Hasznos oldalak

Hasznos oldalak
Hasznos oldalak

Hasznos oldalak? A mai rövidke cikkben pár számomra érdekes honlapra hívnám fel a figyelmet. Ezek egy része inkább a középhaladó Linux kedvelőket célozza meg, de pár kezdőnek is ajánlott olvasmány. A legtöbbet érdemes eltenni könyvezőkbe, mert később esetleg hasznos is lehet. Én előszeretettel rakosgatom el ezeket, mert ha olvasok valamit és azután nem találom meg újra az bosszantó!
Az első egy középhaladó Bash szkriptelőknek lesz érdekes. Pár hasznos funkciót szedtek össze, melyekre lehet egy-egy szkriptben támaszkodni. Bár nem napi szinten hasznos, de ha már kész van egy funkció, amivel egyszerűbben elérhetek egy feladatot, akkor miért is ne használjam. Ezek nem csodafegyverek, nem írják meg helyettünk a programocskánkat! Azt is érdemes tudni, hogy a legtöbbet másképp, akár egy-egy alapparancs meghívásával is megoldhatjuk. Az oldal itt (https://github.com/labbots/bash-utility) található.

Kép nagyító oldal

Sokszor jó lenne, ha egy kép felbontását nagyobb minőség romlás nélkül meg tudnám növelni. Alapesetben az ember betölti egy képmanipuláló programba, majd a felbontást megnöveli. Olyan lesz, amilyen… Csodát ne várjunk, mert ami nincs a képen, azt semmi rá nem tudja rakni.
Ajánlottak egy jó kis oldalt, ami nagyon hasznos és szép eredmény ad. Bár az ingyenes része elég korlátozott, elegendő nekem. Amire nagyon jó: vonalas ábrákat nagyítani. Sok olyan képem van, aminek nincs megfelelő felbontása, de egy-egy előadáshoz kellene a nagyobb, ezzel meg tudom oldani.

A bigjpg oldal: https://bigjpg.com/

Reguláris kifejezések

Aki picit foglalkozott már kereséssel, szöveg manipulálással stb. nem tudja kikerülni a reguláris kifejezéseket. Az első pillanatban ezek egy iszonytatóan összetett, és normális embernek idegen karaktersorozatok. Egy interaktív és nagyon egyszerű oktató oldalt találtam, ami kézenfogva végigvezeti az embert az alapokon.

Reguláris kifejezés oktató: https://regexlearn.com/learn

Ranger tippek, beállítások

Ha kedveled a ranger fájlkezelőt, akkor a Te oldala lesz ez. A telepítéstől vezet végig a komoly beállítási tanácsokig. Bár elvileg használhatod a teljes beállítását is az írónak, erről lebeszélnélek. Olyan összetett – és számomra felesleges – funkciókat is használ, amikre nem lesz soha szükségem. A beállításokat jól dokumentálja, ha kétszer elolvassa az ember, akkor minimális angol tudással már olyan szintre jut el a ranger lelkivilágába, amivel nagyon jól elboldogul.

Ranger oktató: http://dquinton.github.io/debian-install/config/ranger.html

Tint2 panel minta beállítások

A tint2 panelt használom, így mindig érdekeltek az extra, kicsit más mint a megszokott minták. Egy érdekes gyűjteményt könyvjelzőztem le valamikor, és most nézegettem újra.
Mindig érdemes egy-egy program minta beállításait megnézni, mert így jobban megismerjük a lehetőségeket. Egy-egy leírás, vagy kép sokat lendíthet a fantáziánkon!

A tint2 minták: https://github.com/addy-dclxvi/tint2-theme-collections

TDLR rövid, hasznos súgók

A legtöbbünk nem nagyon szeretné az összes lehetséges billentyűkombinációt, beállítást, szintaxist stb. fejben tartani egy programnál. Erre nagyon jó az alább ajánlott oldal, ahol sok programnyelvhez, programhoz találunk rövid, lényegre törő súgót. Akinek a feje nem káptalan, ez az oldal mindenképp hasznos lesz.

TDLR: https://devhints.io/