Conky javítás – második felvonás

Conky, megint… Már régebben is volt gond a régi conky állományokkal, de most az itt ajánlott egyszerű, de nem túl elegáns megoldás sem fog működni Arch alatt. Szuper! De most sincs semmi veszve, mert mindenre van megoldás. Ez sem tökéletes, hiszen annyiféle conky beállítási fájl található a világhálón, hogy nem lehet egyféle megoldással élni, de egy próbát megér. A tipp nyilván nem az én találmányom, hanem a MagyArch discord csatornáján ajánlották. Nézzük is meg a megoldást, amit én kicsit átalakítottam, és lépésről lépésre módszerrel leírok.

A saját conky fájl mentése

Első lépésed mindig az legyen, hogy ha valamit piszkálsz, vagy átírsz, hogy az eredetit mentsd le. Én azt javaslom, hogy ha pontosan egy conky beállító fájlt akarsz átkonvertálni az új formába, akkor azt egy külön könyvtárba rakd. Így helyben lesz minden, és még véletlenül sem teszed tönkre a régit. Így nem kell elérési utakat megadni, hanem helyben mindent megtalál a rendszer.
Azaz a kedvenc fájlkezelődben hozz létre egy könyvtárat a saját könyvtáradban. A javítani, konvertálni akart conky fájlt másold ide. Nálam ez a Gotham lesz. Ahogy ismeritek az asztalomat legtöbbet ez van fenn, kicsit átalakítva.
Majd lépj be ebbe a munkakönyvtárba. Ezentúl mindent itt hajtunk végre.

A conky konvertáló program beszerzése

Felmész ide, és az egész forráskódot kimásolod. Figyelj arra, ha a böngésződben beállítottad a fordítást automatikusra, akkor azt kapcsold ki.
Majd az előbbi munkakönyvtárban létrehozol egy fájlt. A legegyszerűbb a jobb klikk és Új fájl parancs, ami a legtöbb fájlkezelőben hasonlóan működik.
Miért nem egy kész fájlt mellékelek letölthető formában? Jogos a kérdés, de válasz is az. Sok esetben a github/gitlab stb. helyen nem kapsz letöltésre fájlt, hanem a forráskódot kell neked bemásolni egy sima szövegfájlba. Az, hogy ez egy futtatásra szánt szkript rögvest látni, mert az első sora a megszokott #! /usr/bin/lua , ami bár /bash vagy /sh környezettel, de ismerős lehet. Ez magyarázza el a scell-nek, hogy a lua nyelven írt valami, amit azon a nyelven kell értelmeznie, végrehajtani.
A létrehozott fájl megnyitod (nano, mcedit, geany, subl3 stb.), egy sima szövegszerkesztővel és a forrást beilleszted. Mented. Becsukod a szerkesztőt. Majd adsz neki futtatási jogot, azaz a fájlon jobb klikk és a tulajdonságainál, vagy a jogoknál bepipálod a végrehajtatási, futtatási jogot.
Én a convert.lua nevet adtam neki, de a név lényegtelen, csak ne felejtsd el.

A használata egyszerű

./convert.lua Gotham Gothamkonv

Azaz régi conky fájl neve és az új neve. NE legyen ugyanaz!

Majd le kell tesztelni az eredményt. Állítsd le, ha fut a conky összes példányát. Én az fkill-t használom, mert nekem jobban bejött, mint a killall. Majd

conky -c ./Gothamkonv

És lássatok csodát! Már nem siránkozik, hanem simán kirajzolja az elvárt conky-t. Szuper!
Ezután már nincs más teendő, mint beállítod azt, ami kell, vagy ha jó helyen, jó betűtípussal, színekkel jelenik meg, akkor örülsz az eredménynek. Amit érdemes tudni, hogy a conky beállítási fájlok nagyon egyszerűek, ami a kinézetet stb. szabályozzák, így nem lesz különösebb gondod vele. A fenti github oldalon mindenre kiterjedő leírást kapsz, ha valami nem egyértelmű.
Ha i3wm-et használsz akkor egy lebegő ablakot rajzol, ami nem rossz, csak nem biztos, hogy ezt akarod. Az új konfigurációs fájlban a Gothamkonv-ban ezt a sort kell megadni: own_window_type = ‘override’. Így a háttérre kerül és nem lebeg.
Arra figyelj, hogy Arch alatt a conky-lua-archers csomagot tedd fel…
Ha kész van, a kész conky fájl oda teszed, ahova akarod, azaz pont úgy használhatod mint eddig a régit. Ha pedig többször is használni akarnád a konvertáló szkriptet, akkor tedd be olyan helyre, ami a PATH-ban van, és akkor bárhonnét eléred.

Related Posts