Metaadatok törlése

Metaadatok törlése Linux alatt. Nem egy nagy érdeklődésre vágyó téma ez, hiszen a legtöbb ember alapvetően hasznosnak tartja, és nem törli a metaadatokat egy fájlból. Így egy gyors áttekintés pár mondatban: mi is az a metaadat? A metaadatok olyan információcsomagok, amiket sok program, vagy hardver helyez el az általa készített fájlba.
Ez lehet egy szöveges dokumentumban a készítő neve, cégének a neve stb. amit telepítéskor megadtak, de lehet egy videó, kép vagy hanganyagban a geolokáció, hol készül és mikor. Igen, ezek hasznos dolgok, hiszen segítik az állományok rendben tartását, szortírozását és később is tudni fogod, hogy hol is készült pld. a kép. Nagyon sok program ki tudja olvasni ezeket a plusz metaadatokat, kezeli, vagy ezek alapján szortírozni is tud Szuper.

Miért kell a metaadatok törölése témában otthon lenni?

Miért is kellene a metaadatokat törölni? Nem kell, alávetően a lehető leghasznosabb információkat adják meg, erre készültek. Addig, amíg azok nem okoznak neked kellemetlenséget, ha mások is láthatják! Így a megosztáskor, feltöltéskor ezeket az adatokat érdemes törölni. Nem feltétlen kell mindenkinek minden személyes adatodat átadni! Egy dokumentum tartalmazhatja (ha kitöltötted a programban) a teljes neved, cégedet, és a lakhelyedet stb. Egy kép, vagy a kedvenc macskádról készült videó a konkrét és pontos koordinátákat, hol is készült, hol laksz.

Hogyan lehet ezeket törölni?

Erre sok program van, ma egy nagyon egyszerűt mutatok be: Metadata Cleaner. A telepítése egyszerű, az AUR-ban benne van, de szerintem nagyon sok egyéb disztribúció is tartalmazza. Ha nem, akkor a flatpak csomag telepítésére is van lehetőség.
A honlapja: https://gitlab.com/rmnvgr/metadata-cleaner

Ha felmégy az oldalára észreveheted nincs túl sok leírás róla. Én pont ezért választottam a tucatnyi program közül bemutatásra. Valóban egyszerű a használata.
Nem kell paraméterezni, nem kell különféle beállításokat megtenni, csak pár kattintás és a metaadatok törlése megtörténik. Ismeri a legtöbb, az elterjedtebb formátumokat, így nem lesz probléma a használatánál.

Metaadatok törlése gyorsan:

Program indítás után a három kis vízszintes vonalra (1) kattintva a beállításokat megtehetjük, illetve pár információt kapunk. Beállítást nem kell változtatni, nincs is sok, az információs panelekben leírtakat olvassuk el.

Majd a mini mappa ikonra (2) kattintva betallózzuk a metaadatok törlésére kijelölt fájlokat. Több mappában is kijelölhetünk így nagyon gyorsan elvégezhetjük a metaadatok törlése feladatunkat. Majd a Clean gombra kattintva el is tűnnek a metaadatok.
Ha kíváncsiak vagyunk a metaadatokra (törlés előtt!) az ujjlenyomat (1) ikon lenyomásával megnézhetjük őket.

Ennyi? Igen, valóban ilyen gyors a metaadatok törlése ezzel a programmal. Vannak összetettebbek is, de aki nem szeretne nagyon belemerülni a témába ezt használva már megfelelő biztonságban tudhatja az adatokat. Sok esetben azért nem tesznek az emberek lépéseket a biztonságuk, adatbiztonságuk érdekében, mert olyan összetett és bonyolult programokat ajánlanak nekik, amitől már az első pillanatban elmegy a kedvül. Ez egyszerű, gyors, és kényelmes. Minimális ismeretet sem kíván, de a feladatát ellátja: kiválóan alkalmas a téma iránt nem, de a biztonságuk iránt érdeklődőknek.

Related Posts

None found