Időjárás előrejelző – wego

Pár kisebb program, lehetőség hiányzik az egyszerűbb felületeken, így az xmonad-on is. A legtöbb komplett asztali környezet valami szinten ad időjárás előrejelző alkalmazást. Ezek hol szebb, hol egyszerűbb megoldással jelzik ki a várható időjárást. A legtöbb sajnos az adott környezetbe integrált, és nem használható külön. Jó pár megoldást kipróbáltam és nemrég találtam egy cikkben egy kellemes, egyszerű terminálos időjárás előrejelző terminálos alkalmazást.

Miért terminálos, ha van pár grafikus időjárás előrejelző is?

A grafikusok közt ami felületfüggetlen, az vagy nem indult el, vagy bár szép, de keveset tud. Nekem pár napi előrejelzés kell, nem csak a mai napi.

Igen, tudom!

A már megszokott megjegyzéseket megelőzve: tudom, hogy van másféle is, és vannak a polybar-ba, vagy más bár alkalmazásba integrálható megoldások is. Pár megoldást megnéztem ez tetszett meg. Ha neked más tetszik, akkor használd azt!

Wego, a minimalista időjárás előrejelző

A wego egyfunkciós, egyszerű kis program. Ez a parancssori alkalmazás lehetővé teszi az aktuális időjárási viszonyok és előrejelzések áttekintését puritán felületen. Az wego időjárás előrejelző API-n keresztül lekéri az elkövetkező pár nap időjárás-előrejelzéseit. A github oldalán van egy kis felsorolás, miért is érdemes ezt használni:

 • előrejelzés 1-7 napra – ami nem teljesen igaz, több is beállítható
 • szép ASCII art ikonok
 • megjelenített információk (metrikus vagy angolszász mértékegységek)
 • hőmérsékleti tartomány ( érzett és mért)
 • szélsebesség és irány
 • látótávolság – ha küldi az oldal, aminek az API-ját használod
 • csapadék mennyisége és valószínűsége
 • ssl, így az NSA-nak nehezebb megtanulnia, hogy hol laksz, vagy hová tervezel utazni
 • többnyelvű támogatás
 • config fájl az alapértelmezett helyhez, amelyet a parancssor felülírhatsz – szuperül, egyszerűen beállítható
 • automatikus konfigurációkezelés az ingo segítségével – ami nem jelent mást, csak annyit, hogy sima, egyszerű beállítófájlt használhatsz, semmi extra dolog.

A wego telepítése

A telepítéséének előfeltétele Go telepítése, ami egy programnyelv. Bár első gondolatom szerint felesleges egy Go programnyelvet telepíteni, csak egy egyszerű funkciójú program miatt, de ráébredtem: nekem már ott a gépemen, mert több program is használja ezt. Így ha nincs fenn a Go rakd fel a Linux disztribúciódban megszokott mód. 

Itt jön be az első csapda, amibe kezdő linuxos – akiknek ez a cikk szól – majdnem biztosan beleesik. Bár a Go telepítése nem egy nagy dolog, és a wego telepítése is egyszerű, de nem feltétlen fog indulni a program. Nekem Arch alatt a Go (és egyéb programok) telepítése után a Go nyelvű programok alapértelmezett könyvtára nem került bele a PATH-ba. Így első lépés legyen a ~/go/bin elhelyezése a PATH változóba.

A telepítés egyszerű:

go get -u github.com/schachmat/wego

Majd indítsuk el a wego paranccsal, ami alapból ad egy hibaüzenetet. Ez most természetes, mert nincs beállítva. Ekkor automatikusan létrehozza a .wegorc konfig fájlt a saját könyvtáradba.

A wego beállítása

Első lépés az API kulcs beszerzése. Ami sokkal komolyabban hangzik, mint ami valójában és jellemzően ingyenes. A problémát csak az okozza, hogy bár három forrás lett felsorolva, de az első jelenleg nem ad ki free hozzáférést, a harmadik meg hatvannapos korláttal ad ki. Így marad a https://home.openweathermap.org/ oldal, ami többféle ingyenes lehetőséget is ad. Fordíts rá időt, hogy regisztrálás után lehetőleg az összes API kulcs, ami ingyenes, szerezd be. Nekem sok év előtti hozzáférésem van, akkor ingyen volt és még most is működik. Ha szigorítanak, akkor sem feltétlen vonják vissza a régi kulcsokat. Az API kulcs egy sok karakteres lánc, amit ki kell másolni.

Mivel ténylegesen egy szolgáltatótól kapjuk ezentúl az időjárás előrejelzést, így csak erre térek ki. A többi beállítása sem más, ha későbbiekben változik a helyzet, azokat is ki lehet próbálni. Meg kell nyitni a .wegorc fájlt. Figyelj rá: ez rejtett, amit nem jeleníti meg alapértelmezetten minden fájlkezelő. A saját fájlkezelődben állítsd be a rejtett fájlok megjelenítését. A következő lépés legyen a konfigurációs állomány kitakarítása. Bár elméletileg elég lenne a nem kívánt sorokat kikommentelni, elegánsabb a biztosan nem kellő sorok kitörlése. Ha későbbiekben kellene egy alap, eredeti konfig fájl, akkor ezt átnevezed, és a wego legenerálja, amit kell.  Ez nem jelent gondot, a worldweatheronline és a forecast sorokat ki kell törölni. A beállítás ezután már egyszerű:

 backend=openweathermap

Megadjuk melyik szolgáltatót használjuk. Nekünk most nem sok lehetőségünk van, marad ez.

Fontos: koordináta, vagy város neve?

location=A városod neve

Ide, a openweathermap-nál nem a koordinátákat kell beírni, hanem a város, falu nevét. Ha kisebb teleülésen laksz, az openweathermap oldalán próbáld megadni a nevét, ha felismeri, akkor jó, ha nem akkor a közeli településeket próbáld ki.

units=metric
owm-lang=hu

A nyelv és a mértékegységek típusa.

days=10

Ennyi napot jelenít meg a wego időjárás előrejelzés. A forrás, ahonnét az adatokat kapod ezt korlátozza, így az API kulcsnak megfelelő maximális értéknél kisebb legyen.

owm-api-key=az API karaktersora

Értelemszerűen nem beírod, hanem bemásolod, mert egy elütés miatt már nem kapsz adatokat.

A többi maradjon alapértéken.

Ezután már a wego parancsra megkapod az időjárás előrejelzést.

Ami fontos: bár a openweathermap korlátozza a lekérdezést 60 lekérdezés percenként és 1 millió lekérdezés havonta, de ez bőven elég nekünk.

Én egy drop-down megoldást szeretek használni, amire minden jobb wm alatt lehetőség van.

Így csak felvillantom, majd amikor megnéztem eltüntetem a terminálos időjárás előrejelzést. Nem egy nagy szám, de fél perc beállítás és azután már nagyon kényelmesen működik. 

Ha pedig más teleülés adatai kellenek, akkor a wego varosneve a terminálban és máris kapod az adatokat.

 

wego, az időjárás előrejelző
wego, az időjárás előrejelző

Related Posts

None found