IP cím lekérdezése és sebesség mérés

A biztonságosabb internetezésnél két fontos tényezőt vizsgálunk meg. Az egyik a Tor hálózat és a VPN. Ez a kettő igyekszik több-kevesebb sikerrel elrejteni az interneten a saját IP-nket, így a követést, az adatgyűjtést megnehezíti. Mindkét esetben két fontos teendőnk van. Az egyik az IP címünk ellenőrzése, a másik a sebességünk ellenőrzése. Ez alapvetően nem jelent gondot, hiszen ha böngészünk az erre rendelt oldalak kiírják a sebességünket vagy az általuk látott IP címünket. Az már egy haladóbb megoldás, ha nem böngészőből kérjük le az adatokat, hanem terminálból. Mindegyik lehetőségre kitérek, így lehet választani.

IP cím lekérdezése

A honlapok által látott IP címünk lekérdezése viszonylag egyszerű. Az elterjedtebb megoldás, hogy a böngészőben az erre rendelt oldalra belépve megnézzük. A legtöbb ilyen oldal még az elvi tartózkodási helyünket, a szolgáltatónkat és egyéb adatokat is kilistáz.

http://ifconfig.me
http://www.icanhazip.com
http://ipecho.net/plain
http://indent.me
http://bot.whatismyipaddress.com
https://diagnostic.opendns.com/myip
http://checkip.amazonaws.com
http://whatismyip.akamai.com

Vagy ha ezek közt nincs szimpatikus, akkor keress másikat. Ezeket kipróbáltam, jelenleg működnek.

Ugyanezt megtehetjük parancssorból is:

curl ifconfig.me
curl icanhazip.com
curl ipecho.net/plain
curl ident.me
curl bot.whatismyipaddress.com
curl https://diagnostic.opendns.com/myip
curl http://checkip.amazonaws.com
curl http://whatismyip.akamai.com
curl ifconfig.me

Itt látható, hogy simán a curl paranccsal megoldhatjuk a honlap nevével. Ennek ellenére van olyan lap, ahol ettől eltérnek, esetleg több és összetettebb lekérdezést is lehetővé tesznek. Ilyen pld.: curl ifconfig.me/all.

Bármelyiket használjuk a VPN vagy a Tor használata előtti és utáni IP cím ellenőrzését tegyük meg. Győződjünk meg arról, hogy minden jól működik, és valóban már a saját IP-nket nem látják.

Sebesség mérése

Akár a Tor hálózat, akár a VPN használatánál lehetnek sebességbeli visszaesések. Ezeket érdemes figyelni, mérni. Ha komolyabb sebességcsökkenés fordul elő, akkor másik VPN kiválasztása, vagy a Tor hálózatról le, majd felcsatlakozás szokott segíteni.

A sebességet sok oldalon mérheted.

https://www.speedtest.net/
http://szelessav.net/hu/sebesseg_meres

A Linux alatti CLI mód hasonlóan egyszerű. Telepíteni kell a speedtest programocskát és elindítani.

speedtest

Majd pár másodperc alatt meg is kapod az eredményeket. A tárolókban többféle megoldása is van, más szervert kérdez le, vagy saját magát akkurátusabbnak tituláló. Azt használd, ami neked tetszik. Ami fontos: egyforma körülmények közt futtasd összehasonlíthatóság miatt. Állíts le minden adatforgalmat generáló programot, majd azután mérj. Egy torrent kliens erősen ingadozó mód veheti igénybe a hálózatot, így nem lenne túl korrekt akkor mérni, amikor erősen tölt lefelé, majd akkor, amikor semmi letöltés nem fut aktívan.

Ennyi alap elegendő ahhoz, amire nekünk ezek kellenek most: a sebességet és a IP címet ellenőrizhetjük.