Magyar Linux Tudástárak?

Tanulni, tanulni, tanulni! Idősebbek ismerik e mondat hátterét. Így megpróbáltam összeszedni a magyar Linux fórum és blog listát. Ami nem túl nagy munka, mert nagyon kevés van. A listát lehet bővíteni, mert ha tudsz olyan fórumot, Linux blogot, ami felsorolásra érdemes, azt írd meg nekem. Ami minimum a legalább 10 bejegyzés, és a folyamatos működése. Illetve a nyílt hozzáférés. Bár én ezektől eltérek egy-egy blog, honlap bemutatásánál, de ott indoklom is az okokat.

Ahogy látjátok sajnálatosan kevés aktív magyar Linux fórum, blog vagy honlap van. A YouTube csatornák sem számolatlanul ontják a videókat. Ezen csak mi tudunk változtatni, azaz érdemes mindenkinek átgondolni, hogy elkezdjen blogolni, vagy videót készíteni.

Amit nem veszel fel a listára azok a Facebook csoportok. Ezeket nem ismerem, és nem is a blog-szerű témába tartoznak. A kérdezek, válaszolnak a Facebook csoportban nagyon jó a kérdezőnek, egy pillanatnyi segítséget kap, de nem alkalmas arra, hogy kereshető és maradandó legyen, mint egy blogbejegyzés.

A felsorolás random, semmit nem jelent, hogy valami elől vagy a legvégén van.

Linux Mint magyar fórum

A neve is mutatja, hogy a Mint disztribúció magyar fóruma. Van blog rész, és van fórum rész is. A blog rész jellemzően Linux témájú, jó cikkek vannak. Így mindenképp érdemes átlapozni, visszaolvasni őket. Ami érdekes lehet neked, azt lementeni.

Lementeni? Minek? Mert mindig van esélye egy blog, fórum megszűnésének. A legtöbb blog, fórum lelkes emberek munkája, és van, amikor kiégnek, elmegy a kedvük a dologtól. Bár a nagyobb magyar Linux fórumokat nem egy ember készíti, de nem is több tucat.

Bár a neve Linux Mint, de vannak jelen olyan tagok is, akik nem csak a Mint, hanem általános témában is segíteni tudnak. A Mint a Debian egyik leszármazottja, így a debianosoknak is érdemes követni a fórumot.

A tapasztalatom szerint nagyon jó a válaszadási készség, segítőkészek.

A magyar Ubuntu Linux fórum

A neve is mutatja, hogy melyik Linux disztribúció magyar fóruma. Itt is van blog, de kisebb lelkesedéssel készített, mint az előzőekben említett Linuxmint-es. Ennek ellenére egyszer érdemes végiglapozni, mert találhatsz benne érdekes cikkeket is.

Van fórum rész is, itt is elég jó a válaszadási készség.

Az Ubuntu az egyik legelterjedtebb belépőszintű Linux disztribúció, és ahogy látod nem annyira pörög ez a fórum sem, mint ahogy azt az ismertségéből sejteni lehetne. Ez is mutatja, hogy nagyon passzívak a Linux felhasználók. Bár az is igaz, hogy a Facebook átvette a közösségépítő, kérdezz-felelek felületet, és most divatos a Facebook csoport.

No és a többi Linux disztribúció? Nincs. Illetve van kettő, az UHU, ami már elhaltnak tekinthető, és a blackPanther OS amire a végén kitérek. Manjaro? Igen, volt ígéret, hogy lesz, de valami ok miatt nem lett.

RIP – linuxforum.hu

Logikus és jó kezdeményezés volt, de 3-4 évesek a bejegyzések. Bár nem üzemel, de bekerült ide, egy gyors átlapozgatást érdemes megtenni a főoldali bejegyzések közt. Pár lehet érdekes is. Nagy reményeid ne legyenek…

HUP – a magyar Unix portál

A hírek mellett fórum része is van. Ami nem kifejezetten Linux témájú, de van pár Linux fórum is, ahol kérdezhetsz. Ezen részen nem túl nagy a mozgás, így jó tudni róla, de nem lesz az elsődleges információ forrás. A többi fórumot nem látogatom ott, mert sok esetben eltérnek a témától és személyeskedésbe megy át a dolog. Öreg vagyok ahhoz, hogy a sok személyeskedésből kihámozzam a szakmai dolgokat…

Prohardver.hu Linux fórum része

Jó fórum, érdemes időnként ránézni. A társaság viszonylag vegyes, így ha megfelelő topikban teszed fel a kérdést, van esélyed a válaszra. A oldal együttesen sok elérhető Linux fórum van, így nem csak maga a Linux, hanem programozás stb. témában is érdekes lehet.

A szerkesztő ajánlata: skami

https://skamilinux.hu/

Fórum, cikkek, és videók. Érdemes körbejárni, mert sok linket is megoszt, sok értékes videó is felkerül. Bár jellemzően a Puppy Linux a fő csapásirány, de sok egyéb, általánosabb rész is van. Ne hagyd ki!

Új, és friss magyar és Linux, de nem fórum

https://wiki.penguinpit.hu/

Érdekes kezdeményezés. Közösségi tudástár létrehozása a cél. Nemrég indult, így viszonylag kevés a bejegyzés, de sok hasznosat találni.

A mai nap (2020.10.06) 40 cikket érhetsz el. Érdekes lehet megnézni, hogy egy év múlva mennyi lesz. Az ilyen kezdeményezések jók, de hamar elhalnak, és jó esetben az oldal megmarad, de nem, vagy csak nagyon kis mértékben bővülnek. A penguinpit discordon 466 tag van jelenleg. Ami egy jelentős potenciált képezhet a gyarapodásra. Havi egy cikk/fő már komoly értékű WIKI-t hozhatna össze…

Amit ne hagyj ki:

Mert nekem sem kedvem, sem energiám nem lenne összeszedni ilyen bázist: https://www.szabilinux.hu/ rengeteg hasznos leírásra mutató linket szedett össze. Így aki szeretné a tudását bővíteni, annak itt a lehetőség.

Youtube? Pár magyar linux csatorna létezik, az egyiket már elvben ismered, a Skami-ét. És a többi? Nagy reményeid ne legyenek. Volt a LinuxMind csatorna https://www.youtube.com/c/LinuxMind/videos, de már ez is elhalt. Egy éve nem jelent meg csak két videó. Zoli most Minecraftozik jellemzően…

A videók egy része, jellemezően a telepítősek elavultak, de azért érdemes párat megnézni. Most olvastam a discord csatornán, hogy az Arch telepítőset felújítja!

Ami kicsi, és nemrég indult, a MagyArch csatorna. Sok hasznos téma kerül feldolgozásra a tiling wm-ek és az ahhoz kapcsolódó programokról. https://www.youtube.com/channel/UCFniOt1xnZFQjcWz3ZF00Ag/videos

A csatorna jól példázza, hogy van értelme videókat készíteni. 20…60 közti nézettség egy olyan témában, ami még a Linuxosok közt sem felkapott. Igaz nem milliós a nézettség, mint egypár „simogassunk egy hajkefét órákon át ASMR” videóknál, de aki megnézi, az tanul is valamit.

Downlink csatornája https://www.youtube.com/channel/UCWAvSInUbILZFYVJ3PXJSxw/videos Érdekes lehet, Kali és hasonló témában mindenképp.

Porcsin László csatornája https://www.youtube.com/channel/UC1WrEqiI_FSUeEazUZWBJXg/videos blackPanther OS témában, sok programot mutat be.

Nem kell rögvest a billentyűzetedet koptatni, hogy a blackPanther OS az… A végén kifejtem a véleményemet erről is. Pár mondatban.

TheStradus csatornája: https://www.youtube.com/c/TheStradus/videos Bár kevés a videó, de érdemes párat megnézni.

blackPanther OS Europe csatorna: https://www.youtube.com/c/blackPantherEurope/videos  Értelemszerűen a blackPanther OS saját csatornája.

A Magyar Linux Videó-kat nem is említem, az az enyém.

És a többi? Ha tudsz, akkor jelezd… Van pár, ami említi a Linuxot, de nem az a fő profilja.

Amit a végére hagytam, mert elég megosztó téma

A magyar fejlesztésű Linux blackPanther oldal és a Tudástár, amit készítenek. Ez kilóg a sorból, mert a tudástár nagy része csak blackPanther OS alól érhető el. Én belenéztem régebben, a Tudástáruk jó, és hasznos. Hogy te egy tartalék gépre feltolsz ezért egy blackPanther OS-t, az a Te döntésed. A tudásbázis, mint ahogy a blackPanther minden egyéb dolga, fejlesztései elérhetőek voltak bárkinek régebben, de már nem. Ami érthető is, hiszen több felesleges, indokolatlan támadás érte a fejlesztőt. Így logikusan zártabbá tette a dolgait. Ez is nagyon jól mutatja, hogy a Linux közösségben érdemes lenne a kulturált hangnemet és a normális viselkedést meghonosítani, mert itt valóban nem kötelező semmi és ha valaki úgy dönt, hogy zártabbá teszi a munkáját, akkor megteheti.

A blackPanther OS miért került az aljára? Miért megosztó? Mert illik utálni, és elítélni, akár magát a disztribúciót, akár a közösséget. A blackPanther-ről, mint disztribúcióról nagyon mély elemzést nem tudok írni. Fenn volt kb. három éve, egy jól működő termék, nem volt vele rossz tapasztalatom. A közösségről sincs negatív tapasztalatom, párszor a facebook részére ránéztem, amikor előkerült a téma – ennyi a tapasztalatom. A fejlesztőt is illő megszólni. Én csak pár levelet váltottam vele, velem mindig normális volt. Itt is jól látni, hogy sok esetben nem is a Linux, mint oprendszer, hanem a személyes ellentétek kerülhetnek előtérbe, majd olyan ellenérzések kavarognak, amitől már nem fognak az emberek soha megszabadulni. Ami még sokkal szomorúbb, hogy sokan már nem is tudják az eredeti történetet, de előítélettel vannak valami/valaki iránt, csak mert a közösségük alfái (ifluencerek, hogy modern legyek) már a kész véleményt tolják eléjük. Így sikeresen elveszik előled a választás lehetőségét.

Ha tudsz magyar Linux témában bármilyen jó fórumot, blogot, vagy akár Youtube csatornát, akkor alul a hozzászólásokban jelezd. Akár a sajátodat is! Ami fontos: csak a magyar Linux tudástár témában írj ide!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .