Nala a hasznos Debian csomagkezelő

MX Linux
MX Linux

Debian csomagkezelése nagyon egyszerű, pár parancs és azok kapcsolói nem okozhatnak gondot senkinek. Egy tulajdonságát érdemes lenne javítani: a kinézetét. Bár alapvetően nem a legfontosabb, érdemes egy-egy szebb parancssori programot használni (exa, bat stb.), úgy esetleg érdemes lehet a most bemutatott Nala nevűt kipróbálni. Nem tud sokkal többet, mint az alap megoldások.
Ki kell emelnem, hogy ez nem jó sem a Fedorához, sem pedig az Arch alapú rendszerekhez!

Nala az APT frontendje

Egy szebb kimenetet, gyorsabb csomag letöltést és előzményeket biztosít. A használat egyszerű, hiszen a nala parancs kapcsolói logikusak, és a megszokott felépítést követik.
Aki kedveli az új parancsok, megoldásokat és szeretne egy kezesebb, picivel többet tudó, de terminálos megoldást ez egy jó program lehet. Röviden: Nala a libapt-pkgfrontend, kicsit tovább fejlesztett kivitelben, mint a megszokott. Ami nekem nagyon jó ötletnek tűnik, hogy a Nala fejlesztői felismerték: kezdő felhasználók nehezen tudják felfogni, hogy mit tesz éppen az apt telepítés vagy frissítés közben.

A Nala célja a probléma megoldása néhány redundáns üzenet eltávolításával, a csomag formázásának javításával, és színekkel illusztrálva, hogy mi fog történni egy csomaggal a telepítés, eltávolítás vagy frissítés során. Legalábbis a leírás szerint, de ahogy tapasztaltam valóban érthetőbb, jobb kinézetet adott.

Három újdonsággal érkezik

Miért is érdemes használni? Három fő újdonsággal érkezett, ami szerintem mindenképp figyelemre méltó. Az első, amit nemrég az Arch rendszereken a pacman is bevezetett, a párhuzamos letöltés.

Párhuzamos letöltések

A párhuzamos letöltések a legnyomósabb érv a Nala mellett az APT helyett.

Amint azt valószínűleg tudsz és fel sem tűnt, mert ezt szoktad meg: az APT egyszerre csak egy csomagot tölt le. A Nala egyszerre több csomagot is letölthet. A Nala egyedi tükrönként akár 16 csomagot is letölthet. Ezért elméletileg 16-szor gyorsabban tud letölteni, mint az APT. Elméletileg!

A Nala tükör tárolónként legfeljebb két szálat ír elő, hogy csökkentse a tükrök ütközésének mértékét. A letöltési sebesség még nagyobb növelése érdekében a Nala felváltva tölt az elérhető tükrök között. Tehát, ha egy tükör bármilyen okból meghibásodik, Nala egyszerűen folytatja a következőt, amíg az összes meghatározott tükör ki nem merül. Ez nem csak gyorsabb, de hiba esetén biztonságosabb frissítést adhat.

Válassza ki a Leggyorsabb tükör lehetőséget

A nala fetch parancs hasonlóan működik netselect és netselect-apt paranccsal. De nala fetch meghatározza, hogy az operációs rendszer Debian vagy Ubuntu. Aztán Nala megnézi az összes tükröt minden mesterlistáról. Ezt követően latencia tesztet hajt végre, és minden tükörhöz pontszámot rendel. Végül a három leggyorsabb tükröt kiválasztja és beírja egy konfigurációs fájlba. Ez nagyon hasonló az Arch alatt a reflector működéséhez.

Csomagkezelési előzmények

Ha ismered a Fedora a dnf parancsot, akkor észreveheted, hogy a nala history nagyjából ugyanúgy működik. Minden telepítést, eltávolítást vagy frissítést tárol /var/lib/nala/history.json fájlban. Azaz nala history bármikor kilistázza a végrehajtott összes tranzakciót. Ami egy esetleges hibakeresénél nagyon előnyös tud lenni!
Ezenfelül a csomagokat, illetve az elvégzett műveleteket igen szépen, több feltételnek megfelelően is lekérdezhetjük.

laci@mx:~
$ nala history
ID Command Date and Time Altered Requested-By
1 upgrade brave-browser 2022-03-17 14:07:19 CET 1 laci (1000)

Hogyan telepítsük a Nala-t

Az Ubuntu és a Debian felhasználók az alábbi parancsok beírásával telepíthetik a Nala-t:

echo "deb [arch=amd64,arm64,armhf] http://deb.volian.org/volian/ scar main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/volian-archive-scar-unstable.list

wget -qO – https://deb.volian.org/volian/scar.key | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/volian-archive-scar-unstable.gpg > /dev/null

sudo apt update && sudo apt install nala

Alternatív megoldásként választhatjuk a kész csomag letöltést is a projekt GitLab Releases oldaláról. https://gitlab.com/volian/nala/-/releases
Majd a megszokott mód telepíthetjük. Kezdőknek ez jobb megoldás.

Az oldalukon van pár egyéb telepítési megoldás is, illetve van saját tárolójuk is.

A használata

A használata egyszerű, a sudo jog kell hozzá. Ami nem is meglepő, hiszen csomagtelepítésről beszélünk. A sudo-t én nem fogom kiírni a parancs elő, így mindenképp elkerülhetjük a hibás másolást követő problémákat.
Itt is azokra figyelj, amikre eddig egy telepítés vagy frissítés alatt! Ez sem más, csak egy sima, bár többet tudó telepítő előtét.

Frissítések és frissítési csomagok letöltése

Mielőtt bármilyen műveletet elvégezne a Nala, gondoskodnia kell arról, hogy a csomagadatbázis helyi példánya naprakész legyen. Enélkül a rendszer nem fogja tudni, hogy vannak-e elérhető újabb csomagok, vagy sem. Ha nem vagy tisztában magával a telepítés, frissítés és a csomag adatbázis stb. megoldással, akkor a Debian leírásokat olvasd el. Más Linux is így működik, de soha nem árt körbejárni a témát!

Az nala update parancs letölti a naprakész információkat az elérhető szoftvercsomagokról és frissíti a rendszert. Ennyi a napi szintű feladat, a rendszerednek megfelelő gyakorisággal érdemes ezt elvégezni. Nem rossz gondolat a majdnem egy tucat betű begépelése helyett alias készítése! Én minden csomagtelepítés előtt frissítek is, mert így a legfrissebb lista segítségével telepíthetek, egy teljesen naprakész rendszerre.

Csomag műveletek

Logikus, megszokott kapcsolókat kapunk, így hamar megkedveljük ezt a programot.

A csomagadatbázis frissítése után bármilyen csomagot telepíthetünk a nala install programnév paranccsal.
A telepített csomag eltávolításához (törléséhez) a nala remove programnév parancs lesz a megfelelő.
Ha már van egypár művelet, amit elvégeztünk, akkor érdemes a nala history parancsot is kipróbálni. Így láthatjuk a kimenetét, akár egy sima szövegfájlba is átirányíthatjuk, ha valamit keresni akarunk benne.

Help és mini tdlr

Logikusan a gitlab oldalukat előbb át kell tanulmányozni, hogy minden infót összeszedj a döntéshez: kell vagy nem. A megszokott nala -h és a man nala használata ajánlott!

Amivel már elindulhat az ember, alapok, egyszerűek, logikusak:

a formátum: nala [--options]

  • install: Csomagok telepítése
  • remove: Távolítsa el a csomagokat
  • purge: Tisztítás, „teljes törlés”
  • update: Frissítse a csomaglistát és frissítse a rendszert
  • upgrade: Alias ​​a frissítéshez
  • fetch: Gyors tükröket kér le a letöltések felgyorsítása érdekében
  • show: A csomag részleteinek megjelenítése
  • history: Tranzakciós előzmények megjelenítése
  • clean: Törli a letöltött csomagfájlok helyi tárházát

Pár hasznosabb kapcsoló

-y, –assume-yes: Tegyük fel, hogy „igen” minden felszólításra, és nem interaktív módon fut
-d, –download-only: A csomagfájlokat csak lekéri, nem csomagolja ki vagy telepíti
-v, –verbose: További információkat naplóz a hibakereséshez, hasznos lehet, és érdemes alapnak tekinteni.

Ha megtetszett, akkor próbáld ki, én valóban csak pár szóban mutattam be. A program a teljes skáláját lefedi a csomagkezelésnek, értelmes szinten nem találtam olyan feladatot, amit ne látna el.

A programot 2020.március közepén teszteltem MX Linux alatt!

Related Posts