I3wm és i3 gaps tippek

i3wm és i3gapsFolyamatosan nézegetem az i3wm és a hozzátartozó eszközök beállítási lehetőségeit. Pár érdekes dologra hívnám fel a figyelmet, pár i3wm tippet osztanék meg. Az első i3wm tipp nagyon egyszerű, két hasznos oldalra hívnám fel a figyelmet. Mindegyik a színek beállításával foglalkozik, így a dekorációs, esztétikai részt könnyen megoldhatjuk. Az első az i3, i3status, dmenu színeit generálja le. A színgenerátor használata egyszerű, a baloldali részben a beállítandó paraméterre kattintasz, majd a kis színválasztóból kiválasztod a megfelelőt. A mintákon pedig látod a kész összeállítást. A jobb oldalon találod a legenerált kódokat, amit csak be kell majd másolnod a sajátodba. Igencsak meggyorsítja a színek összeállítását. Ezen az oldalon találtam a másik linket, ami egy feltöltött képből a meghatározott számú színt kigyűjti, és a kódjait kiírja. Ez akkor hasznos, ha egy háttérképhez szeretnél harmonizáló beállítást.

A második i3wm és gaps tipp – munka környezet visszaállítása

Bár nagyon jól beállíthatjuk az indításkori programokat, és azok tulajdonságait, de szükségünk lehet egy mentésre a munkaasztalok és a programok beállításával. Így egy újraindítás után is pontosan úgy., és az lesz az asztalon, amit beállítottál. Nagyon kellemes, ha sok program van nyitva, és nem csak egyféle ablaktípust használsz.

A program a i3-resurrect, és a telepítése Arch alá egyszerű:

yay -S i3-resurrect

Majd a két alap parancsot használva meg is ismerkedhetünk vele:

i3-resurrect save lementi a jelen állapotot. Ha ezután az ablakokat becsukod és kiadod a i3-resurrect restore parancsot, visszaállítja azokat. Ha kipróbálod rögvest ráérzel, hogy ez nagyon hasznos. De nem csak ennyit tud, jól skálázható kis i3wm kiegészítő. A github oldalán nagyon sok jól elkészített beállítási tippet találsz, amit csak be kell másolni a konfigurációdba.

Amit fontos tudni: nem mindent tud visszaállítani, nem tudja pld. a libreoffice-ban nyitott doksikat újranyitni, vagy chrome-ban a lapokat.

A következő i3wm tipp az ablakok gyors sablon elrendezéséről szól.

Az i3-instant-layout i3wm gyors rendezője

Az ablakokat igen sokféleképp rendezhetjük el az i3wm és a i3gaps alatt. Ezért is szeretem ezt az ablakkezelőt :). Ideális lenne ha valami előredefiniált sablon szerint gyorsan, esetleg egy gombnyomásra berendezné a rendszer őket. Ilyen rendezés lehet, hogy az összes, az adott asztalon futó program rács elrendezésben szabályos eloszlásban jelenjen meg. Ez – ahogy kiderült – nem csak az én vágyam, hiszen lelked Linuxos elkészíttette az i3-instant-layout programocskát.

A telepítése

pip install i3-instant-layout

Azaz sima python telepítés. Ha nincs fenn a pip, akkor a python-pip csomagot tedd fel Arch Linux alatt, és már minden jól megy.

A használata egyszerű, de előbb látogasd meg az oldalát, hogy az elrendezések (igen sokféle van!) pontos képét és nevét megismerd.

A használata egyszerű, ha már tudod az elrendezés nevét (listázása: i3-instant-layout --list), akkor

i3-instant-layout kiválasztott beállítása neve

paranccsal be is rendezi a kívánt formátumba. A gyakorlati használata ennél azért egyszerűbb, hiszen pár fontosabb, kedveltebb elrendezéshez gyorsbillentyűket adhatunk, de akár a dmenu-t (általában win+d) meghívva az elrendezés nevét megadhatjuk. Szuper, és főleg gyors megoldás.

I3 gaps tipp: panelek távolsága

Ha a szabvány i3bar-t használjuk az I3 gaps intelligensen kiszámolja annak méretét, és tartja a megadott távolságot tőle. Ez nagyon kedvező, de sokszor nem a legideálisabb. Nálam felül van, és én megadom a pixelben mért magasságát, így pontosabb lesz a beállítás:

bar {
# Height in pixels
height 25
}

Azaz a bar szakaszba kell a height 25 értéket megadni. Nem lesz túl nagy változás, ha a tényleges bar magasságot adod meg, de jobban kézben tartod a kinézetet.

Az i3 bar-t, mint a i3wm részét jól kezeli ebből a szempontból a rendszer, de mi van ha egy polybart, vagy bármely más panelt szeretnél használni, de azt nem akarod, hogy az ablakok rálógjanak? Az I3 gaps ezt is kezelni tudja, hiszen az legtöbb konfigurációs fájlban az elején itt van a gaps értékek megadása. Jellemzően csak ennyi:

gaps outer ##
gaps inner ##

Ami a lehetőségek nagyon kis szeletét használja ki.

gaps [inner|outer|horizontal|vertical|top|left|bottom|right]

Azaz körbe az összes oldalt és a vízszintes, függőleges éleket is konkrét értékkel láthatod el.

Így ha a polybar panelod alul van, akkor annak a magasságát megadva nem másznak rá az ablakok: gaps bottom 25. Szuper! Ha teljes méretre (jellemzően win+f) nagyítasz, akkor értelemszerűen lefedi az ablak a panelokat, így kihasználhatod az teljes területet.

Itt nem áll meg a skálázási lehetőség, hiszen a leírás következő sora:

workspace gaps [inner|outer|horizontal|vertical|top|left|bottom|right]

Ami már nem nem csak globálisan, hanem asztalonkénti megoldást is kínál. Ez nagyon kellemes, hiszen ha van olyan monitorod, ahol nincs panel, akkor azon a globálisan megadott 25 pixeles alsó rés felesleges. Én két asztalt az oldalsó monitorokra irányítok át, azokon felesleges a rés.

Bár szerintem a legtöbb alapkonfigurációban van ilyen, de ha nincs, akkor érdemes beilleszteni:

# resize window (you can also use the mouse for that)

mode "resize" {

# These bindings trigger as soon as you enter the resize mode
# Pressing left will shrink the window’s width.
# Pressing right will grow the window’s width.
# Pressing up will shrink the window’s height.
# Pressing down will grow the window’s height.

bindsym l resize shrink width 10 px or 10 ppt
bindsym k resize grow height 10 px or 10 ppt
bindsym j resize shrink height 10 px or 10 ppt
bindsym h resize grow width 10 px or 10 ppt

# same bindings, but for the arrow keys

bindsym Left resize shrink width 10 px or 10 ppt
bindsym Down resize grow height 10 px or 10 ppt
bindsym Up resize shrink height 10 px or 10 ppt
bindsym Right resize grow width 10 px or 10 ppt

# back to normal: Enter or Escape or $mod+z

bindsym Return mode "default"
bindsym Escape mode "default"
bindsym $mod+z mode "default"
}

bindsym $mod+z mode "resize"

A win+z lenyomására mozgathatjuk a megadott billentyűkkel az ablak éleit, majd ha ki akarunk lépni, akkor a Return, Esc, vagy a win+z lenyomására kilépünk ebből a funkcióból. Általánosságban is érdemes ezt a szerkezetet átnézni, és ha kell testre szabni. Egy billentyű kombináció (itt a win+z) használatával egy külön folyamatba elkülönített gyorsbillentyű rendszert használhatunk. A normálisan használható, kényelmes kombinációk száma véges, de ezzel a módszerrel megsokszorozhatjuk.

Mára ennyit szántam i3wm tipp témában. Remélem hasznos volt 🙂

Related Posts