Fájlok visszaállítása Linux alatt – testdisk

Adatmentés
Adatmentés

Adatok. Az egyik legfontosabb értékünk a gépünkön lévő adataink. Adat bármi lehet, egy doksi, egy telefonszám, vagy akár – ebből a szempontból – egy film is. Három általános problémával szembesül a felhasználó az adataival kapcsolatban. Az első az adatok elérése, rendszerezése. A gépen lévő adataink jellemezően fájlokban van. Így azokat érdemes úgy tárolni, hogy ha kell minél előbb hozzáférj. Ez egy külön téma, de mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor nem talál meg egy fontos doksit a gépen :).  Ehhez nyújt segítséget az albert keresőrendszer – ezzel a gépen meglévő összes  állományt megtalálhatod.  A másik fontos, bár sok esetben hanyagolt téma az adatbiztonság. Az adatok biztonságos törléséről már volt szó, erre a bleichbit program nagyon kellemesen használható. Nekünk megfelelő szinten kitörli a már nem fontos fájlokat. Itt is érdemes megismételni: a törlés alapesetben nem jelenti a végleges eltüntetést, a vissza nem állíthatóságot. Itt kezd érdekessé válni a kérdés: mi van ha kitöröltél egy fontos doksit? Egész nap dolgoztál a doksival, és egy véletlen, vagy figyelmetlen mozdulattal kitörlöd a melódat… Ismerős? Ha igen, akkor már érted, hogy miért is foglalkozom az adatok mentésével annyit. Egy nagyon kellemes, és jól használható program a LuckyBackup, vagy az ehhez hasonló script. Érdemes olyan mentési rendszert összehozni, ami számodra megfelelő és mindenképp biztosítja a lehető legrosszabb esetben is a lehető legkisebb adatvesztést. Így egy véletlen törlésnél sem lesz nagy gond. Ha jól beállítod az adatmentést, a biztonsági mentéseket, akkor a következőkre nem lesz szükséged, csak nagyon-nagyon ritkán. Ennek ellenére érdemes legalább egyszer kipróbálni a törölt adatok visszaállítását.

Törölt adatok visszaállítása Linux alatt

Alapvető elv, hogy minél előbb észreveszed, hogy olyant töröltél, amit nem kellett volna, annál nagyobb az esélyed a visszaállításra. Ha egy fájlt töröltél grafikus felületen egy fájlkelezővel, akkor jó eséllyel a kukába kerül. Ennek a visszaállítása nem jelent gondot, hiszen a kuka pontosan arra való, hogy a törölt fájlokat tárolja: egy ideig, vagy maximálisan megadott méretig. Itt a visszaállíthatóság kizárólag a beállításokon múlik, és azon, hogy mennyi időnként üríted ki a kukádat.

Törölt adatok visszaállítása testdisk-el

Ha nem a kukába kerültek a fájlok, mert nem használsz kukát, vagy már ürítetted, akkor sincs minden veszve. Itt fontos az időtényező. Addig tudod visszaállítani a fájlt, amíg annak a területére (ahol az fizikálisan megtalálható) új adat nem kerül.
A fájlok visszaállítására sok helyen a testdisk-et ajánlották, így ezt próbáljuk ki. Az első lépés a visszaállításra a testdisk telepítése. Jellemzően telepítve van, de egy ellenőrzést érdemes megtenni:

testdisk -v

lekérdezzük a verziószámot. Ezzel egyúttal ellenőrizzük a meglétét is. Ha nincs fenn, akkor megszokott mód, a disztribúciódnak megfelelően telepítsd.

Ezután már csak lépésről-lépésre követni kell a leírást. De mielőtt élesben használod, érdemes ki is próbálni. Akár most is, amikor ezt a cikket olvasod! Észreveheted, hogy nincsenek képek, vagy kis izgőmozgó animált gif-ek a leírásban. Így, ha követni akarod a leírást, akkor ki is kell próbálnod az olvasással párhuzamosan.

Ha kitöröltél egy fontos doksit, config fájl, vagy akármit, amit vissza akarsz állítani, akkor már legyen gyakorlatod, ne akkor kelljen kapkodni!

Hozz létre egy teszt nevű könyvtárat, abba pár fájlt másolj be. Gyakorlatilag mindegy, hogy mit. Én az egyiket átneveztem torolni.odt-nek, hogy tudjam mivel fogok dolgozni. Majd töröld ki. Ezzel szimuláltunk egy olyan helyzetet, amivel szembesült egy véletlen törlés alkalmával. Ezt a fájlt fogjuk visszaállítani.

A testdisk egy intelligens program, csak végig meg kell tenni amit ő felajánl. Bár minden esetben lesznek választási lehetőségek, de legtöbbször az a megfelelő, amit testdisk felajánl. A honlapjukon, a leírásokban minden lépésre van leírás, magyarázat. Ahol nem az alapeset a visszaállítás, a mentés, ott kiemelem a megfelelő választást.

Indítsuk is el terminálból a

testdisk

parancsot. Egy három választást adó listát kapunk. Válasszuk a Create pontot. Majd adjuk meg a jelszavunkat. Kis várakozás után kilistázza az összes elérhet lemezünket, amihez jelenleg hozzáfér. Itt a fel-le nyilakkal navigálva kiválaszthatod azt a lemezt, amin az „elveszett” adat van. Így már egy fontos következtetést levonhatunk: tudni kell, hogy hol is volt a törölt, de visszaállítandó adat.

Ezt egy újabb választás követ. Meg kell adni a lemez típusát. Jellemzően adatvesztéskor a legtöbb esetben az Intel lesz a jó választás. Itt már követhetjük a testdisk-et: amit javasol az lesz a megfelelő.

A következő felsorolás már komolyabb téma! Itt több lehetőséget kínál fel. Én azt javaslom, hogy itt az Advanced-t válaszd. A többit is ki lehet majd próbálni, esetleg használni, ha elolvastad a leírást és tudod is mit teszel. Vedd észre, hogy komoly programmal állsz szemben, ami sokféle műveletet ismer. Ezek egy része olyan, amivel letörölheted az összes adatodat, vagy módosíthatod az adattárolód, a partíciód tulajdonságait. Érdekes lehet kipróbálni őket a későbbiekben, egy olyan adathordozón, amin már nincs fontos adat. De nem most, hiszen a törölt fájlunkat akarjuk visszaállítani!

Ezután villámgyorsan megállapítja a partíciós tábládat, és annak alapvető tulajdonságait. Itt csak akkor lesz több sor a listában, ha az adott lemezt többfelé particionáltad, „daraboltad”. Ha a partíciódnak nevet is adtál, akkor a nevét is megjeleníti. A particionálásról, lemezcsatolásról ebben a videóban volt szó. Válaszd ki azt, ahol a törölt, de visszaállítandó fájl volt. Majd a jobb-bal nyilacskával válaszd ki a List opciót.

A következő lépés a felsorolt könyvtárak közül kiválasztani azt, ahol a törölt fájlunk volt. Ezután belép a könyvtárba, kilistázza a fájlokat. Ha több alkönyvtár mélység is van, akkor logikusan addig választod ki a megfelelő alkönyvtárat, amíg abba nem navigál, ahol a…

Kapsz egy felsorolást a fájlokról. Értelemszerűen látni, hogy a törölteket pirossal jelzi. Már itt is érdemes tudni, hogy a 0 méretűeket nem fogod tudni visszaállítani. Kiválasztod azt, amit vissza akarsz állítani. Meggyőződsz róla, hogy valóban azt választottad ki ami kell. A : -tal lehet többet is kijelölni. Majd a C gomb lenyomásával kimásolod. Ezután már nincs más dolgod, mint a most kapott könyvtárlistában kiválasztani azt, ahova a fájlt másolni, menti akarod. Majd abban a könyvtárban nyomsz egy C-t. Ezután egy fájlkezelővel megnézed, hogy valóban sikeres volt a visszaállítás.

Ennyi a Linux alatt a törölt fájlok visszaállítása. Alapesetben.

Mikor nem lesz eredményes a visszaállítás?

  • Ha már felülírta a rendszer a tárhelyet, ahol az adott fájl volt.
  • Ha olyan törlési módot használsz, ami biztonságos, azaz végleges törlést végez.

Az esetek nagy részében – ha rögvest a törlést követően megteszed a visszaállítás – ez a módszer eredményes lesz. Azért is érdemes a saját rendszereden egy tesztet elvégezni, mert így meggyőződsz, hogy a fájlkezelőd törlési módja milyen. Inkább most derüljön ki, hogy biztonságosan felülírja a fájlt, ami jó a biztonságnak, de visszaállítást lehetetlenné teszi…

2020. februárjában Arcolinux alatt teszteltem.

Related Posts