LibreOffice elengedhetetlen kiegészítője

LibreOffice
LibreOffice

Libreoffice-t használok, ami nem meglepő, hiszen majdnem mindenki ezt szereti. Egy érdekes kiegészítőt mutatok be. A LibreOffice alapból tartalmaz egy jól működő helyesírás ellenőrző programot. Ha azt telepítetted! Disztribúció függő, hogy milyen verziót, és milyen kiegészítőkkel kerül fel a LibreOffice. Ha Arcolinux disztribúciót használsz, ezt a FAQ bejegyzést nézd meg a teljes telepítéshez.  De a helyesírás ellenőrző nem elegendő a nyelvhelyesség ellenőrzéséhez. Az olyan hibákat, mint a dupla szóköz, a vessző utáni szóköz hiánya már nem jelzi. Ehhez alkalmas kiterjesztés a lightproof. Nagyon sok kellemes beállítása van, így érdemes letölteni, és telepíteni. A Magyar mondatellenőrző néven fut és jelenleg a 1.6.4-es a legújabb. Érdemes időnként felkeresni az oldalt, mert folyamatosan frissül a program. Vagy ezt a példa scriptet átírni, hogy ezt az oldalt figyelje.

Telepítése egyszerű: letöltés után rákattintunk és települ a Libreoffice segítségével. Természetesen rákérdez, hogy akarjuk-e, és újraindítja a Libreoffice-t.
Érdemes már most jól be is állítani, mert az alapbeállításban pár – szerintem – fontos dolog nincs engedélyezve. A legegyszerűbben egy megnyitott dokumentumban a Ctrl+Alt +E kombinációval tehetjük meg ezt. Megnyíló panelben a Lightpoof grammar…-t kiválasztva, majd a Beállításokra kattintva jutunk el a beállítási panelhoz.

Beállítások - Szótárak - Magyar mondatellenőrzés
Beállítások – Szótárak – Magyar mondatellenőrzés

A kép magéért beszél, de gyorsan végigvesszük a beállítási lehetőségeket.

Nagy kezdőbetű – egyértelmű, elvileg a helyesírás ellenőrző rész is javítja, de nem ártunk vele, ha be van kapcsolva.

Idézőjelek – Ha idézetben vannak idézetek, akkor „ez egy idézet »amiben van egy másik«, de jó tudni, hogy azt másik jellel jelezzük…”

Nagykötőjel … azaz „-” cseréje „–”-re. Alakiság miatt érdemes beállítani.

Nagy számok tagolása — „10000” helyett „10 000”

Zárójelek – ellenőrzi a zárójel párokat.

Egybe- és külön… Hasznos, hiszen sok összetett szó helyes külön és egybe írva is. Jó ha felhívja erre a figyelmet.

Vesszőhasználatra … – ha kimarad/felesleges egy vessző, akkor figyelmeztet. Általában jól mutatja, de nem mindig tudja eldönteni, hogy valóban kell-e, vagy éppen még véletlenül sem összetett a mondat.

Stílusellenőrzés – hibás stilisztikai részre hívja fel a figyelmet.

Egyszerű nem szótári összetett… – jellemzően rövid összetett szavakra hívja fel a figyelmet, melyeket hibásan írhatunk. Itt sem árt a kontroll.

Minden nem szótári… – A helyesírás ellenőrző megengedő egy összetételnél, ha az elvileg jó és a két tagja helyesen van írva. Itt kapunk jelzést az ellenőrzésre. Mindenképp kapcsoljuk be.

Számok és átírásuk – Ezt is érdemes bekapcsolni, mert a példa, amit hoz rámutat a használatának fontosságára: „10, azaz tíz forint”

Mértékegységek – mértékegységeket alakít át, én nem használom.

Szóismétlés – egyértelmű. Be kell kapcsolni, az egymás után írt azonos szavakra figyel.

… tagmondaton és mondaton belül – egy tag, vagy egy teljes mondaton belüli ismétlésekre figyel. Párszor zavaró, hogy ha valóban ismételni akarunk szavakat, de jobb ha figyelmeztet.

… eltérő toldalék esetén – akkor is jelzi, ha toldalékos alakokat használunk.

A fenti pár beállítás nagyon jól jön, hiszen a szinonimákat használva szebb a szöveg. Kifejezetten zavaró, ha egy google keresőnek optimalizált szövegben a kulcsszavakat folyamosan aláhúzza. Bár ez sem hátrány, ha az a cél, hogy google szóismétlést használjunk: látjuk, hogy mennyire google-barát a szöveg. De tartsunk mértéket, hiszen – bár sokan teszik ezt – de nem a google-nak írunk, hanem az olvasónak.

Hiányzó elválasztás … – Nem egyértelmű elválasztásokra hívja fel a figyelmet. Hasznos, mert jó pár ilyen szó létezik.

Tipográfia: Mindet jelöljük be, így a tipográfiai hibákra hívja fel a figyelmet. Sok hibát kiszűr, és igényesebb dokumentumokat készíthetünk. A ligatúrával óvatosan, egyrészt nem minden karakterkészlet támogatja, másrészt jó ha tudjuk is, hogy mit is csinál.

Fél perc alatt beállítható, hasznos Libreoffice eszköz.

Ezt a hasznos kiegészítőt Arcolinux és a 6.4.0.3 vezriójú Libreoffice alatt teszteltem 2020 februárjában.