Librewolf

Table of Content

Librewolf egy kevésbé ismert Firefox klón. Egy érdekes és hasznos eszköz lehet a biztonságosabb internetezéshez, mert erre helyezi a hangsúlyt. Az első kérdés, ami felmerülhet: miért is nem a Firefox beállításairól szól a cím. Hiszen a Firefox több kiegészítővel és sok jó beállítással nagyon gyors és biztonságos böngészővé tehető. Igen, ez is egy lehetséges útja a biztonságos internetezésnek. De van egy nagy hátránya. A legtöbb ember nem szeretne sokat vacakolni a beállításokkal. Így már képbe kerülhetnek azok a Firefox klónok is, melyekben ezek a beállítások alapértelmezettek, és a megfelelő kiegészítő már telepítve van.
A Librewolf böngészőt pár hete fedeztem fel, eddig semmi problémám nem volt vele. Gyors, a könyvjelzők simán importálhatóak, és az ismert Firefox kinézetet kapjuk. Az általam telepített kiegészítők is jól működnek. Ami nem is csoda, mert ez nem egy átírat, fork, hanem a beállításokat adják hozzá.

A Librewolf telepítése

Arch rendszer alatt AUR-ból telepíthető, érdemes a tárolóban körbenézni, mert pár kiegészítője is elérhető. Van AppImage és Flatpak csomag is, de az oldalukon a legtöbb Linux disztribúcióhoz adnak telepítési leírást.

Miben más, mint egy sima Firefox?

Az alapbeállításokban nagyon hangsúlyt kapott az adatvédelem. Nem a maximális, már zavarónak érzett szigort kapjuk. Ezt nagyon fontos tudni, mert több helyen összemossák a Tor Firefox megvalósítással. Ez nem használja alapból a Tor hálózatot! Amit mindenképp tudni kell: ez nem ad VPN-t, azaz valóban “csak” a böngészőben elérhető biztonsági elemeket állítja szigorúbbra.

Telemetria: kikapcsolták azokat a telemetrikus beállításokat, illetve tiltják őket, amikre nekünk nincs szükségünk. Az alapbeállítások jók, a megszokottnál nagyobb biztonságot adnak.

Nyom nélküli keresés: Az alapértelmezett kereső már nem a google közvetlenül. Ha a DuckDuckGo nem felel meg, akkor átállíthatod. Ez a beállítás egy követés nélküli keresést ad, nem fogja listázni senki, mire keresel rá. Ami időnként zavaró is lehet ennél: nem jegyzeteli a szokásainkat, így nem tud személyre szabottabb eredményeket adni.

Alapból uBlock Origin lett telepítve. Talán ez a leghatásosabb reklám blokkoló, amihez nem kell nagyobb tudás. Érdemes egy sok reklámot tartalmazó oldalon kipróbálni be- és kikapcsolt reklámblokkolóval. Ha nem kedvelnéd meg a LibreWolf böngészőt, akkor is érdemes az általad használt böngészőbe ezt a plugint berakni.

A leírás szerint “Bővített tűzfal és egyéb biztonsági fejlesztések, a használhatóság feláldozása nélkül“. Ez nem helyettesíti a saját tűzfaladat, nem is ezért tettem ide a mondatot. A második fele ami nagyon igaz: a használhatóság feláldozása nélkül. Sok olyan biztonságosabbá tett böngészőt kipróbáltam, ami már annyira szigorú szabályokat követett, hogy az már a nagyon zavaró volt. Ilyenkor gyorsan nekiáll az ember a korlátozásokat feloldani, ami átbillenhet a másik oldalra is. A lazítások miatt már a minimális védelmet is kikapcsoljuk…

A gyors és az eredeti Firefox frissítést követő új verziók miatt a Librewolf a legújabb verzióval rendelkezik. A beállításokat változtatják csak meg, így nem tesznek hozzá olyan fejlesztéseket, amik lassíthatnák az új verzióra való áttérést.

Librewolf hiányossága

Ami feltűnt, de lehet, hogy csak nálam van így: nem engedi az angol nyelvet megváltoztatni. Ami nem nagy probléma, de zavaró lehet.

Az alap, elvárt biztonsági szinteket megemeli, de azért egy plugint érdemes lehet még feltenni.

Az első ami szerintem hasznos lehet (és ebben ők is egyetértenek): NoScript Security Suite. Ez próbálja a szkripteket blokkolni, így csökkentve az esélyt, hogy rosszindulatú programot futtasson valaki böngészés közben.

Ezenkívül pár olyan kiegészítőt ajánlanak, amit át lehet gondolni.

Zárjuk börtönbe a Librewolf böngészőt

Ha tovább akarod emelni a biztonságot, akkor érdemes a firejail programot is használni. Ekkor egy plusz zárt térben indul a Librewolf. De azt is tudni kell, hogy ilyenkor a böngészés után minden törlődik a kilépés után. A letöltéseid is!

Összefoglalva a Librewolf olyan felhasználóknak való, akik nem szeretnének sokat bajlódni a beállításokkal, nem akarnak maximális védelmet, csak telepíteni és használni, de azt az alapbeállításnál nagyobb biztonsággal. Több hasonló projekt van, a Librewolf előnye, hogy nem nyúl bele nagyon a Firefoxba, csak a beállításokat változtatja meg. Ami a gyors és biztonságos frissítést teszi lehetővé. úgy, hogy nem kell különféle beállító fájlokat másolgatni.