Linux emlékezető

Linux tipp
Linux emlékeztető

Gyors és egyszerű emlékeztető Linux alatt? Gyakorlatilag elég sok reminder, emlékeztető, figyelmeztető program van Linux alatt, de most egy nagyon egyszerű scriptet fogok bemutatni. Maga a script az internetről származik, meg is adom itt a linkjét. Érdemes felkeresni az oldalt és megnézni a többi kiegészítő eszközt is. Természetesen ezek nem professzionális programok, de a célt szolgálják.

Mi a gond a legtöbb grafikus, vagy egyéb emlékeztetővel? A megszokott problémát ismeritek: munka közben eszembe jut valami, amire emlékeztetőt kellene írni. Ez jellemzően azzal jár, hogy el kell indítani a grafikus programot, majd beírni, majd bezárni. Sokkal gyorsabb, ha ezt a billentyűzetről, a grafikus programban való egerészés nélkül tehetjük meg.

Mit is tud ez a kis eszköz?

Egyszerű emlékeztető Linux alatt, felugró ablakban. Ez a program nem tud mást, mint indítás után bekéri az emlékeztető időpontját és bekéri azt a szöveget amit a képernyőre ki kell írni.
Ehhez nem használ különösebb programot, kizárólag eddig ismertetett eszközöket. Az egyik ilyen eszköz az at. Ez egy kis időzítő program. Erről már volt szó. Igazából bemutatni nem is nagyon kell hiszen a használata pofonegyszerű. A másik program amit használ, a kijelző rendszer: azt is ismerjük hiszen a notify-send programot használja. A dmenu adja beviteli felületet, ezt is telepíteni kell.
Gyakorlatilag ennek a négy programnak a megléte, plusz a perl nevű kis eszköznek a megléte elegendő.

Az atd démon engedélyezése:

systemctl start atd

vagy a véglegesítéshez:

systemctl enable atd

Ha ez hiba nélkül lefut, akkor már engedélyezve van.

A szkriptet bemásolod egy üres szöveges fájlba, futási jogot adsz neki. Majd érdemes egy billentyű kombinációhoz beállítani.

Indulás után  bekéri az időpontot, mikor kell neki a notify-send üzenetet küldeni.

Majd a szöveget.

Ahogy látni nem túl összetett a használata. a dmenu a felső sorban, az ablakok felett jelenik meg. Az indításhoz, a gyorsbillentyű miatt nem kell terminált indítani. Az adatok megadása valóban a gépelési sebességeden múlik.  A két adat megadása után folytathatod a munkát, mert akkor amikor kell figyelmeztet a program.

Ennyi? Igen. Ennél többet nemis kell tudnia.

Amit érdemes megtenni, hogy a dunst-ban beállítjuk az értesítések pontos kinézetét. Így már egy kellemes emlékeztetőt kapunk.

Related Posts

None found