Flatpak témázása: GTK és Qt egységesítése

Flatpak témázás
Flatpak témázás

Már volt szó a flatpak csomagokról, ma egy szépészeti kérdést tárgyalunk: flatpak témázás alapjait. A flatpak csomagok nagy része úgy érkezik, hogy egy, vagy maximum pár témát kapunk. Ami nem feltétlen felel meg. Szeretjük, ha a gépen futó programok a lehető legegységesebb kinézetet mutatják. Ezt a problémát egyszerűen tudjuk orvosolni. Bár elvileg a GTK és a Qt programok különböző fájlokat, téma beállításokat kívánnak, én azt javaslom, ha már ezzel foglalkozunk, akkor telepítsük egy lépésben mindkét típust. Így nem lesz később gondunk, ha kellenek. A csomagok utolsó sorban nem utolsósorban túl nagy méretűek, több program is használja őket ezért ne sajnáljuk a helyet erre.


Bár én szépészeti megoldásnak neveztem a flatpak témázás alapjait, de soha ne feledjük el ennek van ergonomikus jelentősége. A megfelelő sötétségű, kontrasztú és szín világgal készült téma nem csak szép, hanem a szemedet is védi. Érdemes kipróbálni többet, és azt használni, ami nem zavaró a szemednek hosszabb munka után sem.

Ha érdekel a szemed épsége ezt a cikket is olvasd el!

Qt és GTK mit is takar?

A Gnome és a KDE vonal eltérő grafikus eszköztárt használ. Ami logikus is, de van egy nagy hátránya: mindegyikhez külön kell telepíteni a téma fájlokat. Ha eddig nem találkoztál ezzel az nem meglepő! A jellemzően nagy, komplett csomagban készülnek, ami tartalmazza az összes ismert grafikus környezet beállításait. Ha betekintesz egy telepített téma csomagba, legalábbis egy tucat könyvtárba elosztva találod meg a grafikus felületeknek megfelelő beállításokat. A flatpak témázás más. Itt nem egyben kapod meg az összes felülethez a beállításokat, a téma fájlokat, hanem külön.

Flatpak témázás – keresés

A flatpak témázás sem más mint a többi! Előbb meg kell keresni a megfelelő csomagot, majd azt telepíteni. Bár elvileg ezt megtehetjük grafikus felületen is, például a pamac programmal Arch Linux alatt, de most a haladóbb terminálos megoldást választottam. Amit érdemes tudni, hogy a grafikus felületen jobb megoldás, ha magára a téma nevére keresel rá (pld: Yaru), és nem a terminálban bemutatott téma csoportra (gtk3theme). Tapasztalatom szerint ilyenkor jobb eredményeket kapsz.

A parancs ismerős, volt róla szó:

flatpak search gtk3theme

flatpak search KStyle

Amikor lefut, kapsz egy szép hosszú listát. Nem lesz probléma a kínálattal, bár messze nem annyi, mint ami a natív telepítésekkel használható. A Qt téma valamivel kevesebb, de elegendő. Ha nem szeretnél le és fel görgetni a terminálban, a két parancs kimenetét egy szöveges fájlba is irányíthatod. Így könnyebb keresni, és nem gépeled el a nevét sem.

Flatpak téma telepítése

Én két alapvető elvet követek. Az egyik a minimális telepítés elve. Csak azt rakom fel, amire nekem konkrétan szükségem van. Így – mivel már tudom melyik tetszik – csak azt az egy, vagy maximum kettő témát telepítem a flatpak témázás terén is. A másik elv a kényelemé. Ha többféle flatpak csomagot használok (kedvelem őket, többet használok) akkor érdemes a Qt és a GTK témákat egyszerre felrakni. Így egységes lesz a kinézet a gépemen.

A telepítési parancs is ismert:

flatpak install org.kde.KStyle.Adwaita

flatpak install org.kde.PlatformTheme.QGnomePlatform

flatpak install org.gtk.Gtk3theme.Adwaita-dark

A telepítésnél rákérdez, melyik verziót szeretnéd. A legmagasabb verziószámút szoktam felrakni.
A jelszót természetesen bekéri.

És kész is vagyunk! Már jó eséllyel kész is vagyunk a flatpak témázás megoldásával.

Ha nem tetszik a kinézet, a flatpak témázás, akkor flatpak uninstall csomagneve  megoldás lesz a jó az eltüntetéséhez.

Jajj. de mégsem jó!

Igen, előfordul. hogy bármilyen jó leírást is olvasol, de mégsem sikerül a leírás alapján! Én is így jártam az eredeti leírással… Bár elvileg a flatpak felismeri a rendszerben beállított GTK téma beállítást és igyekszik azt a saját csomagjaira is használni (ha telepítve van) de ez nem mindig sikerül.
Ilyenkor jó megoldás az alábbi parancs futtatása:

flatpak override --env=GTK_THEME={GTK_THEME} --user

Értelemszerűen a {} közé a GTK téma pontos nevét várja el a parancs…

Related Posts