Kdenlive – maszkolás, chroma key megoldások

Kdenlive
Kdenlive

Az előző Kdenlive-ről szóló videóban a maszkolás elegyszerűbb módját a feliratokkal való maszkolással ismerkedtünk meg. Ebből a szempontból nem tettünk különbséget a cím klippel feliratozott, vagy az átlátszó hátterű, esetleg fekete-fehér logók közt, hiszen a Kdenlive ezeket közel egyformán kezeli. A mai Magyar Linux Videóban már olyan képet, illetve videót maszkolunk, ahol nem ennyire egyértelmű a helyzet: egy jól meghatározható színt maszkolunk ki. Ez sem nehéz feladat, két nagyon jól használható effect található a Kdenlive-ben, amit bemutatok. A színek kijelölése nagyon egyszerű, de kell egy kis gyakorlat a pontosításhoz, hiszen nem minden esetben éles, jól elhatárolható a színek közti határ.

Ezeket az effektusokat mindenki ismeri, hiszen chroma key, bluebox stb. technikákat már látott videókon, filmekben stb. Ezeket a Kdenlive használatával elérhetjük.

Próbálkozni, tesztelni nagyon jó chroma key videókat lehet találni kis keresés után az interneten, ezek egy része szabadon használható.

Bár első olvasatban nem tűnik mindennap használhatónak ez a technika, de van egy speciális területe, amire egy nagyon egyszerű példát mutatok is: az attraktív átmenetek. Ezek akár feliratozáshoz, akár két klip közti átvezetéshez nagyon hasznosak lehetnek. Úgy hozhatunk létre nem sablon átmenetet, hogy ahhoz semmi különleges eszköz nem kell, és valóban fél perc alatt lekészül.

Az általam bemutatott átmenet videóját itt töltheted le.

Related Posts