Lemezfoglaltság Linux alatt

Már volt róla szó, hogy miért lassulhat le a Linux, illetve hogyan lehet elkerülni a lassulást. Az egyik olyan sarokpont a memória. Azt már tudjuk, hogy nagy gond, amíg fizikai memóriánk fullra be nem telik nem lehet, a /tmp működését is ismerjük. Ha pedig kifutunk a fizikai memóriából, akkor ott a swap. Ezeket mi szabályozzuk, és ha odafigyelünk a gép RAM ellátására, akkor nem lesz probléma. A lassulásnak, vagy lefagyásnak a másik kellemetlen eszköze a tárhely hiány. Bár nem sokszor futunk bele, de érdemes tudni: ha hidegindítás után nem tudsz belépni a jó jelszavaddal sem, akkor lehet, hogy a lemez megtelt.

Kellemetlen, sok esetben rejtélyes fagyásokat, lassulásokat okozhat, ha lemezen nincs elég hely. Bár ez nem olyan látványos, mint a memória esetén.

Lemezek kezelése Linux alatt

A lemezeket, a tárhelyeket a Linux nagyon jól kezeli, így alapesetben sem az SSD-kel, azok trimmelésével stb. nem lesz gondod, sem pedig a máshol megszokott töredékmentesítéssel. Mindkét téma erősen megosztott véleményeket generál, így olvass utána, hogy melyiket mikor kell megtenni, kell-e vagy a te lemezeden felesleges.

Amit érdemes tudni, hogy a lemezeket le tudjuk kérdezni az lsblk paranccsal. Amit most tegyél meg és nézd meg, hogy mit is ír ki. Így már képbe kerülsz az összes partícióval, ami a gépedben van és gazdálkodni tudsz vele. Mindenképp szánj rá időt, mert a lemezek ismerete fontos téma pld. ha telepítesz.

Ha már átgondolod, hogy melyik lemezre mit szeretnél tenni, mire használod, akkor érdemes megnézni a foglaltságot. Erre a df -h parancs az alkalmas. Kilistázza a lemezeket, és azok foglaltságát.

OK, már mindent tudunk és hogyan tovább?

A biztonságos működéshez hely kell

A gépedben kétféle hely van: rendszernek fenntartott és adatoknak fenntartott. Az adatok tárolásával nem foglalkoznék, mindenki maga tudja milyen struktúrában, melyik lemezen akarja ezeket tartani.

A rendszer működéséhez elvárt ismeretek sem lesznek idegenek, hiszen ezeket mindenki tudja. De nem árt összefoglalni.

A rendszer gyorsaságát befolyásolja a root, azaz a rendszerlemez minősége. Mindenki szeret spórolni, főleg olyan esetben, aminél nem látja közvetlenül valaminek a hasznát. Tárhelyet, HDD-t SSD-t jellemzően méret szerint veszünk. Legyen nagy és olcsó! Alapvető hiba, ha ezt követed. A nagy és olcsóbb jó a filmek tárolására, vagy adattárolásra, de nem jó a rendszerlemeznek. Oda a gyors kell, ami pedig nem olcsó. Soha nem is volt az, de most legalább van választék és a pénztárcádnak megfelelő legjobbat veheted meg. Érdemes az RGB világításon spórolni, és a felszabaduló pénzt memóriába és jó lemezbe fektetni. Igen, ez befektetés, ami hosszú idő alatt térül meg. Így a számodra elérhető leggyorsabb lemez lesz a jó, még akkor is, ha engedményt teszel a méretben. Ha telik rá, akkor hagyományos SSD, de ha jobban el vagy eresztve a nvme lemez legyen. Sok videót találsz az interneten, ami IDE-s HDD-t, SATA HDD-t, SSD-t stb. hasonlít össze. A saját tapasztalom az, hogy sokkal gyorsabb az SSD, mint a HDD, érezhetően, de az nvme még gyorsabb, de már nem akkor minőségi ugrással.

Ne a rendszerlemezen spórolj!

Ha nem akarsz új lemezt venni, akkor értelemszerűen a leggyorsabb lemezre rakott rendszer segíthet a gyorsaságon.

Betelt a lemez?

Nem telhet be a rendszerlemezed! Normál használat mellett nem telhet be, csak ha slendrián vagy.

Van pár olyan trükk, amivel a kisebb lemezeket is (így kisebb, de gyorsabb lemezt vehetsz) jól lehet használni.

Én úgy állítottam össze a gépemet, hogy egy nagyobb lemezen van (256-os) a rendszer, van hely bőven. De ennek ellenére én is betartok egypár alapszabályt.

Kezdjük azzal, amit én nem használok, de hasznos lehet:

Ha kicsi a rendszerlemezed, akkor a /home kerüljön egy másikra. Így a terjeszkedő /home nem zabálja fel a szabad helyet. Igencsak jó elgondolás. Tipp: a home könyvtárat havonta egyszer nézd meg a végén ajánlott programmal. Ga valamelyik alkönyvtár kezd elpofátlankodni és felzabálni a lemezterületet, akkor gondold át,  hogy valóban kell-e az a program, ami így terjeszkedik.

Soha nem használom letöltésre a rendszerlemezt, azaz nem kellene a torrentezést, a böngészők, a mega.nz vagy bármi letöltési mappát ezen tárolni. Így biztosan nem töltődik le arra a lemezre annyi adat ami elfoglalná a lemezedet.

Az adatok tárolására nem érdemes használni a rendszerlemezt, hanem azok legyenek külön lemezen. Igen, pontosan ez a szabály be nem tartása indította el ennek a cikknek a megírását. Nem tudok belépni, – jött a kérdés – pedig jó a jelszó. Mint kiderült megtelt a lemez… Készültek a doksik, a videók stb. Közben meg egy nagyobb frissítés is volt, ami letöltött egy csomó fájlt. A hely meg elfogyott.

Takaríts! Sok szó esett a takarításról, így nem ragoznám a témát. Hamar megtelik a lemez, ha nem tartasz rendet és a szemetet nem dobod ki!

Ellenőrizd a meglévő helyet!

De ennek is vannak trükkjei, hogy ne érjen meglepetés. Általában a du programot ajánlja mindeni, ami nagyon jó, de sok esetben kényelmetlen lehet kezdőknek.

Alapesetben a du -h paranccsal lehívhatjuk a foglaltságot, ami nálam

f: /run/user/1000/doc: A művelet nem engedélyezett

Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont

dev 7,8G 0 7,8G 0% /dev

run 7,9G 1,5M 7,9G 1% /run

/dev/nvme0n1p2 234G 28G 194G 13% /

tmpfs 7,9G 5,7M 7,9G 1% /dev/shm

tmpfs 4,0M 0 4,0M 0% /sys/fs/cgroup

tmpfs 7,9G 7,2M 7,8G 1% /tmp

/dev/sde1 110G 14G 91G 14% /home/laci/Mega_1

/dev/sdc1 440G 3,5G 414G 1% /home/laci/Dokumentumok

/dev/nvme0n1p1 511M 144K 511M 1% /boot/efi

/dev/sdb2 917G 540G 330G 63% /home/laci/Filmek

/dev/sda1 1,8T 704G 1,1T 41% /home/laci/Zenék

/dev/sdb1 916G 153G 718G 18% /home/laci/Letöltések

tmpfs 1,6G 48K 1,6G 1% /run/user/1000

/dev/sdf1 30G 2,7G 28G 9% /run/media/laci/AdatMentés

/dev/sdg1 2,8T 2,8T 4,7G 100% /run/media/laci/Sorozatok 3

Ebből, mivel a

/dev/nvme0n1p2 234G 28G 194G 13% /

az érdekes, mert ez a rendszeremezem. Mit látok? Van elég lemezterületem. Ami igaz is. De ha ez a foglaltság 90% lenne? Akkor is azt hihetném, hogy igencsak sok 23G üres helyem van. Logikus? Az. De ez nem így van! Illetve így van, de van benne egypár csavar.

Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont

dev 7,8G 0 7,8G 0% /dev

run 7,9G 1,5M 7,9G 1% /run

tmpfs 7,9G 5,7M 7,9G 1% /dev/shm

tmpfs 4,0M 0 4,0M 0% /sys/fs/cgroup

tmpfs 7,9G 7,2M 7,8G 1% /tmp

tmpfs 1,6G 48K 1,6G 1% /run/user/1000

Hm… ezek meg mi a… Nekem ilyen nevű lemezeim nincsenek. Aki olvasta a /tmp-ről szóló részt már sejti, hogy a Linux öntevékenykedett. Pár olyan részt a lemezből „lefoglalt”, amiről nekem nem szólt. Így ökölszabályként ezeket a szabad helyből le kell vonnom. Bár a Linux intelligensen kezeli ezeket, de mindig tekintsünk rá úgy, mintha ezeket teljesen lefoglalná és tele lenne.

Bár magát a részleteket nem kell feltétlen ismerni, de jobb ha ennyi helyet levonsz a lemezed méretéből és a maradékkal gazdálkodsz. Biztos, ami biztos, jobb a békesség. Én tesztként egy lemezt megtöltöttem addig, hogy ne jusson ezeknek ennyi hely. Nem lett semmi gond, de amikor tovább is csökkentettem a szabad helyet, akkor már lassult, majd fagyott is a gép. Ne kisértsük a sorsot.

Ezek a legtöbb esetben alig kihasznált helyek, látni, hogy a legtöbb nagyjából üres. De a rendszer úgy gondolja, hogy ennyi lehetséges, hogy majd kell neki. Én nem ismerem annyira a rendszert, hogy minden lehetséges eseményre felkészüljek, és el tudjam dönteni mennyi is kell és ezeket korlátozzam, vagy annyira telerakjam a lemezt, hogy ne tudjon ennyi helyet felhasználni ha kell neki.

Ezeket a df beleszámolja a dev/nvme0n1p2 lemez adataiba, ami nagyon jó – gyakorlatilag most alig foglalnak helyet -, de ahogy látjuk a Linux úgy gondolja, hogy lehet, hogy a mostaninál lehet, hogy több is kellhet majd. Nem kell megijedni, nem vesznek el ezek a helyek, csak én nem szeretek nagyon beleszólni a Linux ilyen dolgaiba. Illetve nem is érdekel, hogy mit, hogyan kezel ezen a téren!

Ok, az egyik ok, ami miatt én szeretek nagy helyet hagyni, az, hogy legyen meg a neki szükséges, bőséget technikai könyvtárakra szánt hely.

Két helyen érdemes a lemezterület foglalást ellenőrizni

Hogyan nézhetem meg grafikusan a könyvtárak méretét a rendszerlemezen? Grafikusan, mert az szemléletesebb. Én a baobab nevű grafikus programot használom. Maga a használata egyszerű: az indítás után kijelöljük azt a lemezt, amit meg akarunk nézni, majd pillanatok alatt egy képet kapunk.

A mappákra bökve gyorsan megnézhetjük annak az almappáit is: melyik mennyi helyet foglal el.

Ha valamelyik túl nagy, akkor azt már fájlkezelővel átböngészem, mi okozhatja a nagy helyfoglalást.

Érdemes a home könyvtárat időnként megjeleníteni, hogy milyen alkönyvtárak foglalnak nagy helyet. Nekem meglepetésként hatott, hogy a 8,9G-ből a .wine az ötödét foglalja el. Ami kérdésessé teszi, hogy szükséges-e ez a program. Ha nem csak nézed, hanem meg is nézed a baobab által mutatott eredményt, akkor sok olyanra rávilágít, amit tudtunk (mert a wine telepítéskor kiírja a felhasznált… de ki nézegeti?) de nem feltétlen tudatosodott bennünk. Azt is tudni, hogy a flatpak csomag, ha kell, elég sokféle egyéb, a futtatási környezetéhez kellő csomagokat is felrak, de ha azt látjuk, hogy a könyvtára 1,7G és van egy kdenlive így telepítve, akkor rögvest a felesleges csomagokról szóló részt keressük, és a nem kellő függőségeket töröljük.

Ami sok helyet foglalhat el

Ha lefagy egy program, vagy a géped, akkor egyes programok készíttethetnek igencsak nagy, hibakereséshez szükséges állományokat. Ezeket elkészítik, de egyszerű Linux felhasználó nemhogy megnézné, de még sok esetben nem is tud róla, hogy készült. Így a helyet foglalják és feleslegesek. Ha időnként ránézek a lemezfoglalásra, akkor kiderül, hogy egy-egy könyvtár valami miatt meghízott…

Vagy egyes programok elég kulturálatlan mód nem az arra rendelt könyvtárakba készítik el az átmeneti állományokat, hanem máshova. Ilyen lehet a videóvágáskor a proxy állomány, ami a vágást segíti, de nem törlődnek – jogosan – ha kilépsz a programból. Ezeket hamar kiszúrhatod, ha figyeled a mappa méretet, nem egy-két mega, hanem több tíz giga is jöhet.

Összefoglalva: ha lehet gyors lemezt vegyünk, arra tegyük a rendszert. Ezzel gyorsítjuk a Linuxunkat. Tartsuk karban a gépet, időnként takarítsuk le a felesleges szemetet. Hagyjunk elegendő helyet a rendszerlemezen, ne ott tartsunk olyan könyvtárakat, amibe a letöltés, dokumentumkészítés megy. Ezek észrevétlen is meghízhatnak! Időnként nézzünk körbe a rendszerlemezen és a gyanúsan nagy könyvtárakba nézzünk be.

Ha nagy a baj?

Ezt érdemes egyszer letesztelni, és kipróbálni.

Ha elindul a gép, de nem tudsz bejelentkezni grafikus módba, a jelszó megadása után visszadob a bejelentkezési lapra. Igencsak pánikhangulat lehet úrrá rajtad, és kapkodni kezdesz, pedig van esélyed arra, hogy egy perces melóval már meg is oldod a problémát.

Át kell lépni terminálos bejelentkezésre ctrl+alt F1

Bejelentkezel a megszokott mód: felhasználó név és jelszó

Elvileg a saját könyvtárba kerülsz, megnézed az pwd paranccsal

ls -a kilistázod a könyvtárakat

Majd azt ami biztosan nem kell, törlöd.

Én a .cache-t határoztam meg: rm -rf ./.cache

Related Posts