Ha nincs friss csomag a tárolóban…

A LinuxMint.hu fórumon felmerült a kérdés: mit lehet tenni, ha egy adott program újabb verziója még nem elehető a
Ha nincs a tárolódban, akkor nem kellene erőltetni az verzióváltást. Bár kellő figyelemmel minden megoldható, de okozhatsz gondot is. Várd ki a frissítést a disztribúciódnál.

Mit tehetsz, ha mégis a magasabb verziót választod?

Alapesetben a legtöbb Linuxos programnál elérhető a forráskód, így mindenképp megkaphatod a legújabbat. A program fordítása nem nagy dolog, bár oda kell figyelni a függőségekre, és a pontos munkára. Nincs általános megoldása a fordításnak, a leírást kell követni.
Ennél a hátrány egyértelmű: ha nem a csomagkeleződdel rakod fel, akkor nem fogja azt kezelni. Nem lesz frissítve, és eltávolítani sem a csomagkezelőddel lehet.

Használhatsz egyéb csomagot is

Snap, appimage, flatpak – ezekben sok esetben hamar elérhető lesz a frissebb verzió. A telepítés egyszerű, akár az appimage, akár a flatpak kezelése gyors, egyszerű és viszonylag biztonságos.
A hátránya kisebb, de ugyanaz, mint az előbb: a saját csomagkezelőd nem látja majd. Az appimage kezelése egyszerű, törölni kell, vagy lecserélni frissebbre, a flatpak a saját parancsaival frissíthető, törölhető.

Használhatsz rolling(abb) Linux disztribúciót is

A legtöbb esetben a kedvenc disztribúciódhoz nagyban hasonló, de gyorsabban frissülő terjesztések is elérhetőek. Bár ez nem megoldás egy-egy program esetén, de ha sokszor kellemetlen, hogy régebbi csomagot ad a disztribúciód, akkor megfontolandó, hogy váltasz.
A hátránya egyértelmű. Ha eltekintek a tanulástól, ami ezzel jár, akkor is ott van a “gyorsabban frissül, esetleg maradnak hibák” témakör. Így ezt csak akkor érdemes meglépni, ha értesz legalább középhaladó szinten a Linux rendszeredhez.

Ami nem biztos, hogy jó lesz

Én kerülném a megoldást, de elvileg van ráció benne. Más disztribúcióból átemelni a program csomagját. Debian alatt van lehetőség arra, hogy egy stabil alapokra unstable, vagy testing ág csomagját feltegyen az ember. De ez nagyon ellenjavallt! Kis programnál, ahol nincs jelentős függőségi elvárás, ott működhet, de ha több olyan függőséged lesz, amit nem tudsz a saját tárolóidból kielégíteni, akkor már… Szóval nem kellene ebbe belekeveredni.
A másik megoldás, szintén csak haladóknak: idegen csomag konvertálása (pld. alien) programmal. Itt is igaz: kisebb csomagoknál még elmegy, de ahol már több függőség van, ott nem.

Összefoglalva: jobb várni, ha nincs nagy előnye az újabbnak. Ha mindenképp kell, akkor a flatpak, appimage stb. vonalat érdemes megnézni. Van lehetőség lefordítani a forráskódot, ez sem ördöngösség, csak kell egy bizonyos gyakorlat hozzá. De ha nem muszáj, akkor ne barkácsolj idegen tárolókból összeszedett csomaggal, vagy átkonvertált csomaggal. Nem kezdőnek való az ilyen.