Egér gombok használata i3wm alatt

Linux tipp
Linux tipp

Az egérgomb beállítása? Alapesetben nem sokat foglalkozunk vele, de ez egy nagy hiba is lehet. Miért? Mert bár az alapvető gombok használata egyértelmű, de a többié már nem az. Jobb, bal klikk és a középső gombot használjuk, és esetleg a hüvelykujjnál a le- és fellapozó gombokat. Felmerül a kérdés, ha több gombunk van, vagy az alap beállítású oldalsó két gombot soha nem használtuk lapozásra a böngészőben, akkor mit tehetünk. Az egérgombokat kifizettük, ha nem használjuk, akkor kidobott pénz volt.

Mi Linuxosok…

…nagy hátrányban vagyunk ezen a téren. Az egér gyártók nagyszerű, könnyen használható és kifejezetten szép beállító programokat adnak akár a billentyűzet, akár az egér konfigurálására. Bár egyes eszközökhöz van Linux alatt is ilyen program, de ezek fejlettsége, vagy kényelmi szintje nem éri el a legtöbb esetben a gyári Windows-os megoldásokét. Ez nagy hátrány.

Egérgombok használata ablakkezelőkben

Bár valószínűleg más felületen is működhet a módszer, de én csak I3wm alatt teszteltem. Így ezt mutatom be, de semmi nem zárja ki, hogy hasonló elvek mentén máshol is megoldható legyen.
A lépések az billentyűzet makró gombjai beállításához hasonlít, nem okozhat senkinek sem gondot.

Egérgomb azonosítása

Első lépésben be kell azonosítani a kiszemelt gombot. Ez a megszokott xev paranccsal történik, majd kattintunk az egérgombban és máris valami ilyen kiírást kapunk:

ButtonRelease event, serial 36, synthetic NO, window 0x2c00001,
root 0x6c0, subw 0x2c00002, time 7307657, (35,30), root:(1866,301),
state 0x0, button 9, same_screen YES

Így már nem okozhat senkinek a beazonosítás: a lenyomott egérgomb a “button 9” névre hallgat. Érdemes valóban megtenni ezt, mert nem feltétlen azt a logikát követik az egérgomb számozásnál, amit mi elgondolunk. Én rögtön az összes egérgombot feltérképeztem, fel is írtam, mert sokkal gyorsabban végzek, ha minden egyben meglesz.

I3wm beállítása az egérgomb vezérléshez

Már szerintem mindenki sejti a következő lépést, de leírom. Általánosságban előbb meg kell nézni, hogy az ablakkezelőnk egyáltalán támogatja az ilyen műveleteket. Ami biztosan megy, az az I3wm, mert ezzel teszteltem. Ha mást használsz, ki kell próbálni. Az I3wm támogatja az egérgombhoz rendelt végrehajtást, de előfordulhat, hogy lesz olyan, ami csak akkor, ha egy módosító billentyűvel használjuk.

Két felhasználási lehetőségünk van, az egyik az ablakkezelő egérrel való vezérlése, azaz olyan parancsot kötünk egyes gombokhoz, ami az ablakokat stb. kezeli. Ez nagyon praktikus, ha az egér elengedése nélkül akarunk pld. lebegővé, vagy teljes képernyőssé tenni egy kisebb ablakot. Érdekes mód ezt a lehetőséget nem nagyon taglalják a leírásban, pedig nagyon hasznos. A legtöbb leírás csak a $mod és az egérkattintás együttest emlegeti, pedig ez $mod, azaz billentyűgomb lenyomása nélkül is megy.

Én tesztnek az oldalsó gombot rendeltem hozzá a lebegővé tételhez, illetve a visszahelyezéshez az alapsablonba:

bindsym --whole-window button8 floating toggle move position center

A felépítés nagyon egyszerű, semmi olyan elemet nem tartalmaz, amit eddig ne használtunk volna. Így az egér elengedése nélkül, az ablakra kattintva tehetem lebegővé. Itt bármilyen ablakkezelési műveletet megadhatunk.

A másik felhasználási módja szintén eltér az “ablakkezelőket a billentyűzetről irányítjuk, mi nem egerészünk” elvtől. Ha az ablakkezelő alkalmas arra, hogy módosító billentyű nélkül fogadja az egérkattintást, akkor akár nem csak a saját ablakkezelői feladatait, hanem program, szkript indítási lehetőséget is kapunk.

A parancs felépítése itt sem okozhat gondot, ha eddig legalább egy programot indítottunk billentyűkombinációval.

bindsym botton9 exec "kdenlive"

Az alap indítás ez, de ha szeretnénk – és az ablakkezelőnk támogatja – akkor egyéb paramétereket is megadhatunk az asztal számát, a megjelenítés módját, lebegő módban akár a pozíciót is. Ez sem újdonság.

Összefoglalva:

Az egérgombok egy részét nem használjuk ki, bár az árban azok is benne vannak. A Windows alatt ezek konfigurálása egyszerű, de Linux használókra nem nagyon gondoltak a gyártók. Így ezt nekünk kell megoldani. Ha olyan ablakkezelőt használunk, ami tudja módosító billentyű nélkül is kihasználni a lehetőségeket, akkor egyszerű a dolgunk. Úgy, ahogy eddig is beállíthatjuk a gyors egér gombokat akár ablakkezelési feladatra, akár pedig indítási feladatra.
Miért? Mert így az egér elengedése nélkül is elláthatjuk ezeket a feladatokat.

Related Posts