Bad sector “javítása” Linuxon

Merevlemez, winchester egyre jobban kimegy a divatból, főleg a kisebbek, jellemzően a egy terrás alattiak. Sokan lecserélik SSD-re, így kezd elavulni ez a széria HDD azaz merevlemez. Egyre több hiba fog előjönni, így érdemes ezeket időnként ellenőrizni, illetve ha meghibásodott szektorok (bad sector) jön elő, akkor azt „javítani”. Ezt mindenképp tegyük meg, mert a hibás szektor gondokat okozhat, adatvesztést. Bár sokan azt az elvet vallják, hogy ha van egy hibás szektor, akkor a lemezt le kell cserélni, de ez szerintem nem feltétlen követendő példa. Egyrészt nem mindenki engedheti meg magának az új SSD-t, vagy HDD-t azonnal, másrészt kár kidobni, ami működik még. A gépembe is van egy régi HDD, ami badsectoros, de évek óta megy ezzel a hibával. Ne legyen rajta kritikus, pótolhatatlan anyag, hanem olyan, ami könnyen pótolható. Én a letöltésekhez, és a temp (ideiglenes) fájlokhoz használom. Ha holnap teljesen leáll, az sem lesz tragédia, a letöltések ismételhetőek, a temp könyvárat meg átirányítom egy másikra.

Mi az a bad sector?

A hibás szektorok vagy blokkok a merevlemez meghajtónak sérült részét képezik, amelyet egyáltalán nem lehet használni az adatok tárolására. Az operációs rendszer, jelen esetben a Linuxunk azonban továbbra is tud írni ezekre a szektorokra, kivéve, ha kifejezetten “rossz” vagy használhatatlanként jelöljük meg őket. Ha a merevlemez ezen területein is tárolunk adatokat, akkor ezeket nagyon nehéz helyreállítani. Érdemes ezt – mivel a Linux nem teszi meg automatikusan – időnként, főleg ha fura lassulásokat tapasztalsz, ellenőrizni.

Ennyi bevezetés után térjünk is rá a teendőkre.

Hogyan ellenőrizzük a bad sectorokat Linux alatt?

Ideális, ha az operációs rendszer lemezét szeretnéd ellenőrizni, egy Live USB-ről bootolni majd arról elvégezni a műveleteket, Ha egy adattárolásra használt lemez bad sectorjait néznéd meg, akkor nem kell Live USB-ről indulni. Vedd ez komolyan, mert gondok lehetnek, ha egy futó, működő Linux alatt a rendszer-partíciót, rendszerlemezt babrálod!

Első lépésként azonosítsd be azt a lemezt, partíciót, amit ellenőrizni akarsz. Ezt bármelyik grafikus partíciókezelő program jó lesz.
Vagy terminálból

lsblk

Természetesen sudo!
Valami ilyent lesz: /dev/sda1, Én a sdX1 jelölést használom, így az X-et át kell írnod! És a számot is.

Több adatot kapsz a következő a

lsblk -o name,mountpoint,label,size,uuid

paranccsal, de önmagában a lsblk is elég lesz most.

Ezután badblocks-ot kell futtathatni a részletes (-v) kapcsolóval. Majd mentjük a kimenetet egy szöveges fájlba, további vizsgálat céljából. Ez csak annak leellenőrzése, hogy a merevlemezen rossz szektorok egyáltalán vannak, vagy nincs további teendő. sudo

badblocks -v /dev/sdX1 > ~/bad_sectors.txt

A saját könyvtáradban lesz egy bad_sectors.txt. Ezt nézd majd meg. Ha nincs hiba, akkor nincs további teendőd.

Bad sector „javítás” Linuxon

Az ext2, ext3 és ext4 fájlrendszerek esetén a e2fsck program segítségével ellenőrizhetjük és „kijavíthatjuk” a rossz szektort.

e2fsck -cfpv /dev/sdX1

Sudo!

A „c” paraméter rossz blokkokat keres és hozzáad egy listához, „f” ellenőrzi a fájlrendszert. A „p” paraméternél a program bármit megjavíthat, és a „v” az átfogó üzemmód, amely mutatja a parancs előrehaladását. Gyorsabb, ha az előbb létrehozott bad_sectors.txt fájlból olvastatjuk ki az adatokat:

e2fsck -l bad_sectors.txt /dev/sdX1

Ha pedig más fájlrendszert (pld. FAT32) használsz, akkor a

fsck -l bad_sectors.txt /dev/sdX1

A „javító” procedúra végrehajtása a lemezpartíció méretétől és állapotától függően több órát is igénybe vehet!. Ezt vedd komolyan! Mindenképp olyan időszakban „javítsd” a lemezedet, amikor lefuthat a parancs, és nem kell megszakítani. Gondokat okozhat egy leállítás.

„Javító”? Igen, azért van idézőjelben, mert nem javítja fizikálisan meg a lemezedet, csak annyit tesz, hogy bejelöli a rossz, hibás szektorokat és a Linux nem ír oda semmit. A bad sectoros lemezekről, az első hiba megtalálásánál már azonnal mentsd le az adatokat, és azután már csak olyan célra használd, aminél egy végleges leállás, vagy adatvesztés nem okoz kritikus problémát. Az első bad sectornál érdemes cselekedni, és akkor nem lesz gond. Bár a két végletet is emlegetik az interneten (egy hibás szektor után az összes adat elveszett, és még a macskáját is megette a HDD, illetve rengeteg bad sector mellett is évezredeket ment a lemez), de neked legyen annyi belátásod: ha egy régi HDD elkezd vacakolni, akkor azt le kell cserélni. Nem kidobni, mert évekig mehet, de nem is az életed legfontosabb projektjeit azon tartani.

Bár a mai HDD-k nagyon jók, de érdemes vásárlás előtt körbejárni a kiszemelt HDD minőségét. Igyekezzünk a lehető legjobb minőségű, stabil eszközt beszerezni. Itt nem feltétlen szabad az árat nézni, vagy az akciókat.

A másik fontos gondolat: a legjobb HDD is meghibásodhat, így az adatmentésre is figyelj! Itt nem csak egyszerű csere lesz probléma esetén, ami maximum anyagi gondot jelent, hanem komoly adatvesztésed is lehet.

Related Posts