Axyl Linux

Axyl Linux
Axyl Linux

Axyl Linux? Szerintem sokan nem is hallottak róla, mert egy viszonylag új Arch alapú disztribúció. A telepítéséről és a kinézetéről, egyéb, az Axyl Linuxra jellemző dologról készítettem egy videót. Akinek nincs kedve végignézni egy újabb, számára semmi újat nem adó videót elkészíttettem ezt a rövid bemutatót. Miért érdemes az Axyl Linux mellett dönteni, miben más, mint egyéb Arch alapú Linux disztribúció? Kinek, mikor lenne jó ezt választani?

Axyl Linux általánosságban

Ahogy már említettem ez egy Arch alapú Linux disztribúció. Mit is jelent az Arch alapú? Teljes mértékben használni fogjuk a hivatalos tárolókat és az AUR-t. Aki szereti az Arch Linuxot már tudja az előnyeit, így nem is kell ecsetelnek. Rolling, gördülő, azaz nincs kiadási száma, így a magasabb verzióra való upgrade itt nem okoz gondot. Mindig a legfrissebb verziókat kapjuk, nincs visszatartott csomag.
Pár tesztelés után levonható a következtetés, hogy az Axyl stabil (Arch alapú) és nagyon gyors. Ez jellemzően elmondható a legtöbb normális disztribúcióra is, így sem pró sem pedig kontra érvet ezen a téren nem tudok felhozni.

Telepítése egyszerű

Az Axyl Linux egy nagyon egyszerű telepítési folyamaton visz végig, ahol a lokáció, a hova telepítsünk, majd a swap, és a fájlrendszer megadása a megszokott mód történik. Ami picit több ezen a téren, mint más telepítés a swapnál több megoldást ajánl fel, mert van fájl és partíciós swap lehetőség és – ha igényled – a hibernáláshoz is ki alakíthatod a swap méretet. A fájlrendszerek közül (automatikus beállításnál) az ext3, ext4 és a btrfs lehetőséget is választhatod. A már megszokott login adatok és a fájlrendszer titkosítása mellett a videokártyádat kell megadni, ami kellemes dolog, ha ismered a gépedet. Majd elindul a telepítés.
Plusz programok kiválasztására nincs mód, így az összes általad használt programot majd a telepítés után kell felrakni. Ami kényelmes, hiszen a felhasználó programok telepítése nem válik ketté: egyik részt telepítéskor, másikat azután… Ez gyorsítja a telepítést is, hiszen csakis az alaprendszer kerül fel, a kiválasztott ablakkezelőkkel.

Axyl Linux és az ablakkezelők kínálata

Hét ablakkezelő közt választhatunk, de egy asztali környezet sincs! Így aki KDE-t szeretne, vagy Gnome rendszert neki nem ez lesz az ideális.

Az ablakkezelők közt van felhasználóbarátabb, és van kevésbé egyszerű környezet is. Így mindenki megtalálja a kedvencét. Ami kicsit több, mint amit megszoktunk: itt az összeset is kijelölhetjük telepítésre. Ez kiemelten jó, hiszen így a fentieket kipróbálhatjuk, előre beállított módon. Ha még keresed az „igazit”, akkor az Axyl Linux jó választás lesz!

Mit változtatott az Axyl Linux az Arch-hoz képest?

Gyakorlatilag semmit. A kinézet és a konfiguráció saját, de önállóan fejlesztett programot nem kapunk. Ez ideális, ha valóban Arch Linux lenne a cél és nem annak valami „továbbfejlesztett”, legtöbbször inkább elrontott ága. Így fel foghatjuk úgy is, mint grafikus telepítésű, és pár alapbeállítást adó Arch gyermeket, ami hű maradt az alapokhoz.
Telepítés után már semmi kötöttséged nincs az Axyl Linux felé, így nem leszel akkor sem bajban, ha nem fejlesztik tovább.

Gyorsbillentyűk?

A gyorsbillentyűket normálisan felsorolják, így egy kezdőnek nem kell a konfigurációs fájlban turkálni. Itt megtalálod őket, ha kell nyomtasd ki. Az amúgy meredek tanulási görbét kicsit emberbarátibbá teszi, ha ott van a puska a kezedben. A legnehezebb része az ablakkezelőkre való átállásnak, az első időben, ha nem tudod a kombinációkat.

Igen, a teljes forrást megkapod, azaz bele tudsz nézni mindenbe. Így nem kell találgatni mi kerül fel, hanem itt megnézheted.

A beállításokat is megtalálod a github oldalukon: https://github.com/axyl-os Ha haladó vagy a konfigokat nézetheted, és amit jónak találsz fel is használhatod.

Saját Axyl Linux repok?

Igen, használ saját repókat is, amiket – ha már nem Axyl Linuxot akarsz – ki is vehetsz a pacman.conf-ból. Illetve a github oldalukon a pacman.conf-ban is megtalálhatóak, így ha egyéb Arch Linx mellett ezt is akarod használni, akkor csak a saját repoid közé be kell venni.

Az Axyl Linux jól beállította a pacman.conf-ot, megy alapból a párhuzamos letöltés. Így erre már nem kell figyelni.

AUR? Igen, alapból a paru is felkerül, így nem kell utólag azt sem telepíteni. Így az AUR csomagok elérhetőek már a telepítés után.

A csomagok alaptelepítése

Minimális mennyiség kerül fel. Nagyon kicsi, 8,6giga helyet foglal el, bár ez változhat, ha a swapod nagyobb lenne, mint a fél gigányi, amit nekem készített.
Firefox, Thunar, Ranger, alacritty ami említésre méltó. Az alap szövegszerkesztője a vim, ami – a rangerhez hasonlóan – jól beállított, nem csak az alap telepítésű, fapados. Szépen összehangolták a rendszer színekkel. Így öröm volt látni mennyire odafigyeltek ezekre a részletekre is.

A haladóbb gondolkodásra vall, hogy pld. az exa-t használják az ls helyett.

Kicsit meglepő, de nem a bash, vagy a zsh az alap shell, hanem a fish. Ami nem jelent gondot, amikor lekérdeztem, meglepődtem…

Indítás után egy frissítést követően már a kellő, általad elvár csomagokat fel is rakhatod.

Axyl Linux kinézete, a külcsín

Akit érdekel, a github oldalukon vannak képek…

Bár ízlésen nem lehet vitatkozni, de nekem tetszik. Nem az én színvilágom, de színben harmonizáló és kellemes kinézetre. Bár nem sokat használtam, de elmondható, hogy az alaptelepítésben kapott programok (ranger, nvim, grafikus programok) beállításra kerültek, egyik sem lóg ki a stílusból.

A vim-mél van státusz sor, a ranger-be pedig a fájl és könyvtárnevek előtt ott az ikon. Szuper! Bár egyik sem létszükséglet, de az alaposságot mutatja a részletekre való odafigyelés.

Amit érdemes megfigyelni: mindegyik ablakkezelőhöz kicsit más összeállítást készítettek, ami nagyon jó ötlet. Így már ránézettre is tudjuk éppen mit futtattunk.

A bár, a panel is szép. Jól összerakott, gyakorlatilag nincs telenyomva indikátorokkal, kijelzőkkel, csak a fontosak kerültek fel. Középen az asztalok, és baloldalt egy egyszerű startmenü.

Jobboldalt egy nagyobb panelt kapunk, ami az alap pár gyorsbillentyűt mutatja. Jó ötlet, de szerintem ezt mindenki az elő óra után leállítja, vagy átírja másra. Itt egy apró hibát találtam: az I3 alatt ez a panel lebeg a programok felett. Lehet, hogy azóta ezt javították, de amikor teszteltem akkor elég idegesítő volt. Ami csak azért is bosszantó, mert a telepítő felület is az alapértelmezett i3…

Kompozitálónak a picom-ot használják, értesítő kinézetét a dunst adja. Alap felszerelés, jól és ízlésesen összeállítva, semmi túltolt kinézet.

Kb. ennyi…