ArchLinux – Tárolók és extra tárolók kezelése

Arch Linux
Arch Linux

A legtöbb disztribúció “tükör” tárolókat használ a frissítéshez. Ezeket jellemzően az Interneten érjük el, és a világ sok-sok országában találhatóak fizikailag. Ezzel két probléma vetődik fel: van gyors, amiről gyorsabban jön le a frissítés, és nem mindegyik tároló egyformán naprakész. Ezek logikus jellemzők, így érdemes ezt ismerni és ha lehet a legfrissebb és leggyorsabb tárolót használjuk. Majd minden disztribúcióban van erre megfelelő eszköz, ami kiválasztja neked a legjobban megfelelőt.
Ma az Arch Linuxról lesz csak szó, ami értelemszerűen annyit tesz: aki nem Arch alapú Linuxot használ, annak nem igazán lesz ez hasznos.
Két fontos részt vizsgálunk ma, az elsőt már érintettem: a legjobb tárolót szeretnénk megtalálni. A másik pedig egy periferikus téma Arch alapú Linuxhoz illeszthető plusz tárolókról lesz szó. Az AUR-t már ismerjük, alapozónál megbeszéltük mi is ez, és hogyan kell aktiválni. Most az általam „magán” tárolóknak nevezet tárolókat ismerjük meg.

Az Arch Linux alapjai

Az Arch alapú Linux a többi rendszerekhez hasonlón egy sima szövegfájlban tartja azokat a címeket, ahol ő tükörtárolót vagy egyéb kereshet. Ezt jellemzően nem szoktuk szerkeszteni, de most ezekbe írunk. Ami egy fontos teendővel indul: ments le! Most! Bár önmagában nem egy bonyolult, és összetett fájl, de ha belepiszkálsz, és azután nem fogsz tudni frissíteni, akkor pánikolsz, és kapkodni kezdesz. Jobb a mentés, mint a későbbi kapkodás.

Először futtass le egy rendszerfrissítést. Terminálból. Az ArcoLinux alapoknál már megismertük a parancsokat ehhez. Ha nem megy fejből, akkor jegyzeteld ki azt a pár sort, ami kell.
Ezt csak azért tettük meg, hogy tudjuk, hogy milyen tükörtároló és egyéb tároló részek vannak alapból használatban. Nekem ez a lista jött a frissítéskor:

A csomagadatbázisok szinkronizálása…
a(z) core naprakész
a(z) extra naprakész
a(z) community naprakész
a(z) multilib naprakész
a(z) arcolinux_repo naprakész
a(z) arcolinux_repo_3party naprakész
a(z) arcolinux_repo_submicron naprakész
a(z) cingg naprakész

Neked lehet, hogy pár nem lesz benne, mert én már tettem be „magán” tárolókat is és nyilván az arcolinux tárolók egy manjaroban nem lesznek ott.
Ha később ezek közül valami hiányzik, akkor valamit elrontottál. Nem fog, de biztos, ami biztos.

Az Arch Linux a /etc/pacman.d/mirrorlist fájlban tárolja az adatokat, így azt menteni kell:

sudo cp /etc/pacman.d/mirrorlist /etc/pacman.d/mirrorlist.ment

Én jellemzően nem a .bak, hanem a .ment kiterjesztést használom, mert sok takarító program leszedi a .bak fájlokat. Ami most nem lenne túl jó!

A legjobb tükörtárolók kiválasztása Arch Linux alatt

Ehhez érdemes a Reflector programot használni, ami CLI, azaz parancssoros. De nem kell félni, pár sor és nem is kell napi szinten használni. A Reflector egy egyszerű, de hasznos praktikus segédprogram, amely ellenőrzi és lekérdezi a legfrissebb tükörlistákat, sebesség szerint rendezve egy weboldalról (https://www.archlinux.org/mirrors/status/), és elmenti őket az /etc/pacman.d/mirrorlist fájlba az Arch Linux rendszerben. Ez működik a legtöbb az Arch Linux származéknál, én az ArcoLinux alatt teszteltem 2020 márciusában. ArcoLinux alatt előre telepítve volt, de ha nincs, akkor:

sudo pacman -S reflektor rsync curl

Ezután már csak frissíteni kell a listánkat, ami egyszerű:

reflector --verbose --latest 5 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist

Rögvest kapsz egy listát, 5 sorból áll, és egy panaszt: Permission denied, azaz nincs hozzáférésed. Ami azt jelenti, hogy elé kell majd tenni a sudo-t, hogy emelt jogot kapj. Mivel ez egy fontos rendszerfájlba ír, ez természetes. Soha ne másolj egy parancsot megfelelő tudás nélkül, ha előtte ott a sudo! Igyekszem én is lehagyni a bejegyzésekben ha komolyabb műveletet végzünk, így a rendszer is figyelmeztet, és átnézed a parancsot.

A felépítés egyszerű:

--verbose „bőbeszédű” a kimenet, ami nem árt soha.
--latest 5 öt legfontosabb, legjobb tükör listázása
--sort rate a letöltési arány szerint rendezi
--save /etc/pacman.d/mirrorlist felülírja az előző tükörlista fájlt

Sokan szeretik megadni azt az országot, melyben vannak, vagy jónak tartják az abban található tükörtárolókat. Ezt a –country France –country Germany –country Hungary stb. kapcsolóval teheted meg.

Van akinél a protokoll is fontos, neki a -p kapcsolóval adható meg, hogy milyen protokollt keressen csak. Nekem ez nem fontos, így nem használom.

Ezután már tisztázatod a tükörszervereket, amiket beleírt a mirrir fájlba:

cat /etc/pacman.d/mirrorlist

Ezután egy pacman -Sy vagy yay -Sy ajánlott, mert a tárolók megváltoztak, így az adatbázis frissítés nem árt. Ha elmarad, és a -Syu kapcsolóval rendszer frissítesz, akkor is megteszi majd.

Ennél jóval finomítottabban is dolgozhatsz ezzel a paranccsal, Arch tükörszerverek beállításához, de nekem ennyi elég.

Ha folyamatosan problémáid vannak a tárolók sebességével, frissességével, akkor ezeket a műveleteket automatizálhatod is. Az Arch Wiki csodálatos ereje segít ebben is 🙂 Nekem nincs gondom, legalábbis eddig nem volt, így én ezzel nem foglalkoztam soha.

A nem hivatalos, és nem AUR szerverek

A hivatalos tükörszerverek után nézzük meg a „magán” szervereket is. Ezeket vagy magánszemélyek, vagy egy-egy egyetem stb. üzemeltet, esetleg olyan cég, aki a termékét így is terjeszti Arch rendszerekhez. A minőség és a megbízhatósági szint nagyon eltérhet, így minden esetben komolyan gondoljuk át a használatát. Aki látta a fenti yay -Sy kimenetet, észrevehette, hogy nekem is van olyan bejegyzés, ami nem az alap. Ez egy kipróbálás alatt lévő videóvágó eszközt lehetett így telepíteni, ami megbízhatónak mondható, de egy ismeretlen ember saját szervere az kissé más.

Ezek listája szintén az Arch Wiki oldalon megtalálható, a választék bő. Bár egy része ezeknek olyan személyes tároló, amit olyan üzemeltet, aki az AUR-ba is felrakja a munkáit.

Hogyan lehet ezeket a szervereket beüzemelni Arch Linux alá?

Nézzünk is meg egy, random kiválasztott „magán” tárolót. Legyen a cél a Trinity  DE beszervezése.

trinity

A tároló neve, semmi érdekes, csak egy név.

Maintainer: Michael J. Manley <mmanley@ntge.net>

Fenntartó, link az emailre, vagy valami olyan helyre, ahol utána tudsz nézni ki is ő.

Description: Trinity Desktop Environment

Leírás, ami lehet ilyen pontos is, de lehet elég tág is. Így már el tudod dönteni, hogy ezt kerested, vagy nem. Sok esetben link is van.

Key-ID: 5F710C1E

Az azonosító kulcs, ami hitelesíti a szerveren lévő fájlokat. Biztos találkoztál már olyannal, hogy telepítéskor jelezte a rendszer, hogy a hitelesítő kulcsot nem ismeri fel, és add meg. Na ez az…

Az adott kulcsot így teszed be a kulcstartódba.

sudo pacman-key --recv-keys 5F710C1E

Na, ez a lényeg. Ha kell a tároló, a szerver, akkor ezt a sort kell bemásolni a listába:

geany /etc/pacman.conf

Figyelj rá ez nem a tükörszerverek listája, és ha nem tudod mit mit jelent, csak annyit tegyél, hogy a VÉGÉRE illeszd be azt a pár sort, amit leírás alatt kiemelve találsz:

[trinity]
Server = https://repo.nasutek.com/arch/contrib/trinity/x86_64

Ami elé a sudo is kell, és azt használj szerkesztésre, amit szeretsz, és ismersz. Majd frissítsd le –Sy az adatbázist, ha rákérdez, hogy van ismeretlen kulcs, akkor azt importáltasd be.

Aláírás nélküli szerverek

Ha nincs aláírási kulcs, vagy fájl, akkor is van lehetőség a szerver használatára, ilyen estben a

SigLevel = PackageOptional

sort a szerver nevénél meg kell adni, és nem jelez hibát. Ezeket a szervereket a lista második felében találod meg.

Azért egy nem jól azonosítható kulcs, ahol hibákat dob a rendszer egy pacman -Sy parancsnál, és a hiába akarod a kulcsot megadni, mégis gond van, akkor nem kellene azt használni! Bár ha nagyon akarod a biztonsági ellenőrzést ki tudod kapcsolni egy tárolónál, de ha nem tudod mit és miért teszel, akkor ne tedd. Bár a fenti listában szereplő szerverek az ARCH wiki oldalán vannak, de…
A kikapcsolás egyszerű:

SigLevel = Never

sort kell a szerver neve, ami a zárójelben van és a server = sor közé betenni. Mindenképp ide tedd, mert akkor az adott szerverre vonatkozik.

Bár nagyon vonzó sok ilyen plusz „magán” tárolót aktiválni, de ezek egy része igen lassú lehet, és az adatbázis lekérdezés hosszadalmas lehet! Így a rendszerfrissítés lelassul, és frusztráló lesz a várakozás!

Érdemes a témában a Wiki-t olvasgatni, mert sok érdekes, és hasznos infó megtalálható.

Related Posts