codeMass Linuxos forráskód rendező

massCode
massCode

Ahogy már tudhatjátok, én nagyon szeretem a scripteket, a parancssori megoldásokat. De nem tudok programozni. Ahogy nézegetem a fórumokat, csatornákat sokan hasonló cipőben járnak: nem, vagy csak a kellő minimális programozási, script írási ismerteket akarják összeszedni. Ami érthető is, hiszen a gépet akarom használni, az adott célfeladatot megoldani és nem kockafejet növeszteni… Én elég sok kódrészlete, parancssori megoldást szedek össze, abból legózom össze azt ami kell. Így jó lenne ezeket a részeket, darabokat, töredékeket valami átlátható mód tárolni.
Mit teszünk, ha kell valami kis script, parancssori megoldás? A kedvenc keresőnket megnyitva keresünk pár előre elkészített kódot. Majd picit átalakítjuk, hogy pontosan azt tegye, ami nekünk kell. Lefuttatjuk. Elfelejtjük, ha már nincs rá szükség. Azután meg ha megint kellene újra keresünk és majdnem biztos, hogy azt, ami múltkor annyira megtetszett nem találjuk…
Én elég sok kódrészlete, parancssori megoldást szedek össze, abból legózom össze azt ami kell. Így jó lenne ezeket a részeket, darabokat, töredékeket valami átlátható mód tárolni.

Végigjártam az utat: keressük meg újra, rakjuk el szövegfájlba, mentsük le őket. Egyik sem vált be, mert nem tudtam kellő mód rendezni egyszerűen a scripteket, a minta parancsokat. Gondolom mindenki sejti a következő lépést. Keresni kell egy kódokat rendező programot, hiszen a programozók biztosan használnak ilyent. Vannak, jók és a legtöbb nagyon sokat tud, olyanokat, amik nekem nem kellenek, és számomra bonyolultan teszik ez. Egy angol cikkben hívták fel a figyelmet egy alfa verziójú kis programra: massCode.

Rögvest bele is szerettem. Egyszerű, pont annyit tud, ami nekem kell. És az egyik kedvenc programomhoz a Joplin-hoz hasonlít. Míg a Joplin a honlapok mentésére, és rendezéséhez, ez a kódrészletek rendezéséhez lett kitalálva. A letöltése egyszerű, appimage és nem kell semmi hozzá.

Mit is tud?

  • Egy adatbázisban tárolja kódokat.
  • Van kódszerkesztője – jól működik, nem sima szövegszerkesztő!
  • A legtöbb forráskód nyelvet ismeri, kiemelések, formázások működnek.
  • Jól rendezhető formában tárolja kódrészleteket.

MassCode alapok

A megszokott háromoszlopos megoldást kapjuk.

massCode panelja
massCode panelja

Az első oszlop a felső részén a Inbox a rendezetlen, besorolás nélküli kódokat, a Favorites a kedvenceket tartalmazza, az All Snippets, és a Trash egyértelmű.

Alatta rendezheted könyvtárakba a kódokat, bár lehet, hogy van könyvtár darabszám korlátozás, de én húszat csináltam tesztnek, annyi biztosan megy. Ha jobb gombbal a mappa névre kattintasz, a megszokott lehetőségek alatt a forráskód nyelvét is globálisan a mappában lévő összes kódra megadhatod. Ezt érdemes megtenni, mert a kiemeléseket, és egyéb kellemes lehetőséget ez szabályozza. Nálam, mivel shell scripteket használok a Shell a kívánt nyelvi beállítás. Minden kódrészlethez egyedileg is megadhatod a kódszerkesztő ablakban alul.

A középső oszlop értelemszerűen a mappában lévő kódrészleteket, kódokat tartalmazza. Van egy kereső is, ami ilyennél alapfelszereltség. Itt a szokásos új, másol, töröl műveletet hajthatod végre. Bár logikus lenne, de nem itt, hanem a harmadik oszlop tetején tudod a nevét megváltoztatni egy-egy kódnak.

A harmadik oszlop tetején a név látszik (itt tudod átnevezni), alatta a Add Tag, azaz kategóriák megadása. Ha normális nevet adsz, könyvtárakba rendezed, és nem sajnálod a tag-ek kitöltését sem, akkor meg is találod a későbbiekben a keresett kódrészletet.

Jobbra láthatod, hogy már van is egy újabb verzió, és két kis ikont: az első a vágólapra másolja, a második új fület „Fragment”-et hoz létre. Ezt használhatod hasonló kódok tárolására, vagy arra, hogy egyazon kód eredeti, illetve az általad átírt verziókat elkülönítsd.

A kódmezőben a kódot szerkesztheted. Egy jó szerkesztőt használ, ami bőven megfelelő az én elvárásaimnak.

Közel ennyi a tudása: normálisan rendezheted az összeszedett kódjaidat, azokat szerkeszteni is tudod. Nekem nem kell több!

A beállítása is hasonlóan egyszerű.

massCode beállítása
massCode beállítása

A massCode/Preferences és pár beállítást kapsz. Az elsőben megadhatod, hova mentsen. Ha felhőtárhely szinkronmappát adsz meg, akkor még a felhőbe is tárolódik. A tároló mappát mozgathatod, vagy akár egy mentett mappát is megnyithatsz. Ne feledd el rendszeresen menteni a mappát, mert nincs nagy teteje a gyűjtögetésnek, ha egy egy újratelepítéskor az összes elveszik. Én a LuckyBackup-ot használom.

Interface, a kinézetet, az Editor a szerkesztő részt állítja be. Pár alapvető beállítása van csak, de elegendő. Ha komolyabb szerkesztése kell, akkor úgyis a kedvenc szerkesztődet használod majd.

Ennyi? Igen, egy faék egyszerűségű programocska, ami pont azt teszi meg, amire készült: kódokat, kód részleteket tárol, rendezetten és szerkeszteni is enged. Még így is “túlbeszéltem”, hiszen semmi olyan nincs ebben, ami nem lenne egyértelmű…

A képek a shutter képmentővel készültek, érdemes kipróbálni!

Bár sejthető, hogy mindenki ránézett a FAQs oldalra, de itt is felhívom a figyelmet: oda folyamatosan kerülnek fel érdekes témák, scriptek, megoldások.

A programot 2020. februárjában próbáltam ki.