenség volt, azok egy része nem is érintett, de ideális lett volna ha azokat a frissítés előtt ismerem.
Hogyan tovább? Ezek régi hibajelzések, már nem érintenek. Így jó lenne megmondani az informant-nak, hogy OK, tudomásuk vettem és mehet a frissítés.

Infromant használata Arch Linux alatt

Az első, hogy lefuttatod az informant-ot:

informant check

természetesen, sudo!

Én ilyen listát kaptam:

0: zn_poly 0.9.2-2 update requires manual intervention Tue, 14 Apr 2020 16:30:30 +0000
1: nss>=3.51.1-1 and lib32-nss>=3.51.1-1 updates require manual intervention Mon, 13 Apr 2020 00:35:58 +0000
2: hplip 3.20.3-2 update requires manual intervention Thu, 19 Mar 2020 06:53:30 +0000
3: firewalld>=0.8.1-2 update requires manual intervention Sun, 01 Mar 2020 16:36:48 +0000
4: The Future of the Arch Linux Project Leader Mon, 24 Feb 2020 15:56:28 +0000
5: Planet Arch Linux migration Sat, 22 Feb 2020 22:43:00 +0000
6: sshd needs restarting after upgrading to openssh-8.2p1 Mon, 17 Feb 2020 01:35:04 +0000
7: rsync compatibility Wed, 15 Jan 2020 20:14:43 +0000
8: Now using Zstandard instead of xz for package compression Sat, 04 Jan 2020 20:35:55 +0000
9: Xorg cleanup requires manual intervention

Miután kész van a lista, ami érdekel, elolvasod:

infomant read a hiba száma

Nyilván itt is sudo. Majd a infomant read - -all paranccsal a többit is olvasottnak jelölöd.

Ezután már simán lefut a pacman -Syu és nagyon sokáig nem is lesz ezzel teendőd. Majd ha lesz egy új hibajelzés, és annak a javítás, akkor megint kiírja a frissítési folyamatnál az informant, hogy van új. Leállítja az Arch Linux frissítését, és elolvashatod a hiba javításának a módját. Í

Mindegyik programot 2020. júniusában teszteltem.

Related Posts