FontBase – a fontkezelő Linux alá

Fontok Linux alatt
Fontok Linux alatt

A fontok, azaz a betűkészletek kezelése nagyon egyszerű feladat Linux alatt. Alapesetben a disztribúciónk tárolóiban sok fontkészlet található, ami a kedvenc csomagtelepítő, kezelő eszközeinkkel telepíteni tudunk. Az interneten is rengeteg szép, és kevésbé szép betűkészletet találunk, ezek nagy része szabadon használható. Bár sok olyannal találkozunk, melyekben a magyar ékezetes betűk helyett más karaktereket kapunk, de az újabbak, és a jobb minőségűeknél ez sem gond.
Ha kinéztél az interneten egy betűkészletet, akkor letöltés után már csak telepíteni kell, azaz elmagyarázni a kedvenc Linuxunknak, hogy ezt a készletet is használhatja. Több font nézegető, és telepítő eszközt használhatunk, talán az egyik legegyszerűbb a Font Manager, amit jellemzően font-manager néven keresheted meg a tárolóban. A használatára nem térek ki, mert ennél egyszerűbb eszköz nincs is, ha felrakod, akkor meglátod :).
Bár ezzel a programmal is megoldható majdnem minden, de mint haladó Linuxosok szeretünk terminálban megoldani ilyen rendszer adminisztratív munkát. Pár font leszedése, és a fenti programmal való installálása nem gond, de ha már több is van, akkor gyorsabb az alábbi pár lépést megtenni terminálban:

  • Letöltjük a fontokat, ha tömörítve érkeznek kicsomagoljuk
  • Bemásoljuk a saját könyvtárunkban lévő .fonts mappába
  • Ha nincs ilyen mappa létrehozzuk
  • fc-cache -f paranccsal frissíthetjük az adatbázist

Gyors, egyszerű és hatékony. Ha meg már nem kell egy-egy font, akkor a Font Manager-ben kivesszük a pipát, vagy ha az összes ilyen leszedett fontot el akarjuk tüntetni, akkor kitöröljük a könyvtárban és fc-cache -f frissítéssel kész is vagyunk.

Ideális lenne, ha egy nagyon sok fontot tartalmazó készletből, gyorsan és hatékonyan tudnánk fontokat felrakni, majd amikor nem kell, leszedni a Linuxunkból. Van egy profi és ingyenes használható font gyűjtemény csekély 2500 fonttal, amit a google készített (https://fonts.google.com/). Ehhez készült egy nagyon jól használható font nézegető, letöltő, ki és bekapcsoló eszköz a FontBase. A használatáról készítettem ezt a videót:

Miután a linuxmint.hu-ra is feldobtam a videó linket kimarite felhívta a figyelmet egy másik, hasonló programra. Érdemes ezt is kipróbálni, és azt használni, ami neked kedves. Ez a Font Finder, az alap dolgokat a github oldalán megtalálod, ugyanúgy, mint a forráskódot. Bár ők egy alap telepítést javasolnak, én flatpak csomagban raktam fel:

flatpak install flathub io.github.mmstick.FontFinder

Ez nem a leghelytakarékosabb megoldás, de kipróbáláshoz jó lesz, és akinek esetleg gondjai lennének a telepítéssel,, nézzen rá kimarite bejegyzésére a linuxmint.hu-n. A flatpakkal nem volt gond, csak az 1,1MB-s csomaghoz feltolta a gnome-t is, ami majdnem 300MB plusz letöltés.

Indulás után (start menü, vagy flatpak run io.github.mmstick.FontFinder) egy egyszerű, funkcionális felületet kapunk, ami pont azt tudja, amit kell, és a használata egyértelmű.

FontFinder
FontFinder

Melyik a jobb? Teljesen egyforma, ha a google fontokat akarod kezelni, ha pedig pluszban a saját gyűjteményedet is, akkor a videón látott FontBase.

Itt jegyzem meg, hogy ha bármelyik cikkemmel, videómmal kapcsolatban ilyen építő jellegű gondolatod van, azt oszd meg velem. Vagy a linuxvideok/ide tudod mi jön/protonmail/ide is/com címre, vagy a https://discord.gg/7DdbM9g discord csatornán elérsz.

 

 

Related Posts