Audacity 3.0 friss verzió

Karaokéhoz is jó lesz…

Az Audacity 3.0 nyílt forráskódú és platformokon átívelő többsávos hangszerkesztő a napokban jelent meg jelentős, fő verziószám váltó frissítésként, amely új mentési fájlformátumot, valamint számos fejlesztést és hibajavítást vezet be.
Az Audacity 3.0 kiadás legnagyobb újdonsága egy új, továbbfejlesztett mentési fájlformátum, amely az SQLite3 adatbázist használja az audioprojekt összes adatának egyetlen fájlba való tárolására az .aup3 kiterjesztés segítségével.

Audacity 3.0 friss verzió újdonsága

A korábbi Audacity verziók olyan .aup fájlformátumot használtak, amely nagy számú kis fájlként mentette a projekteket. A fejlesztők szerint az új mentési fájlformátum a hangszerkesztést is gyorsabbá teszi, a másik oldalon viszont sokkal lassabbá teszi az audio-projekt befejezését és bezárását.
Fontos megjegyezni, hogy a régi .aup mentési fájlformátum megnyitható az Audacity 3.0-ban, amely automatikusan az új mentési fájlformátumot fogja használni.
A félreértéseket elkerülendő: ezt a projekt mentésnél használja és nem egy új hangformátum. Ha nem mented a projektedet, hanem csak vágsz, majd a hangfájlt mented, akkor ezzel nem fogsz találkozni.

“Ez hatalmas változás volt, és úgy döntöttünk, hogy túl kockázatos sok más változtatást belefoglalni, amelyeket egyszerre meg akarunk hajtani – így az [Audacity] 3.0.0 szinte teljes egészében erről a nagy formátumú változásról szól.”

Amit – ha véleményezni kellene – kiemelten jó koncepciónak tartok, hiszen a sok és összetett újításnál a legtöbbször elsiklik a lényeg: a stabilitás, a jól letesztelt és hiba javított új kiadás. Nincs kellemetlenebb, mint az a hiábavaló vacakolás, amikor egy új verzióra váltás után ez, az és még pár dolog nem működik, hibásan működik. Ilyenkor jöhet a downgrade, és várakozás a hibajavításra.

Egyéb újdonságok

Az új mentési fájlformátum mellett az Audacity 3.0 kiadás egy új

  • „Label Sounds” nevű elemzőt vezet be, amely felhasználható hangok és némítások címkézésére,
  • továbbfejlesztett „Noise Gate” effektus,
  • makrók importálásának és exportálásának támogatása, valamint
  • néhány új parancs a legutóbb használt eszköz vagy az utoljára használt elemző használatához.

Ezek kellemesnek tűnő, az első olvasatban hasznos funkciók. A makrók, feladatláncok bárminemű továbbfejlesztése nekem kifejezetten kellemes. Ha a mentésük és visszaállításuk korrektül menni fog, az nagy segítség lesz.

Természetesen számos hibát javítottak ebben a jelentős frissítésben, hogy az Audacity stabilabb és megbízhatóbb legyen az audiofájlok szerkesztésekor. Bár a stabilitási gondok évek óta eltűntek, és akkor sem volt probléma normál használat mellett, megfelelő gépen.

Audacity 3.0 telepítése

Az Audacity 3.0-t most letölthető a hivatalos weboldalról, vagy jobban telepíthető (lesz) a kedvenc Linux disztribúciód stabil szoftvertáraiból. Arch alatt jelenleg (2021.03.19 reggele) az AUR-ban már ott van egy 3.0.0-1 csomag ami két napja frissült, így akinek nincs kedve várni, már ki is próbálhatja. Éles használatra én megvárom a hivatalos tárolóban a frissítést.

Related Posts