Geany-hoz magyar helyesírás ellenőrző telepítése Linuxon

Geany-hoz magyar helyesírás ellenőrző telepítése Linuxon
Mi már modernebbet használunk!

Ebben a cikkben megismerjük, hogyan lehet magyar helyesírás-ellenőrző programot telepíteni a geany grafikus szövegszerkesztőhöz.

Általában a szövegek szerkesztésére a LibreOffice-t használjuk, de sok esetben ez vagy túl nagy, vagy a célnak nem felel meg. Ha csak egyszerű szöveget szeretnénk szerkeszteni, illetve scripteket írni, akkor biztosan nem a legjobb megoldás az ilyen nagy program használta. Scriptekhez, vagy akár egy-egy konfigurációs fájlhoz csak olyan megoldás jó, ami tiszta szöveges, azaz txt fájlokat tud készíteni. Sok ilyen van, a nano, vim, nc-edit stb. Ezek jellemzően konzolos megoldások, és ahogy tudjuk sokan azért félnek a Linuxtól, mert az konzolos, gagyi és fapados megoldásokat kínál.

Én a geany nevű grafikus programot használom az egyszerű szövegek szerkesztésére, mert nagyon jól működik, sok olyan beállítása van, amivel gyorsíthatjuk a scriptek írását. Ilyen esetben nem árt, ha a programnyelvnek megfelelő kiemelésekkel, zárójel bezárásokkal stb. segíti a munkámat egy program. Ennél sokkal többet tud, de most nem erre akarok kitérni, hanem egy hiányosságára:

A geany-ban nincs magyar helyesírást ellenőrző rész!

Ami természetes is, de nekem hiányzott. Erre is van megoldás, amivel a geany alatt is alá lesz szépen húzva a hibásan írt szó.

Miért kell egy egyszerű, főleg kódok, vagy konfigurációs fájlok szerkesztésére használt programba magyar helyesírási rész? Mert nem csak arra használom hogy scripteket írjak, és egy-egy scriptben, konfigurációs fájlban is vannak magyar szöveges részek: a #kommentek. Nem árt, ha az valami szinten helyesen van leírva :).

A geany telepítése egyszerű, hiszen az általam eddig használt összes disztribúcióban ott van a tárolóban. A disztribúciódnak megfelelően telepítsd, és ha van olyan csomag is külön, hogy plugin akkor azt is.

Telepítés után előbb nézd végig, hogy a tudása megfelel a Te igényednek, vagy nem. Nekem megfelel, így már csak a magyar helyesírást kellene beletenni. Ami alapvetően nem nehéz, csak pár egyszerű lépés.

Magyar helyesírás fájl beszerzése:

Az első lépés a magyar helyesírás ellenőrző adatbázisának a beszerzése. Ennek a neve magyarispell. Le kell szedni, és egy könyvtárba kicsomagolni. Ezt bármely fájlkezelővel megteheted. Én a saját könyvtáramban lévő .bin-be rakom Arch Linux alatt az ilyen „saját” programokat, scripteket. Bár teljesen mindegy, hogy hova teszed ezeket a saját, “kézzel bemásolgatott” dolgokat, de érdemes egy közös könyvtárba rakni, hogy meg is találd őket. Illetve a mentéseknél is jó, ha csak egy könyvtárat kell lementeni, majd visszaállítani, ha kell.

A második, hogy engedélyezzük a helyesírási plugint. A geany menüsorában Eszközök/Bővítménykezelő alatt a keresőbe írd be: spell, majd pipáld ki a Spell Check plugint. Majd alul a beállításokra kattintva beállíthatod a helyesírási részt.

Geany magyar helyesírással
Geany magyar helyesírással

A megszokott beállításokat, testreszabások után a legördülő menüben kiválasztod a magyar nyelvet, ez nálam a hu_HU. A legalsó részbe betallózzuk azt a könyvtárat, ahova kicsomagoltuk a magyarispell fájlokat. Ha kel, illetve igényled, akkor a helyesírás ellenőrzéshez gyorsbillentyűt is rendelhetsz. Ezzel kész is vagyunk.

A megoldás 2019. decemberében teszteltem Arcolinux alatt.

Mivel én Arcolinux alatt használom, a leírás arra alapult. A magyar linuxmint.hu oldalon kimarite felhívta a figyelmemet, hogy:

Debian-alapú rendszereknél azonban így megy a helyesírás ellenőrző plugin telepítése:

sudo apt-get install geany-plugin-spellcheckTulajdonságai a Synaptic csomagkezelőben nézve:

spellcheck plugin for Geany

Spellcheck is a plugin which checks the content of the current document in Geany with the spell check library Enchant. This plugin allows the whole document, or only a selection to be checked for spelling mistakes. Misspelt words are highlighted with a red squiggly underline, and wrong words are printed in Geany’s messages window along with available suggestions. Geany is a small and lightweight integrated development environment using the
Gtk+ toolkit.

Related Posts

Köszönet a kiegészítésért!