NoiseTorch – valós idejű mikrofon zajszűrő Linux számára

A NoiseTorch egy valós idejű mikrofon zajszűrő alkalmazás Linux számára, amely kiszűrheti a nem kívánt háttérzajt, például a mechanikus billentyűzet, a számítógép-ventilátorok, a vonatok, háttérben halk beszélgetés zavaró zaját. Jelenleg csak a PulseAudio-t támogatja, de a PipeWire támogatását is tervezik.
Kipróbáltam, és megtetszett így egy rövid összefoglalót írok róla.

Bár a Pulse Effect csomag is képes mikrofon zajszűrésre, de akinek annál sokkal egyszerűbb kell, neki ez a program nagyon megfelel majd.

Mit tud ez a mikrofon zajszűrő?

Ahogy már említettem a háttérzajok egy részét kiszűri. Illetve ha éppen nem beszélsz, akkor kikapcsolja a mikrofont. Ez nagyon hasznos, hiszen a teljesen néma környezet gyakorlatilag elérhetetlen számunkra, így a zaj, majd a továbbítással járó zaj együttese már a hallgatónak, a beszélgetőnknek zavaró lehet.
Bár jellemzően a konferencia vagy VOIP alkalmazást említik, én egy plusz felhasználási területet is említek: ha zajosabb környezetben veszel fel egy videót, akkor ez segítségedre lehet. Bár a beállítási lehetőségei nagyon kicsik, de érezhetően jobb lesz a hanganyag, ha ez a mikrofon zajszűrő fut.

Mit nem tud?

A mikrofonod, vagy a hangkártyád alapzaját, sercegését (egyes alaplapi hangeszközök sercegnek, ha mozgatod az egeret…) kiszűrni. Így a hardveres gondokat nem fogja kompenzálni, így ezeknél marad az utómunka, a zajszűrés a hangszerkesztő programokban.
Bár természetesen egyértelmű, de le kell írni: ez zajszűrő, azaz sokkal kevesebbet tud, mint a Pulse Effect csomag.

NoiseTorch mikrofon zajszűrő telepítése

Bár elvileg van AUR csomag, de a github oldalukon lebeszélnek erről. Így én is a megszokott „kézi” telepítést fogom csak ide bemásolni.

Az első lépés, hogy beszerzed a csomagot, amit itt tehetsz meg.

Majd belépsz a letöltések könyvtárba, és kiadod a parancsot:

tar -C $HOME -xzf NoiseTorch_x64.tgz

A NoiseTorch telepítésnél az alkalmazás bináris fájlja bemásolásra kerül ~/.local/bin könyvtárba.
Ha nincs ez a könyvtár a PATH-ban (pl. ~/.profile), adja hozzá, majd jelentkezz ki és be. Ezzel elkerülheted, hogy a teljes elérési utat meg kelljen adni. A MagyArch alatt ez nem lesz probléma, hiszen ott már a ~/.local/bin és annak alkönyvtárait használjuk.
Igen, ha belenézel a tömörítvénybe, láthatod a program egyik nagy előnyét: gyakorlatilag maga a NoiseTorch mikrofon zajszűrő egy darab futtatható állomány. Így bárhova teheted…

A következő lépés nagyon fontos:

sudo setcap 'CAP_SYS_RESOURCE=+ep' ~/.local/bin/noisetorch

Ha nem a github oldalukon olvasod a leírást, akkor lehet, hogy ez nem lesz megemlítve, ami sarkalatos hiba! Ha nem teszed meg, akkor hibát jelez, és nem feltétlen jön rá első pillanatban az ember, hogy mit is akar tőle a rendszer.

Ami kicsit bosszantó, hogy az xmonad úgy kezeli az ablakot, mint egy doIgnore lenne, azaz sem a layoutba nem rakja be, se pedig nem lebegő.

Ha nincs megadva ez a sor: , [className =? “Xdg-desktop-portal-gtk” –> doCenterFloat] vagy bármi szabály a gtk ablakokra, akkor add meg, és ez a “hiba” elmúlik.

A program indítása után ezt a képet kapjuk:

 NoiseTorch - valós idejű mikrofon zajszűrő
NoiseTorch – valós idejű mikrofon zajszűrő

Ahogy látni lehet a mikrofonra, illetve a hangfalakra is zajszűrőt tenni. Én a mikrofont állítottam be, megjelent az egy mikrofonom, és el is indítottam. Ha több mikrofonod van, akkor értelemszerűen azt kell kiválasztani, amit használni akarsz.

 NoiseTorch - valós idejű mikrofon zajszűrő
NoiseTorch – valós idejű mikrofon zajszűrő

Ezután magát a programot be is lehet csukni, ha a beállítások megfelelőek. A háttérben fut, így nem kell a nyitott ablak.

Ha automatikusan szeretnéd indítani a systemd rendszerében, akkor itt találsz egy leírást. Én nem szeretném így használni, hanem ha kell, akkor elindítom, majd leállítom. Ne fusson feleslegesen egy mikrofon vagy hangkimenetet szabályzó eszköz. Eddig is a PulseEffect-et is így használtam, és nem volt problémám vele.

Mikrofon be- és kikapcsolása

A beállításnál a fenti képen van egy csuszka (Voice Activation Threshold), amivel azt a szintet szabályzod mikor kapcsolja le magát a mikrofon. A háttérzajtól függően érdemes ezt állítani. Ha lehúzod nullára, akkor nem kapcsolja le a mikrofont, ha nem beszélsz.

Amikor fut a NoiseTorch mikrofon zajszűrő, akkor lesz egy új mikrofonod, aminek a neve: NoiseTorch Microphone és azon lesz a zajszűrés, így a programokban azt kell kiválasztani majd.

Amire kitérnek a leírások, az a késleltetés, ami 10 ms környéki. Ez a mikrofonnál nem okoz gondot, hiszen nem észlelhető az emberi fülnek. A hangszóróknál már hosszabbat jeleznek, ami jellemzően a normál felhasználást nem, de esetlegesen az e-sportnál már gondot okozhat.

NoiseTorch teljesítménye

NoiseTorch mikrofon zajszűrő teljesítménye
NoiseTorch mikrofon zajszűrő nélkül

A két kép magért beszél. Az első a normál mikrofon beállítással, Ez egy sima szobai zaj, amit a felvételen nem nagyon lehet hallani, a legtöbb esetben ezt a háttérzajt nem is szoktam a kiszűrni. Ismeritek a videóimat, az xmonad-osoknál már biztosan nem zajszüretem a hangvágáskor.

NoiseTorch mikrofon zajszűrő teljesítménye
NoiseTorch mikrofon zajszűrő teljesítménye

A második pedig a NoiseTorch mikrofon zajszűrő teljesítménye. Nulla kilengés. Szuper!

Amire figyelni kell: ezen nincs sok beállítás, esetileg zavaró lehet, hogy a NoiseTorch mikrofon zajszűrő „túlszűr”. Az alapbeállításnál a Red kapcsolós mechanikus billentyűzet hangja két arasz távolságra a mikrofontól, vagy gyengébb taps nem lesz felvéve. A hang az jó lesz, de esetlegesen szükséges egyéb „zaj” az már nem.

Related Posts