Mega.nz használata

Table of Content

Mega.nz egy kedvelt tárhely, hiszen nagy méretet ad. A kezelése egyszerű és gyors. Bár van saját grafikus, parancssori, és böngészőbe beépülő programja, ma azonban egy olyan projektet mutatok be ami ingyenes és nyílt forráskódú, Python nyelven íródott, és az említett felhőtárolóból függetlenül fejlesztették ki. A Mega.nz saját terminálos megoldásánál kevesebbet tud, így a kezelése is egyszerűbb. Ez a legnagyobb előnye a natív Mega.nz programmal szemben.

Megatools, a Mega.nz parancssori megoldás

Mit is tud? A Megatools alkalmazáscsomag számos segédprogramot tartalmaz, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy fájlokat és könyvtárakat mozgassunk és töltsünk le, vagy video- és audiotartalmat streameljünk. Amint már említettem, a projekt teljesen ingyenes és nyílt forráskódú, így nagyon könnyen telepíthető néhány leggyakrabban használt Linux disztribúcióra, mint például a Debian (és származékai) vagy a Fedora. Ami természetes: az ARCH alatt is natívan telepíthető.

Mivel Pythonban írt program a Megatools, a telepítés terjesztéstől független módja a pip. a Python csomagkezelője. Ez az eszköz lehetővé teszi számunkra, hogy a szoftvert még azokban a disztribúciókban is beszerezzük, amelyek nem állnak rendelkezésre a hivatalos tárolókban.

pip install megatools --user

Mivel a fenti parancs a $HOME felhasználói könyvtárba (ez az, amit az user opció ad) telepít, nem kell adminisztrátori jogosultságokat használni, amikor futtatjuk. Így olyan környezetben is használható, ahol nincs emelt joghoz hozzáférésed.

A Mega.nz tárhely méretének ellenőrzése

Az első feladat, ha van már Mega.nz tárhelyünk és használtuk is, a szabad hely ellenőrzése. Nagyon kellemetlen amikor egy feltöltés, szinkronizálás nagyobb tárhelyet próbál használni, mint ami elérhető. Bár viszonylag nagy helyet kapunk, de az hamar betelik, ha aktívan használjuk.

megatools df -u mailcimed

A fenti parancs ismerős, Linux alatt a df használatát ismerjük. A -u kapcsoló után a email címedet kell megadni. Majd bekéri a jelszavadat:

Enter password for (mailcimed):
Good, signing in…

Kis molyolgás után már meg is kaptad az információt:

Total: 53687091200
Used: 46466495110
Free: 7220596090

Ez az email cím bekérés közös a Megatools csomag minden segédprogramjában, mivel hitelesítő adataink megadására szolgál. Amikor a programot ilyen módon használjuk, a parancssorban interaktívan megkérdezi a jelszót. Ami idegesítő is lehet, de maradjunk meg ennél a verziónál. Bár a konfigurációban is megadhatjuk, de az sima szöveges fájl! Miután megadtuk a jelszót, az adatok megjelennek a képernyőn, de nem túl emberbarát módon. Ha azt szeretnénk, hogy az adatok emberbarátabb formában jelenjenek meg, akkor hozzá kell adnunk a -h választási lehetőség ( –human). Próbál ki, ez már olvashatóbb lesz.

Listázás a Mega.nz tárhelyen

A megatools ls segédprogram a Mega.nz platformon tárolt fájlok listázására és a nyilvános letöltési linkek megjelenítésére szolgál. Lássunk egy példát a használatára. A felhőtároló gyökerében található összes fájl felsorolásához futtatva:

megatools ls -u mailcimed

Jelszó bekérése és kis molyolgás után:

/Contacts
/Inbox
/Root
/Root/2021_2
/Root/2021_2/fel
/Root/2021_2/fel/Bratka_László_-_Csárdás_kis_angyalok_(2007)_-_Rádiójáték.tar.gz
/Root/2021_2/fel/Béres_Attila_-_Odüsszeusz_alkonya_(2005)_-_Rádiószínház.tar.gz
/Root/2021_2/fel/Eötvös_Károly_-_175_huszár_-_Konrád_Antal.tar.gz

Ami érdekes és megjegyezendő a /Root/. Már most érdemes memorizálni, hogy nem / a főkönyvtár, hanem a /Root/ amit meg is kell majd adni.

Ha azt akarjuk, hogy a megosztott fájlok nyilvános letöltési linkje szerepeljen a kimenetben, akkor csak meg kell hívnunk a parancsot ai -e kapcsolót ( –export).

megatools ls -e -u emailcimed

https://mega.nz/#!7JBHwafsd!VXbiZlqpCam8Ls48GNFs7RaTsZwHkrqe6CNCUMfN0 /Root/2021_2/fel/Bratka_László_-_Csárdás_kis_angyalok_(2007)_-_Rádiójáték.tar.gz

Így már a linkeket meg is oszthatod mással. A fenti link nem él, ne is próbálkozz vele.

Ami azonnal feltűnhet, hogy minden alkalommal bekéri a jelszót. Ez egy nagyon kellemes megoldás, mert nem marad élő, bejelentkezett kapcsolatod a tárhellyel. Így nem kell kilépned a távoli elérésből, amit el szoktunk felejteni.

Ha további információkat kívánunk kiíratni a parancs kimenetébe, használhatjuk a -l választási lehetőséget ( –long), míg a fejlécek információinak felvételéhez használhatjuk a –header
választási lehetőség. Próbáld ki őket, a megszokott fájlinformációkat kilistázza.

Fájlok és könyvtárak feltöltése és letöltése

A Mega.nz alap használata a tárhely. Azaz ott akarunk valamit tárolni. Ez a lehető legegyszerűbb feladat a megatools programmal. Két parancssori segédprogram lehetővé teszi számunkra fájlok fel-, illetve letöltését, ezek: megatools put és megatools get. Lássuk, hogyan működnek. A fájlok feltöltése a megatools eszközzel nagyon egyszerű. Tegyük fel, hogy van egy helyi fájlunk xyz.txt
és a felhőtároló gyökerébe szeretnénk feltölteni; a következő parancsot kell futtatni:

megatools put -u xyz.txt

A megszokott kelszó és a munka elvégzáse után már fenn is lesz a másolt fájl. Ha pedig egy megadott könyvtárba akarunk feltölteni:

megatools put -u - -path /Root/testdir xyz.txt

Ha az ellenkező műveletet akarjuk végrehajtani, tehát a fájlok letöltéséhez a felhőtárolóból a helyi fájlrendszerünkbe a megatools get parancsot kell használnunk. Tegyük fel, hogy le akarjuk tölteni a xyz.txt fájlt:

megatools get -u /Root/xyz.txt

Igen, itt jön elő a /Root/, ami a gyökeret jelzi. Minden alkönyvtár ebből indul ki, ne feledd el használni!

megatools get -u --path ~/Downloads /Root/xyz.txt

A fenti parancs a saját gépünkre tölti le a fájlt, de már egy adott könyvtárba.

Könyvtárak feltöltése a Mega.nz tárhelyre

A fenti parancsok csak szabványos fájlokon működnek. A könyvtárak tartalmának feltöltéséhez és letöltéséhez egy másik segédprogramot kell használnunk, amely a Megatools csomag része: megatools copy. A parancs alapértelmezett művelete a feltöltése fájlok a felhőtárolóba, így például a

megatools copy -u --local amitfelakaroktolteni --remote /Root

A parancs nem reprodukálja magát a könyvtárat: csak megpróbálja szinkronizálni a tartalmát a megadott távoli útvonallal. A fenti parancs futtatásának eredménye az lesz, hogy a amitfelakaroktolteni könyvtár tartalma a Mega.nz gyökérkönyvtárába kerül.
Ha távolról szeretnénk szinkronizálni a könyvtár tartalmát egy azonos nevű könyvtárba, akkor először létre kell hoznunk. A következő részben meglátjuk, hogyan kell ezt megtenni. Ez is egy olyan pont, amire figyelni kell!

A letöltés hasonlóan megy, nem jelenthet gondot:

megatools copy -u --local . --remote /Root --download

Abba a könyvtárba szedi le, amiben indult a parancs.

Könyvtár műveletek: létrehozás, törlés

A Megatools csomagban két segédprogramot találunk, amelyek lehetővé teszik könyvtárak eltávolítását/létrehozását. Ők a megatools mkdir és megatools rm. Egy vagy több távoli könyvtár létrehozásához az általunk használt felhőtárolóban megatools
mkdir parancs lesz a megfelelő. Lássunk egy példát. Tegyük fel, hogy két távoli könyvtárat szeretnénk létrehozni a felhőtároló gyökerében: l_0 és l_1:

megatools mkdir -u /Root/l_0 /Root/l_1

Az eltávolításuk is hasonlóan egyszerű:

megatools rm -u /Root/l_0 /Root/l_1

Ahogy láthattuk nem okozhat gondot a használata, aki Linux rendszert használ ezeket a parancsokat ismeri, használja. A Megatools ennél többet is tud, így aki mélyebben el szeretne merülni a kérdésnek a man segítségére lesz.

A mega.nz linkek letöltése

A legtöbb esetben a kapott linkeket szeretnénk letölteni, ami nagyon egyszerű a Megatools segítségével.

megatools dl 'https://mega.nz/#!7YVWhCzZ!b-qFmGOYS289T_w'

A kapott linket két egyes idéző jel közé rakjuk, megadva paraméterként a megatools dl parancsnak. Itt nem kell bejelentkezni, így az -u kapcsoló sem szükséges. A fenti megoldás nem tesz különbséget az egyes fájlok linkjei, vagy egy komplett könyvtár elérési linkje közt.

Konfigurációs fájl használata

A Megatools csomagban található segédprogramok egy közös konfigurációs fájlt használnak: ~/.megarc. Ez egy ini stílusú szövegfájl, és sok információ megadására van lehetőségünk. Használhatjuk többek között a hozzáférési hitelesítő adatok megadására, hogy ne kelljen megismételni őket minden parancs indításakor. Az említett információkat a [Login] szakaszban adhatjuk meg. Én ezt kerülöm, nem egészséges, ha egy tárhely loginja sima, mindenki által olvasható fájlban van.
Ami már hasznosabb a [Network] szakaszba. Itt megadhatjuk például a SpeedLimit és a ParallelTransfers beállításokat, amelyek meghatározzák a maximális megengedett feltöltési és letöltési sebességet (KiB/s), valamint a fájlok feltöltésekor vagy letöltésekor megengedett maximális párhuzamos kapcsolatok számát. Itt is igaz, hogy nagyon sokféle beállítása lehetséges, így – ha használni akarod – a man oldala itt található.

Related Posts