I3Wm utolsó simítások, maradék teendők

i3wm
I3 ablakkezelő

Az I3wm rendszerünk már alapfunkciókkal elég jól működik, de azért még lehet rajta javítani. A program indítások, illetve a megjelenítések folyamatosan adnak egy-egy kiegészítést a konfigurációhoz. Akármilyen összeszedetten is dolgoztunk lesznek olyan beállítások, amikre nem gondoltunk.
Illetve egy fontosnak tartott lépésünk még vár a megoldásra: Panel.

A panel elég vitatott téma. Ahogy említettem és az I3Wm saját paneljét nem szeretem, így másik után kellett nézni. Bár indíthattam volna az XFCE panelt is, de maradtam a tint2 mellett. Az új rendszerben is jól fog nekünk működni, minden olyan funkciót tud, ami nekem kell.

Panel alap gondolatok

Mi kell a panelra? Mi nem kell? Azt tesz rá mindenki, amit akar. Én pár saját, szubjektív elgondolást osztanék meg.

Az én véleményem szerint valamilyen érték kijelzés nem nagyon kell, azaz sem az idő, sem az internet sebessége, sem a memória foglaltság igazából nem fontos egy panelon. Olyan, mint időjárási adatok, vagy a beérkező levelek száma nekem nem fontos. Ezeket, amikor akarom, meg fogom nézni. Ami a helyet foglalná, de napi szinten nincs arra szükségem, hogy az adatot, amit jelez, azt akkor és ott azonnal tudjam, az nem kerülhet fel. Aktív használat mellett gyorsan kiszelektáltam a panelon lévő „kütyüket”: amit az elmúlt héten nem használtam, azt első lépésben a régi panelról kukáztam.

Mi kell egy panelra?

Start menü, ami az XFCE appfindere lett. Gyors, egyszerű és teljesen megfelelő. Alapesetben egy ablakban jelenik meg, így – ha kell – megadhatjuk az I3Wm konfigurációs fájlban, hogy lebegő legyen, középre igazítsa a monitoron és még a méretet is beállíthatjuk.

Kell programindító lehetőség, pár programhoz ikonos indítás. Ez akkor kiemelten fontos, ha olyan környezetből érkezik az ember, ahol az asztalon sok kis ikon van és jellemzően azokkal indítja a programokat. Ide csak azok kerülnek nálam, amiket egérrel, kattintással akarok indítani, legalább napi egy alkalommal.
A megszokott programokat jellemzően simán a tint2conf-ban ráhelyezéssel lehet a panelra tenni. A terminálosokat a Button lehetőséggel. Érdemes kicsit majd elidőzni a Button beállítási panelon, mert öt egérműveletet rendelhetünk egy ikonhoz. Ami – ha jól rakjuk össze – akkor igen lecsökkenheti az ikonok számát a panelon. Így rendezettebb, kompaktabb lesz a panelunk.

Kell nekem a futó programokat és a nyitott asztalokat mutató rész. A tint2 előnye, hogy a megjelenített asztalok közt egérrel is mozgathatjuk a futó programokat, nem kell feltétlen billentyűzettel áttenni a másik asztalra valamit. Praktikus, ha a kezem az egéren van.

Taskbar is kell, ami egyes futó programokat mutatja. Ezekhez (pld. a discord-ot) ha „ikon” állapotban van, így a leggyorsabb elérni.

A tint2 panel előnye a grafikus felületű beállítás, illetve nagyon jó leírása van a szövegszerkesztős beállításnak is. Így azt használhatom amit a gyorsabbnak tartok.

Billentyűk letiltása

Menet közben jutott eszembe, hogy egy régebbi elgondolást is beletegyek a rendszerbe. Már használtam ilyent, de amikor áttértem az MX Linux rendszerre mindig csak halogattam, hogy majd megcsinálom. Ez pedig az egyes billentyűk letiltása. Igen zavaró nekem ha gépelek a CapsLock véletlen lenyomása. Így ezt le is tiltottam.

## Bill. letiltások
setxkbmap -option ctrl:nocaps &

Jelenleg csak az autostartban, de ha hosszabb ideig nem hiányzik, akkor globálisan is letiltom, vagy átdefiniálom más funkcióra.
Kicsi lépés az ilyen szabály, változás megtétele, de hasznos lesz hosszabb távon.

Qt és GTK programok nem egyformán jelennek megadhatjuk

Az XFCE alatt ezzel nem volt gondom, így meglepésként ért a probléma. Egy normális beállítású gépen ezzel nem lenne szabad gond lenni, így kezdeni kell vele valamit. Az internetet turkálva pár megoldást ki is próbáltam, de volt ami nem, vagy nem túl jól működött.

Én a kvantum program mellett döntöttem, mert egyéb megoldások nem jöttek be.

sudo apt install qt5-style-kvantum qt5-style-kvantum-themes

Majd a echo “export QT_STYLE_OVERRIDE=kvantum” >> ~/.profile paranccsal a megfelelő sort elhelyezheted a .profile fájlba. Ez a saját felhasználónak állítja be, ha globálisan szeretnéd beállítani akkor a export QT_STYLE_OVERRIDE=kvantum bejegyzést a /etc/environment fájlba kell berakni. Egy ki- és bejelentkezés után már szépen fog működni a dolog. A `kvantum` paranccsal indíthatod a beállítást, ami nagyon egyszerű és grafikus. Érdemes az össze témát végignézni, mert van pár nagyon szép is.