Linux panelok: xfce, tint2, polybar

Linux kezdő
Linux kezdő – pannelek

A videóban három Linuxos panelt hasonlítok össze, és megvizsgálom kinek melyik lenne a jobb. A grafikus beállítású xfce paneltől a teljesen szöveges konfigurálású polybarig látunk egy-egy példát. A fő kérdés, hogy miért is kell egy openbox vagy tilling felületre panel. Sokan úgy gondolják, hogy felesleges, hiszen ezeken a Linuxos asztalokon minden grafikus eszköz nélkül, csak billentyűkombinációkkal is lehet dolgozni. Ami teljesen igaz is. De van egy olyan réteg, akinek kell panel a kisebb Linuxos asztalokra is. Én is így gondolom, és ahogy láttátok a legtöbb asztalomon van panel, egy, kettő vagy most a bemutatás kedvéért három.

Miért kell nekem panel Linuxon?

A panelt és a start menüt megszoktuk, kényelmes és hatékonyan használható. De sok felület nem ad saját panelt, ami az elején kissé bosszantó lehet, de ha kialakítjuk azt a panelt, amit a felületek közt hurcolhatunk, akkor már kényelmesen válthatunk ablakkelezőt, a panel legalább egységes lesz.

A három panel közös tulajdonsága, hogy a legtöbb felületre, ablakkezelőre integrálható.

A videóban hivatkoztam pár egyéb anyagra is:

XFCE beállítása Linux alatt https://youtu.be/0N4lZjuV5Hc

Openbox és a tint2 beállítása https://youtu.be/-JOAoHHZ3GE

A tint2-es leírása https://gitlab.com/o9000/tint2/blob/master/doc/tint2.md

A polybar oldala, leírás https://github.com/polybar/polybar/wiki

Egy szép polybar panel sorozat https://github.com/adi1090x/polybar-themes

Bár a videóban is összefoglaltam, de itt is megteszem: a polybar szöveges beállítású, nagy tudás, inkább a haladóbbaknak lesz érdekes. Két negatívumot említettem: nincs áttetszőség, és csak a alul és felül helyezheted el, vízszintesen. A tint2-es pedig grafikusan és szövegesen is beállítható. Hacsak nem akarsz sok saját scriptet futtatni, akkor  ideális lesz. Az xfce neve ellenére használható más felületen is, a beállítása egyszerű, grafikus, vannak hozzá pluginek is. De a tudása elmarad a  másik kettőtől. Ideális a belépő szinthez.

Bár nem a polybar beállítása volt a fő cél, de bemutattam, hogy a szöveges konfigurációs fájl, amivel beállítjuk egyszerűen szerkeszthető, kis odafigyelés és fantázia mellett nem fog gondot okozni. Rengeteg kész modult lehet keresni az interneten, így minimális ismeretekkel is összelegózható egy jól működő polybar.

Related Posts