Arco vs. Magyarch Linux?

Arch Linux
Arch Linux

Három Arch alapú Linux disztribúciót mutattam be a videócsatornámon, és felmerült a kérdés: kinek melyik lenne a jó? Ezt nyilván én nem tudom eldönteni, maximum szubjektív véleményt közreadni. Itt a szubjektíven van a hangsúly, hiszen egy akármilyen terméket objektíven megítélni nem lehet. Én – ami pontosan azt jelenti, amit leírtam: én – a Magyarch-ot használom. De ez nem befolyásoljon senkit, aki bizonytalan, annak érdemes végigolvasni a következő sorokat. Megpróbálok átfogó képet adni és összevetni a két Linux disztribúciót. Igen, már hasonló bejegyzés volt, de nem árt ismételni a témát. Leírtam az alulról építkező Arch telepítés előnyeit, mármint a számomra nyújtott előnyöket. Ezek lehetnek számodra hátrányok is! Ne a divatot kövesd, hanem azt válaszd, ami neked jó! Igen. Valóban tapasztalható, hogy egy-egy közösségben a vezetők, a hangadók választását követik sokan, és nem azt választják, ami nekik jó, hanem azt, amit a „menő fejek”. Ahogy az minden közösségben jellemző.

Arcolinux vs. Magyarch

A két disztribúciót hasonlítom össze. Ami nem túl szép dolog, hiszen az egyik egy kis disztribúció, a másik rengeteg különféle telepítővel rendelkező Linux disztribúció. Ezt vegyétek figyelembe, és döntsetek bölcsen.

Alapvető és közös jellemző: Arch!

Mindegyik Linux disztribúció az Arch Linuxra épül, így ha telepíted egyiket, akkor egy Arch alapot kapsz. Ami számunkra egy fontos dolgot jelent: eltérő kényelmi funkciókkal, de egy teljes értékű és nagyon jól működő Arch Linuxot kapunk. Mindegyikben elérhető az Arch tárolók, és az AUR is. Gyakorlatilag az alapok ugyanazok, így akinek van Arch tapasztalata, és ismerete nem fog semmi újjal találkozni.

Fontos eltérés a két Linux disztribúció közt

A Magyarch minimális, gyakorlatilag csak kinézetbeli, és pár előre konfigurált beállítófájl terén tér el az “eredeti” Arch-tól. Mármint attól, amit egy Arch Linux saját telepítővel raknál fel. Ellenben az Arcolinux már komolyabb konfigurációkat, beállításokat is tett, saját tárlóval. Az Arcolinux ad pár saját, más Arch disztribúcióban nem található programot is, ami gyakorlatilag egy jól használható, de nem létszükségletű beállító programocska.

Miért fontos ez Neked?

Bár első olvasatban ez egy érdektelen dolog, mert egy átlagfelhasználót nem nagyon érdekli az ilyen. De mindenképp fontold meg a kérdést. A két elképzelés a Linux disztribúcióról szöges ellentétben van egymással a gakorlati használatban is.
A Magyarch elgondolása nagyon puritánnak tűnik, de nagyon jó. A hagyományos Arch elgondolás szerint a felhasználó beállítja a rendszerét, kiválasztja azt, ami neki kell – öntevékenyen. Ha bekonfigurál valamit, akkor az az ő dolga, egy frissítés ne változtasson meg egy felhasználói beállítás, és ha lehet az alap Arch tárolókból rakjon fel programot. Így a Magyarch használatával a Magyarchtól egy pillanat alatt függetlenítheted magad, ha akarod, mert gyakorlatilag pár configfájlt kapsz pluszban és a többi az “eredeti” Arch rendszer. Bár a beállítás itt több munkát ad, de egy frissítés nem írja felül a beállításaidat. Sem pedig egy esetleges Magyarch megszűnés nem okoz gondot: sima Arch…

Az Acrolinux kissé másabb

Az Arcolinux más, szintén jó, és sokaknak kedves megoldást kínál. Itt nagyon sok alapprogramot kiegészítettek, javítottak, megváltoztattak. Ezek a saját tárolóiból érkeznek, így azok nélkül nem frissülnek. Ez egy jó dolog, hiszen egy szebb, jobb programot kapsz, esetleg egy olyant, amit az AUR-ból emeltek át, javítottak, mert ott nem működött, vagy keserves volt felrakni. Egy probléma van ezzel! Ha az Arcolinux megszűnik, vagy a tárolók egy időre leállnak, esetleg Te döntesz úgy, hogy neked már nem „Arco” kell, hanem csak Arch és AUR, akkor gondjaid lesznek. Egy rakás program nem fog menni, vagy frissülni. Érdemes – ha van a közelben – megnézni egy Arcolinux telepítést, hogy mely programokat kapod az Arco saját tárolóiból…
Több esetben kellemetlen volt, hogy frissítés után a configokat is frissítették, amivel a saját beállításaim eltűntek. Bár nem vészes, és nem mindennapos az ilyen, de én nem kedvelem az ilyen megoldásokat. Egyre kevesebb ilyen van, de…

Összefoglalva: A Magyarch telepítés után egy olyan Arch rendszert kapsz, ami majdnem olyan, mint az „eredeti”, minimális beavatkozással. Arcolinux telepítésnél már komolyabb változtatásokat kapsz, amivel szebb, kényelmesebb lesz a rendszered, de ennek lehetnek (vannak is) problémás részei. Itt már hozzá leszel kötve egy adott “Arco” vonalhoz, és nem tisztán csak Arch lesz a gépeden. Elfordulhat (és fog is) olyan meglepetés, ami a frissítésekből adódik: átírt config fájlok, és eltűnő háttérkép stb. Tapasztalat.

Arcolinux és Magyarch telepítés

A telepítési procedúra hasonló. Aki az egyiket fel tudja rakni, annak a másik sem lesz nehéz. Bár kinézetre eltér a kettő, de az alapvető kérdések egyformák. A videókban megnézheted magát a folyamatot, és felkészülhetsz az esetleges döntésekre.
Aki már telepített egy Linux disztribúciót és nem volt vele problémája, annak ezekkel sem lesz!

A potenciálisan elérhető programkínálat

A kérdés nem kérdés, hiszen megbeszéltük: Arch alaptárolókat és az AUR-t eléred mindegyikből. Itt nincs olyan, hogy az egyikben tucatszám van saját, csak arra a Linux disztribúcióra jellemző program. Ne várj semmi extra (csoda, felesleges) programot!
Mindegyikben az alap, a disztribútor szerinti alap telepítésen kívül már telepítéskor bejelölhetsz plusz programokat is. Bár ez kényelmes lehet, de a telepítési folyamat hosszabb lesz. Én jobban szeretem előbb felrakni az alapot, és azután a plusz programokat. Így hamarabb kiderül ha probléma van a telepítéssel.

Megbeszéltük a hasonlóságot, most a különbségeket vesszük sorba.

Mikor jó neked a Magyarch Linux disztribúció

Ha egy alap Arch rendszert szeretnél. Itt nem kerül el semmi olyan, amire nincs szükséged, illetve Te saját kezeddel a telepítőben be nem jelölted. Ez egy teljes kontrollt és testreszabhatóságot biztosít neked. Mindent Te határozol meg és állítasz be. Nem fog beleszólni senki, nem lesznek felesleges programok és frissüléskor sem írja felül a disztribúciód a már elkészített configot.

Ha megnéztél pár Arch telepítős videót, és nincs kedved a terminálos telepítéshez, de ki szeretnéd próbálni az Arch Linux disztribúciót. Sallang és rád erőltetett program nélkül! Igencsak kellemes, ha nem kell terminálozni a rendszer telepítéskor.

Ha egy bekonfigurálatlan, azaz nagyon alap ablakkezelőt szeretnél feltenni, amit Te akarsz (és tudsz is) beállítani. Én kifejezetten azért szeretem a Magyarch disztribúcióval telepíteni a kedvenc openboxomat, mert semmi nincs beállítva, egy alap és üres rendszer kapok.

Ha megnézed a Magyarch oldalát akkor a Xfce (MagyArch), BSPWM (MagyArch), i3 (MagyArch), Spectrwm (MagyArch) lesz minimálisan, de jól használhatóan előre konfigurálva. A többinél az alap Arch telepítést kapod. Vedd észre, hogy a fenti négy közül három nem kifejezetten kezdőknek való ablakkezelő.

Ha nem szereted azzal kezdeni a Linux disztribúciód használatát, hogy leszedj egy csomó felesleges (általad annak tartott) programot.

Ha meg szeretnéd ismerni az Arch Linuxot, és sokat tanulni.

Gyorsabb rendszert szeretnél építeni. Csodára ne számíts, de az Arcolinux alaptelepítéshez képest az openbox, ha saját magad építed fel a rendszeredet gyorsabb. Érezhetően jobban működik, és masszívabb érzést ad.

Mikor NEM való Neked a Magyarch

Ha nincs alapod a Linux és kifejezetten az Arch Linux disztribúció területén. Ha életedben nem használtál még Linuxot nem való a Magyarch neked. Kivéve, ha komoly ismereted van a számítástechnikában. Ezt vedd komolyan, mert ha nem, akkor csalódni fogsz.

Ha nem ismered azokat a programokat, melyeket használni akarsz. Bár a telepítőben bepipálhatsz elég sok programot, de… problémás lehet egy feladat megoldása, ha előbb ki kell googlizni az arra való programot, majd telepíteni, majd pedig beállítani.

Ha egy előre beállított, kész és komfortos Linux disztribúcióra vágysz. Nulla munkával, a „dobozból” kész rendszert szeretnél.

Ha első megmozdulásod az lenne, hogy egy grafikus csomagkezelőt keresel. Itt nem lesz feltelepítve! Ez nem jelent problémát, ha ismerd az Arch rendszert, vagy felkészülsz erre, de komoly gond lehet, ha nulla Arch ismerettel rendelkezel.

Ha tőled idegen a leírások olvasgatása. A Magyarch alap, üres, meztelen rendszert rak fel. Így – amit nem ismersz – azt ki kell googlizni, elolvasni a Wiki-t, és értelmezni.

Nagyon nem való neked az Arch, a Magyarch, ha megijedsz egy-egy hibajeltől, vagy egy-egy hiányzó programtól. Itt a minimum kerül fel, és pár, esetleg más Linux disztribúcióban automatikusan telepített program nem lesz! Ha stresszeled magad, hogy nincs fenn a cron, vagy bármi ilyen kisebb program és nem tudod „kitalálni” a megoldást, akkor nem neked való ez!

Ha nem mersz a rendszeredhez nyúlni. Sok kezdő, vagy egyéb „komfortosabb” Linux disztribúcióról áttérő idegenkedik egy-egy beállító fájl megnyitásától, annak szerkesztésétől. Mert mi van, ha elrontja a számítógépet, az operációs rendszert? Ha el tudsz olvasni és követni egy leírást, akkor nem okozhatsz túl nagy problémát. Ha meg legyilkolod a Linuxodat, akkor egy újratelepítést tehetsz, ami már rutin munka lesz.

Ha nem szeretsz ezzel a beállítási procedúrával babrálni, mert egyáltalán nem érdekel. Ez idő, és sok munka! Bár az eredménye egy igencsak jó, általad beállított és a saját igényeidnek teljesen megfelelő Arch lesz, ennek ellenére sokan nem élvezik a beállítási folyamot. Érthető, hiszen nem a rendszerrel akarnak foglalkozni, hanem a számítógépet használni.

Mikor jó neked az ArcoLinux disztribúció

Ha egy nagyon jól összerakott, “kész” Linuxot akarsz. Aminél a telepítés után nincs sok teendőd, ha kell még valami program, azt felrakod grafikus felületű csomagkezelővel. Minden programtípusból lesz fenn egy, vagy több, így nem kell keresgélned.

Ha nem akarsz foglalkozni a finomhangolással, a beállítással, a rendszerrel. Ha nem leled kedved a testreszabásban, a konfigurálásban, vagy nem értesz hozzá és meg sem akarod tanulni.

Nincs tapasztalatod az Arch rendszerekkel, és/vagy még soha nem használtál Linuxot. Ki szeretnéd próbálni, esetleg átállni rá különösebb zökkenők nélkül.

Az Arco vonal nagyon jó arra, hogy különféle asztali felületeket, ablakkezelőket kipróbálj. Majd minden egyikhez van kész ISO, amit csak telepíteni kell, és komfortos lesz a környezet. Így egy kísérletező, a neki legjobb környezetet kereső gyorsan tud válogatni, mert nem egy alap, beállítatlan környezettel találkozik, ami igazából nem sokat mutat a lehetőségekből.

Ha nincs kedved elmélyedni a Linuxban, csak annyi a célod, hogy működjön, de nem érdekel, hogy miért megy.

Nincs időd felépíteni egy Arch rendszert az alapoktól.

Mikor NEM való Neked az ArcoLinux

Ha alaptól kezdve szeretnél egy saját elképzelés szerinti rendszert felrakni. Bár az Arconak is vannak igen alap ISO-i, de most nem azokat vizsgáljuk!

Ha kontrollmániás vagy, és mindent, még a legkisebb beállítást is magad szeretnéd megtenni. Mert Neked ne mondja meg senki, egy disztribútor sem, hogy mi az ami Neked jó!

Ha nem tartod helyesnek, hogy egy-egy disztribúció olyan programokba is belenyúl, ami a rendszert is érinti és azokat rakja fel.

Ha fontos a memória és tárhely foglalás, és nem szereted, hogy alapból felrak több egyforma programot. Ha ezeket elkezded leszedegetni, leválogatni, akkor már érdemes megfordítani a folyamatot: felrakni egy alapot (pld. Magyarch) és arra azokat installálni ami kell.

Ha zavar, hogy egy-egy frissítés után a beállítások megváltoznak. Ez elég idegesítő tud lenni.

Összefoglalva: mindegyik jó rendszer, de eltérő szemlélettel dolgoznak. A Magyarch egy „üres” rendszer, amit te magad építesz fel. Ez munka, idő és tudás igényes folyamat. Az eredménye egy gyors, stabil összeszedettebb rendszer lesz. Az Arco vonalon pedig egy kész, beállított és rögvest használható rendszert kapsz. Nem kell hozzá egy kicsit haladónál nagyobb tudás, mert ha elfogadod úgy, ahogy kapod pár program felrakása és a frissítésen kívül nem lesz sok rendszer adminisztratív feladatod.

Related Posts