Linux tippek

Linux tippek, trükkök témát sokféleképp feldolgozták és sok tipp, trükk található az interneten. A mostani sorozatban én is összeszedtem pár olyant, ami sokszor alapvető és mindenki ismeri, és párat ami kicsit eltér a megszokottól.
A legtöbb általánosan használható, de alapvetően mindig gondold át mi az amit leírtam, és az jó vagy nem jó neked. Soha ne kövess egy leírást, ha nem vagy meggyőződve a teendőkről.
A Linux rendszer gyorsaságát, a tárhely, memória stb. kihasználtságát és a rendszer stabilitását érinti a legtöbb tipp, trükk. Bár a legtöbb egyszerű, de mindig tartsd szem előtt az alapvető elvárást: a teendőd soha ne kívánjon nagyobb befektetést (idő, energia, munka) mit az elért eredmény.

A tippek, trükkök eredménye Linux alatt?

Nagyon eltérő lesz. Ami esetleg egy memória felhasználást csökkenti az nem feltétlen hozza meg az elvárt eredményt egy 32 vagy 64, esetleg több memóriánál, de gyorsítja a rendszert, ha kettő giga RAM van a gépedben. Egy drasztikus tisztítás, ami felszabadít öt gigabájtnyi helyet jelentős lehet egy 120-as lemezen, de ha a leggyorsabb, legmodernebb egy terrás lemezed van, akkor már csekély, jelentéktelennek érzed. Így mindig mérlegeld: megéri ezzel vacakolni, vagy csak elméleti előnyöd lesz, de az is sok melóval?

A lehető legalapvetőbb tipp, trükk halam jön, ami minden Linux rendszeren jó lesz. Gyorsan átugrunk ezeken, de ne vedd félvállról. Nem azért lesz csak pár szó róluk, mert feleslegesek, hanem mert ezeket ezerszer és ezer helyen leírták.

Tárhely felszabadítása

Alapvető tipp: az legyen a gépeden, ami kell. Azaz neki kell állni, és a startmenüt elindítani, végignézni mi van ott és amit nem használsz, azt eltüntetni, leszedni a gépről.

Több hely, kevesebb biztonsági rés, rendezettebb gép.

Ami itt fontos: nem feltétlen kell minden apró programot levadászni, de amire nincs szükséged negyedévig, arra nem feltétlen van szükséged… Sok rendszer felrak telepítéskor mindent, amire esetleg szükséged lehet, majd Te ugyanarra a feladatra egy másik, harmadik csomagot. Felesleges. Két böngésző (plusz a Tor) bőven elegendő, nem kell fél tucatot „tesztelni”…
A takarításnak van egy hozadéka: átgondolod melyik program kell neked, marad egy, vagy kettő és azokat jobban megismered. Utánaolvasol melyik a legideálisabb neked, és így egy, neked a legjobban megfelelőt használod majd.

Kiegészítő tipp a a tárhely felszabadításához

Miután leszedted, uninstalláltad a nem kellő csomagokat: takaríts! A legtöbb csomagkezelő rendszer tudja azt a funkciót, amivel a már nem igényelt, felesleges függőségként fennmaradt csomagokat leszedi. Ez csomagkezelőnként más, én Arch rendszert használok, így a

pacman -Rns $(pacman -Qtdq)

parancs lesz a megoldás.
Kis kitérő: ha a Te disztribúciódban az ilyen felesleges, fennmaradt, nem kellő, szemétnek számító dolgok eltüntetése gondot okoz, akkor cserélj rendszert. Nem túlzottan jó megoldás, ha egy takarítás után függőségi káoszt okoz egy parancs!

Linux csomagkezelések eltérhetnek, de a legtöbb rendszeren az alap valami szinten ugyanaz: letölti a csomagokat a frissítés, installálás, majd felrakja a rendszerbe. Ezek a leszedett csomagok, telepítési fájlok helyet foglalnak. Így ezeket is érdemes szabályozni. Mi és mennyi maradhat az átmeneti tárhelyen, és mi az amit jó lenne, ha már nem tárolna a gép. Az Arch alatt (és máshol is) ez jól szabályozható, így takarítsuk ki az átmenetileg tárolt fájlokat. Ezt vagy a csomagkezelőd konfigjában, vagy valami parancs futtatásával teheted meg. Az Arch alatt egy:

paccache -rk 2

ideális nekem.

Linux karbantartási tipp, trükk

Frissíts! A frissítés gyakoriság, módja a rendszeredtől függ, de mindig igyekezz megtalálni az ideális gyakoriságot. Nem is ragoznám a frissítés fontosságát, mert mindenki tudja ezt.

Ami fontos, és nem feltétlen jut eszébe az embernek. Egy rendszer frissítés alapvetően egyszerű feladat, és a csomagkezelők el is végzik. Ami már elmaradhat: ha nem csak a rendszered csomagkezelőjével raktál fel csomagokat. Akár egy nem a tárolókban lévő, az adott program honlapjáról leszedett program, akár appimage, flatpak stb. csomag megoldásról van szó nem fog automatikusan frissülni!
Így az ilyen telepítéskor írd fel mit telepítettél és figyelj a rendszeres karbantartásra!
A flatpak csomagok frissítése egyszerű: flatpak update, de az árván hagyott flatpak eltávolítása sem nehéz: flatpak uninstall - -unused. Ami már macerásabb a honlapokról leszedett programok, illetve az appimage csomagok. Erre nincs jó módszer, csak a manuális munka: lista, majd időnként végignézi az ember az odalakat van-e újabb verzió. Hasonlóképp a saját fordításokkal és esetlegesen felrakott pluginekkel is érdemes törődni.

Használj takarító programot!

Linux alatt is kell valamilyen takarító program! Én a bleachbit-et kedvelem. Meglepő mennyiségű szemetet tudnak összehordani a programok, így a pár száz mega mérettől több tíz giga méretig bármennyi lehet a felhalmozott szemét. Ezt érdemes kitakarítani!

Kuka!

A Linux helyfelszabadító tipp és trükk kedvenc része a kuka ürítésére való biztatás. Ami alapvetően nem jelent gondot, de ha már többféle fájlkezelőt is használsz, ami saját kuka megoldásokkal keseríti az életedet, akkor nem árt ismerni ezeknek a helyét. Amúgy meg nem kell a kukát üríteni, ha eljutsz oda, hogy megtanulod a felelősségteljes munkát, és odafigyelve törölgetsz. Ha fél évig nem kellett a kukából kihorgászni semmit, akkor már minek oda rakatni a törölteket, majd azokat egy külön munkafázissal törölni?

Amiről nem beszélünk…

A rendszer takarításával sokat foglalkoznak, sok a tipp, trükk és valóban fontos a Linux rendszeredet karbantartani. De az így felszabadított hely csekély mértékű az esetlegesen letöltött filmek, pornó  stb. méretéhez képest. Sok helyet felszabadíthatsz, ha ezeket tartalmazó mappákat időnként átnézed…

Naplófájlok karbantartása

Bármilyen rendszert használsz, abban lesznek naplók. Ezek igencsak nagyra nőhetnek, ha rosszul, vagy egyáltalán nem állította be a disztribútor a méretkorlátozását. Mindenképp nézz ennek utána! Az Arch alatt vagy a konfigurációs fájlokban, vagy két egyszerű parancs segítségével

sudo journalctl –vacuum-size=50M
sudo journalctl –vacuum-time=4weeks

rendbe szedheted őket. Itt olvashatsz róla többet.

Mára ennyi! Jön még 🙂 Igen, tudom, csapból is ezek a tippek folynak, de azért nem árt ezeket is használni.