bauh – Univerzális csomagtelepítő

Openbox, de nem ilyen :)

Univerzális csomagkezelés Linux alatt? Számos Linux változat létezik, ami közismert. Az alkalmazások kifejlesztése és karbantartása, a csomagkezelés az összes Linux disztribúciónál nagyon nehéz és időigényes feladat. A probléma enyhítése érdekében a csomagfejlesztők platform-specifikus csomagformátumokról (.deb, .rpm stb.) platform-agnosztikus formákra térnek át, mint például AppImage, Flatpak, Snap stb. Jelenleg ezeket a legtöbb Linux disztribúcióban csak parancssoron keresztül lehet telepíteni és kezelni, és nincsenek hivatalos GUI alkalmazások a kezelésére. Ha kezdő vagy, akkor kissé nehéz lehet az Appimage, Flatpak és Snap csomagok használata. Bár több disztribúció, főleg a felhasználóbarátabbak igyekeznek ezt orvosolni, de nem mindig sikeres. Többnél olyan visszajelzéseket lehet olvasni, hogy az egyik vagy másik csomag formátum javára húznak, ami elveszi a választás jogát a felhasználótól. De szerencsére egy bauh nevű alkalmazásra bukkantam, amely lehetővé teszi az AppImages, AUR, Flatpaks és Snaps kezelését grafikus felületen keresztül. Bár itt az AUR is fel lett sorolva, de nem csak az Arch Linux alatt lehet használni, hanem Debian alapokon is. Így egy Debian és Arch közti váltásnál is praktikus lehet, hiszen ha megszoktuk a csomagkezelést ezzel a programmal, akkor ismerős lesz váltás után is. Én Arh alatt teszteltem, de ahogy olvasom Debian alapokon is pont ugyanaz a tapasztalat: teszi a dolgát rendesen.

Univerzális csomagkezelés: Bauh

A Bauh egy grafikus alkalmazás a Linux alkalmazások és csomagok kezelésére. Jelenleg támogatja az Arch/AUR csomagokat és a platformtól független csomagformátumokat, például az AppImages, a Flatpaks, a Snaps és a natív webalkalmazásokat. A Bauh segítségével néhány egérkattintással kereshetsz, telepíthetsz, eltávolíthatsz, frissíthetsz, leminősíthetsz és elindíthatsz alkalmazásokat. Megjelenítheted a telepített alkalmazás részleteit, figyelmen kívül hagyhatod a frissítéseket és lekérheted a kiadási előzményeket a szoftvercsomagokból. Azaz egy teljes értékű csomagkezelés lesz, nem csak egy-egy csomagformátumot ismer, vagy egy-egy részfunkciót lát el. Szuper? Igen az!

A Bauh csomagkezelés első lépése

Bauh korábbi nevén fpakman. Bár kicsi az esélye, hogy ismerted ezen a néven, de ha ige, akkor jó tudni átkeresztelkedett bauh névre. Egy ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazás, Python-ban írtak. A forráskódját a GitHub webhelyről szerezheti be.

Mivel a bauh Python-ban lett kifejlesztve, könnyen telepíthetjük a Pip csomagkezelővel. Ami egy nagyon kényelmes dolog, mert itt is fennáll a probléma: AUR csomagokat kezel, de az AUR-ban van ARCH alatt, és ha nincs valami AUR helper, akkor nem tudod feltenni…

pip3 install bauh

Bauh az Arch Linux-hoz előrecsomagolva az AUR-ban érhető el. Tehát telepítheted a bauh-t az Arch Linux-ra és annak változataiba bármilyen AUR helper eszközzel, például a yay-vel.

yay -S bauh

Debian alatti natív telepítésről nem tudok, de ott a pyp3 vagy a forrásból való telepítés lehetősége fennáll. Ilyenkor az elvárt függőségekre, melyeket felsorolnak az oldalon érdemes figyelni.

Főbb jellemzők, üzemi módok:

Vezérlőpult: kereshetsz, telepíthetsz stb, amiket felsoroltam már… Azaz az összes csomagkezelés megtalálható.
Tálca mód: elindul a tálcához csatolva, és értesítéseket tesz közzé, ha rendelkezésre állnak szoftverfrissítések. Nem használom, mert minek? Ha akarok, akkor frissítek, és nálam a rendszerfrissítés cron alapon megy.
Rendszermentés: integrálódik a Timeshift-hez, hogy egyszerű és biztonságos biztonsági mentési folyamatot nyújtson, mielőtt a rendszeren változtatásokat alkalmazna. Szuper megoldás, bár ezt nem teszteltem, de aki szereti az ilyen rendszermentéseket neki nagyon kellemes lehetőség.
A projektnek hivatalos Twitter-fiókja si van ( @bauh4linux ), így folyamatosan figyelemmel kísérheted a híreket.

A Bauh csomagkezelő használata

Bár készítettem egy videót, de pár alapvető funkciót itt is bemutatok.
Startmenüs Linux rendszerben, ha natívan telepítetted, akkor indíthatod azon keresztül is, de sima parancssorban is indul:

bauh

Az első indításkor a bauh lekér minden telepített alkalmazást, és egyszerű grafikus felületen jeleníti meg őket, az alábbi képernyőkép szerint. Érdemes figyelni ebben a fázisnál, mert nagyon jól látni, hogy a Debian és az Arch rendszert együtt kezeli, és felismeri, hogy melyiken fut. Csak azokat parancsokat, lehetőségeket vizsgálja, mai az adott csomagkezelő része. Azaz nem kell megadni neki a disztribúciót alapesetben!

A bauh csomagkezelő
A bauh csomagkezelő

Amint a fenti képernyőképen látható, a bauh megjeleniti:

  • a telepített alkalmazások nevét,
  • az alkalmazás verziószámát,
  • az alkalmazások kis leírását,
  • az alkalmazás típusát, azaz flatpak vagy snap,
  • és a megfelelő gombokat különféle feladatok elvégzéséhez.

Például a kiválasztott alkalmazás eltávolításához, az alkalmazás elindításához, a kiadási előzmények megjelenítéséhez, a frissítések figyelmen kívül hagyásához, az alkalmazás visszaminősítéséhez és az alkalmazással kapcsolatos információkhoz stb. Ezek a gombok meggyorsíthatják a munkát. A kérdőjelre megjelenik a megszokott infó panel, a show-ra kattintva részletesebb infó jön elő, ha van olyan.
A jobb felső sarokban található egy „Upgrade” gomb a telepített alkalmazásokkal kapcsolatos adatok újratöltéséhez.
Ha az Updates elől kiveszed a pipát az összes telepített csomag megjelenik, ha pedig az Apps elé beteszed, akkor csak a felhasználói csomagok jelennek meg. Itt is a megszokott műveleteket végezheted el.
A Type a csomagok típusa szerint, a Category pedig a kategóriák szerint szelektál. A Suggestion pedig a „séf ajánlatát” azaz az ajánlott, javasol csomagokat mutatja. Itt figyeljünk arr, hogy ez nem egy adott programhoz pluszban ajánlott, kiegészítő csomagok, hanem felhasználó csomagok, melyeket sokan használnak.

Csomag keresése, csomagtelepítés

Ha keresni akarsz akkor a kereső sávban megteheted, így akár a telepített, akár pedig az összes csomag közt kereshetsz. Nagy előnye, hogy jelöli a csomagformátumot is, így szabadon döntesz, hogy egy natív csomagot, vagy egy flatpak, snap csomagot teszel fel. Az installáció után az a csomagkezelő lehetőséget ad az indításra is. Így azonnal kiderül a telepített csomagról, hogy valóban ez kell. Vagy ha nem, akkor rögvest törölheted is.

Egyéb műveletek

A bauh csomagkezelő
A bauh csomagkezelő

A jobb alsó részben a plusz jelre kattintva pár fontos lehetőséget kapsz. Az elsőnél az appimage csomagkezelő részt, ahol installálni tudod az előzőekben leszedett appimage csomagot. Ha betallózod a letöltési könyvtárat, és nem találja meg az appimage fájlt, akkor a nevében változtasd meg a kiterjesztést: .AppImage-re. Ez egy bug, hogy nem ismeri fel az .appimage kiterjesztést. Nem túl nagy gond, de érdemes tudni róla.
Ha az AppImage tartalmazza a megfelelő infókat, akkor a start menübe beírja és már használatra kész.
A több lehetőség ebben a legördülő részben ismerős, alapvető szinkronizálási, takarítási, gyors frissítési és mentési/visszaállítási funkciókat kapunk.

A beállítási panelt a kis fogaskerék adja

Alapvető beállításokat adhatsz meg, egyszer mindenképp érdemes átnézni, a videóban átfutjuk, de jellemzően, ha nincs egyedi igényed az alapbeállítás jó. Itt érdemes tudni, hogy eltérhet a kinézet nálad, mert függ a rendszertől, és a feltelepített kiegészítőktől is.

A bauh eltávolítása

Ha valami miatt nem tetszik, akkor el kell távolítani. Ez kétlépéses módszer, mert a felhasználói könyvtárát is érdemes törölni.

bauh –reset

Majd vagy a pip3 vagy a rendszeredben megszokott módszerrel lehet leszedni a programot.

Összefoglalva a bauh csomagkezelő jó, kényelmes, ami kezdőknek kiváló lehet. Hibát nem találtam benne. Így egy próbát megér szerintem!

A bauh csomagkezelőről szóló videó: