Három hasznos program Linuxhoz

Linux kezdő
Linux kezdő

Ebben a részben hasznos program sorozatunkat folytatom. Jellemezően kisebb, nem általánosan ismert hasznos program kerül terítékre. Érdemes ezeket ismerni, mert bár nagyon hasznosak, de valami miatt nem, vagy csak kevésbé foglalkoznak velük a bloggerek.

Az első a transset-df lesz. Az Arch Linux alatt egyszerű a telepítése, de ahogy olvasom a többi terjesztés alatt sem okozhat gondot. Mi is ez a kis program? Az átlátszóságot állíthatod vele. Jogos a kérdésed, hogy ez minek is kell, hiszen a picom, vagy egyéb hasonló megoldásban úgy állítasz be mindent, ahogy akarod, a  programokat külön-külön teheted átlátszóvá, és egyéb hasznos (és haszontalan) szépészeti megoldást is konfigurálhatsz. De ez statikus! Ha beállítgattad az áttetszőséget, akkor már menet közben nem, vagy csak nehézkesen változtathatsz rajta. Bár sok program ezt saját hatáskörben állítja, és egy beállítás megváltoztatásával lehet növelni, csökkenteni az átlátszóságot, de az sem túl kényelmes. A transset-df pont ezért hasznos program. Én ezen az oldalon olvastam róla, így a példákat is innét veszem.
Telepítés után nincs más dolgod, egy terminálban futtasd le a

transset-df -a --min 0.25 --dec 0.25

parancsot. Máris meglátod, hogy mit tesz. Bár a fenti megoldás nem túl hasznos, hiszen a terminál áttetszőségét állítja, de már sejthető a felhasználási módja: az ablakkezelőbe teszünk olyan parancsot, gyorsbillentyűt, ami meghívja ezt a lehetőséget, értelemszerűen a kijelölt programablakra.

Ha megnézed a transset-df -h paranccsal a helpet, akkor láthatod, hogy az -a kapcsolón kívül két egyéb lehetőséged is van:
-c, –click select by clicking on window (default)
-p, –point select the window currently under the cursor
-a, –actual select the actual window

A példa, az i3wm-re érvényes, ha mást használsz, akkor ezen módosítani kell majd!

bindsym $mod+Mod1+z exec transset-df -a --min 0.25 --dec 0.25
bindsym $mod+Mod1+x exec transset-df -a --inc 0.25

A változtatás és a minimális, maximális korlát értéket érdemes kitapasztalni.

Nem is ragoznám tovább, hiszen a beállítása, paraméterezése egyszerű. Nekem azért hasznos ez a program, mert egy elvi változást hozott. Eddig ellenérzésem volt az áttetsző ablakokkal kapcsolatban, mert zavaró, ha olyan kerül alá, és látszik át, ami nem ideális. Ezzel a hasznos kis programmal már menet közben is állogathatom az értéket, gyorsan! Szuper.

A következő program hasznos, de szerintem felesleges.

Hasznos cron GUI program

A cron és az at egy méltánytalanul hanyagolt program, illetve megoldás a Linux kezdők közt. Mind a kettő időzítő program, és valami miatt kevés olyan cikk, bejegyzés van, ami ezt népszerűsítené. Én két olyan sarokpontot látok, ami miatt nem használja mindenki. Az egyik, hogy nem látják át az időzítés, az előre megadható automatizálás előnyeit. A másik probléma a cron és at kapcsán a CLI mód. Ha valaki meglát egy leírást ezen a téren, máris menekülni kezd: bonyolult! Pedig nem az, csak kissé “hagyományos” megoldás. A problémát ki lehet kerülni, ha grafikus felületen állítjuk be. Így talán többen használják majd a cron és az at lehetőségeit.

A program neve gnome-schedule, amit telepíteni kell, ha nincs fenn. Arch alatt az AUR-ban ott van, bár sok függőséget felhoz, de egy próbát megért a telepítés.

Maga a használata nagyon egyszerű, a program indítás után magyarul kommunikál.

Hasznos a program?
Hasznos a program?

A képen jól látni, hogy a megszokott műveleteket elvégezhetjük: új feladatot adhatunk hozzá, törölhetünk, és még sablont is létrehozhatunk. Ami nagyon előnyös, ha összetettebb feladatokra használjuk a programot. A jobb oldali panelon láthatjuk, hogy egy feladatot megadni nem igazán nehéz, kap egy leírást, majd a parancsot kell megadni, azután már vagy az alap (óránként stb.) egyszerű ütemezést választjuk, vagy a speciálist, aminél a kisebb panelon látható beállításokat megtehető. Így viszonylag összetettebb megoldásokat is pillanatok alatt összedobhatunk.
Hasonlóképp az at is beállítható.

Itt is a hasznos program gyors felvillantására törekedtem, nem teljes gépkönyvet írtam! Akinek eddig a cron, vagy az at ellen a parancssorossága, a látszólagos bonyolultsága vette el a kedvét, neki már a grafikus felületen nem lesz semmi nehézsége.

Hasznos a program, de csak Arch Linuxon!

Ha már cron, és hasznos program, akkor érdemes az Arch Linux használóknak ezt a github oldalt megnézni. Itt pár (ígéret szerint bővülő kínálat lesz!) hasznos programot lehet találni a MagyArch készítőitől.

Én egyre térnék ki, az Arch automata frissítő szkriptre. Az autoupdate részt nézd meg, a leírás egyszerű és a két szkript nagyon hasznos program. A telepítő, install leellenőrzi a két használt program, a cronie és a reflector meglétét, majd minden szükséges műveletet elvégez. A valódi munkát a cronpacman végzi, ami frissít, illetve egy log fájlt is létrehoz, amiben utána nézhetsz a frissítésnek, illetve egy bizonyos ideig meg is tartja ezeket a logokat. Szuper!
Ha nem akarod az install részt használni, és van fenn egy cron-od, illetve a reflector, akkor kézzel is megadhatod a cron-ban a időzítésese szabályokat. Értelemszerűen root…
Ha belenézel a szkriptbe pacman -Syuq látod, azaz a hivatalos tárolókból frissít, az AUR-ból nem. Ami jó döntés, mert az AUR frissítésekkel több probléma lehet, és azokat érdemes manuálisan elvégezni.

Mára ennyi hasznos kis programot szedtem össze.

A programokat MagyArch Linux alatt, 2020. novemberében teszteltem.

Related Posts