Heti Linux tipp és trükk, de csak I3wm-hez

Table of Content

Linux tipp
Linux tipp

Pár érdekes, vagy kevésbé érdekes i3wm-mel kapcsolatos témát dolgozom fel, azaz i3wm tipp, trükk lesz. Ezeket érdemes tudni, ismerni. Ezeket a dokumentációban, vagy valamelyik oldalon olvastam, és szedtem csokorba.

Gombnyomásra lebegő ablakot készít i3-ason

Az Xmonad alatt van egy nagyon kellemes megoldás a lebegő ablakok kezelésére: ha a Super gomb lenyomása mellett mozgatni kezdesz az egérrel egy bármilyen ablakot az rögvest lebegővé vált és mozgatható lesz. Ez nekem nagyon megtetszett és az alábbi kötést alkalmazva oldottam meg a hasonló, de nem egyező megoldást.

bindsym --whole-window $mod+Shift button1 floating toggle move position center

A whole-window adja meg, hogy az ablakon bárhol kattintva működjön. A Super és a Shift lenyomva tartásával és az egérrel kattintva lebegővé vált. Majd középre ugrik. Ezt el lehet hagyni, ha zavar. De fokozni is lehet: megadhatod a méretet is.
Kényelmes, ha egyik kezed a billentyűzeten van, a másik az egéren.

Az Alt billentyű, mint módosító

Nekem a programokat indító gyorsbillentyűzés hagyományosan az Alt+betű megoldással megy, ami nagyon kényelmesen kézre áll. Az i3 tipp, ami ehhez kapcsolódik egyszerű. Bár alapból az alt+betű megadást valami miatt nem szereti, de ha egy változót adsz meg neki a config elején, akkor már nagyon jól dolgozik.

# bindsym $mod beállítása

set $mod Mod4
set $alt Mod1

Az első a hagyományos Super gomb módosítóvá tétele, a második pedig a Mod1 gomb, ami az Altnak felel meg kerül a $alt értékhez és már így néz ki a kulcskötés $alt+betű.

A következő i3 tipp is a billentyűzet és a kulcskötések téma.

Nem angol betűk, számok kezelése

Ha az alap angol ABC-ből kifogytál, akkor az ékezetes betűket, és az írásjeleket is használhatod. Bár logikusnak gondolnám a $mod+a analógiájára a $mod+á megadási módot, de ez sajnos nem megy. Azt már tudjuk, hogy a gombok neveit, pontos nevét, amit meg kell adni a xev paranccsal kapjuk meg. Így ami nem egyértelműen szám, angol betű, vagy az F1…F12 annak a nevét is le kell kérdezni. Az á az aacute néven fut, így a helyes megadási mód: $mod+aacute lesz.

A heti Linux tipp sorozatba ma csak I3wm tippek fértek bele, de igyekszem majd általánosabbakat is összerakni.