Érdekes képeffekt készítő – nagyon egyszerű

A legtöbb leírásban, cikkben sok képet, képernyőmentést használunk. Ezek jellemzően egy téglalap alakú és egyen kinézetű képek. Ha valaki fel szeretné dobni a cikkét, vagy a honlapját érdemes mozgó képet, vagy a téglalap egyen képtől eltérő érdekesebb megoldást is használni. Persze, ha nem kell sok munkát belefektetni… Több képmanipulációs megoldást mutatok be, vagy legalábbis adok hozzá weblap címet, de egyet mindenképp érdemes kipróbálni. Minimális munkával szép eredményt érünk el.

Bár nyilvánvalóan mindenki odafigyel az esztétikumra, de azért elmondom: ne vigyük túlzásba a képek alakítgatását, animálást. Az oldalunk legyen egyszerű, jól átlátható, és mindenféle csicsásítás menten. Már szerencsére kikoptak azok a lapok, ahol a szivárvány minden színében tündöklő kiemelések, izgőmozgó animált gifek tömege “vonzotta” a látogatókat.

Egyszerű, de látványos képeffekt

Egy Fedora Magazinos cikkben olvastam róla, de sajnos ott csak a Fedorás telepítést írják le.

sudo dnf install screenie-composer

Debiános megoldást, kész deb csomagot nem találtam, ami kicsit nehézkessé teszi a telepítést.  Ami ennél is nagyobb gond, hogy forrásból sem sikerült lefordítani, mindig hibával szállt el. Az Arch vonalon sem találtam kész csomagot, és az AUR-ban sem leltem meg. Ami elég meglepő volt… Így egy másik megoldást alkalmaztam a telepítésre: leszedtem a rpm csomagot, kibontottam, és kimásoltam a futtatható állományt. Elegáns megoldás? Nem! De legalább működik.

Az első lépés, hogy a screenie-composer-t töltsd le tőlem a mega.nz-ről. Majd egy olyan könyvtárba másold, amiben van futtatási jogod, és benne van az elérési útvonalban. Én erre egy szabvány megoldást használok. A saját könyvtárban (home/laci) létrehoztam egy bin könyvtárat és minden olyan futtatható állományt ide teszek, amit bárhonnét el akarok érni, és nem megadni neki a teljes elérési utat. Így az ilyen pld. nem egyszerűen telepíthető programocskám egy helyen lesz, amit mentek időnként. Így nem veszik el semmi fontos programom.

Ez kisebb magyarázatot igényel: a Linux csak azokat a parancsokat tudja a parancsnok beírásával futtatni, melyek olyan könyvtárban vannak, amit ő ismer. A szabványosan (apt-get, dnf. sudo, ls stb.) telepítetteket ilyen könyvtárba rakja, automatikusan. Ezért nem volt eddig a parancsokkal gond. Ha nem ezekbe a könyvtárakban van egy parancs, akkor három megoldásunk van:

  • Megadjuk a teljes elérési utat: /home/laci/bin/screenie-composer
  • Belépünk a könyvtárba cd /home/laci/bin/ majd ./screenie-composer helyben futtatjuk
  • Megmagyarázzuk a rendszernek, hogy ezentúl a /home/laci/bin/ is legyen szíves keresni parancsokat

A harmadik megoldást szeretem, hiszen ha ezt megteszem, akkor már oda bármennyi saját scriptet, programot rakhatok. Így, ha mentem ezt a könyvtárat, akkor az összes saját parancsom mentésre kerül, és nem vész el semmi.

Ezt nagyon egyszerűen lehet megtenni.

geany /home/laci/.bashrc vagy
geany /home/laci/.zshrc

Azaz szerkeszteni kezdem az adott shellhez tartozófájlt. Természetesen azzal szerkeszted, amivel akarod, én a nano vagy geany használom. Disztribúciótól függően elég eltérő tartalommal, de létezik ez a fájl. Ne piszkálj benne semmi olyant, amit nem tudsz, hogy az mi lehet. A zsh-ról, arra való átállásról volt szó, így ez a szerkesztésre kijelölt config fájl nem lesz idegen!

Olyan sort keress, hogy PATH= ebben adod meg az elérési utakat.

Nekem ilyen:

PATH=$PATH:/sbin:/usr/sbin:/home/laci/bin

Azaz már megadtam neki, hogy a

/sbin
/usr/sbin
/home/laci/bin

mappákban keresse a parancsokat. Majd mentsd is le. Bár felesleges itt is elismétlem: mielőtt rendszerfájl írsz át mentsd le, vagy másold át, vagy nevezz át egy másolatot, de legyen olyan, amihez visszatérhetsz, ha nagyon nem az jön ki, amit akartál. Arcolinux alatt már van egy .bin, ami benne is van az elérési útban. Ha ezt használod akkor nem kell semmit átírni.

OK, már bemásoltad, majd adj neki futtatási vagyis végrehajtási jogot. Bármely fájlkezelőben a fájl tulajdonságnál megadhatod.

screenie-composer

Screenie
Screenie

A jelenleg szürke területre húzhatsz képet vagy képeket, amelyeket fel szeretnél használni. A szerkesztő mezőn belül egérrel rendezheted el őket. A beállítások mindig a kijelölt képen érvényesülnek. Így elég érdekes hatásokat is elérhetsz.

Rotation – forgatás, de csak a függőleges tengelyre érvényes.

Distance – méretezés, zoomolás

Reflection – tükrözés, ha nincs bejelölve nincs tükrözés

Offset – tükrözés mértéke

Opacity – tükrözés sötétsége

Background – háttér, ami a kép mögött lesz. Ha nincs bejelölve, akkor átlátszó marad

A három fő szín egyértelmű, alatta pedig, ha konkrét HTML kódban kell a háttér színe, akkor ott megadhatod.

File menüből három fontos eszköz

Export Image: ezzel mented le a fájlt png formátumban. Már ezzel nem tudod tovább szerkeszteni.

Save As: lemented a fájlt szerkeszthető formában. Ha valamikor változtatni akarsz rajta, akkor megteheted.

Save As Templete: sablonként mented le, így más képre is tudod alkalmazni a beállítást pontosan ugyanígy.

A többi menüpont teljesen átlagos, mindenki eligazodik majd…

Ahogy látni nem kell hozzá nagy tudás, és pár perc gyakorlás után már elég jó képeket lehet alkotni.

A programot 2020. februárjában teszteltem Arch Linux alatt.

Related Posts