Normalizáljuk az mp3 fájlok hangerejét

Normalizáljuk az mp3 fájlok hangerejét az mp3gain segítségével. Bár sokféle normalizálás zámára alkalmas grafikus program van, és sok lejátszó támogatja a lejátszáskori normalizálást, de nekem a terminálos megoldás jött be. Ez a kis Linuxos program egyszerűen használható, gyors és elvégzi, amit kell.

A normalizálás jelen esetben nem jelent mást, csak egy hangerőre hozza az összes hangfájlt. Így nem lesz az egyik hangosabb, a másik pedig halk. Ez nem csoda fegyver! Ha a hangfájlban van egy rövid, de nagyon hangos és sok halk rész, az nem tudja kiegyenlíteni, arra más program kell! 

Az mp3gain telepítése egyszerű, a legtöbb tárolóban ott lesz. A honlapját is néz át. Vagy grafikus verziója is, az easymp3gain, de szerintem jobb a CLI verzió. Te azt használd, ami neked jobban kézre áll!

Gyors normalizálás az mp3gain programmal

Ismerkedésként egy mp3gain -h indítása javasolt, így megismerheted a lehetőségeket. Én az egyszerűség kedvéért a

find . -name '* mp3' -exec mp3gain -a -k {} \;

megoldást használom, ahol az adott könyvtárban lévő mp3-asokat megkeresi a find, majd azokat normalizálja. Így az adott könyvtárban lévő összes mp3 „album” módban lesz normalizálva, ami azt jelenti, hogy a normalizálás úgy megy végbe, hogy fájloknak egymáshoz viszonyított hangereje változatlan marad, de az album átlagos hangereje normalizálódik. Így nem veszik el a szerző, előadó elképzelése, hogy az egyik hangfájl, zene, vagy hanganyag halkabb, a másik hangosabb, erőteljesebb hangzással az ideális. Az –a kapcsolót érdemes kivenni, ha annyi célunk, hogy az összes hangfájl egyforma erejű legyen. Ez jellemzően beszédet tartalmazó anyagnál jó.

Kétszer is említettem az „adott könyvtárban”-t. Mindig érdemes átgondolni a normalizálás használatát, és nem egyszerre az összes mp3-asunkat tartalmazó mappában lefuttatni. Ha az összes hanganyagunkon egy -a kapcsolóval futtatjuk, akkor az összeset egy albumnak tekinti és megtartja a hangerőbeli különbséget a számok közt. Ez jellemzően azt jelenti, hogy semmit nem fog csinálni, de az legalább sok ideg tart. Ha van pár nagyon hangos, és pár nagyon halk szám, akkor a hangoson nem erősít, de a halkon sem, hiszen a hangerő különbséget meg kell tartani. Jobb egy-egy egybetartozó albumot külön normalizálni. 

Akkor nem kell erre figyelni, ha nincs -a kapcsoló, és mindent a maximumra akarsz feltolni.

A művelet visszavonása

A műveletet vissza is vonhatjuk, ami nagyon kényelmes funkció:

find . -name ‘* mp3’ -exec mp3gain –u {} \;

Ha elvégezted a normalizálást, akkor nem kell majd tekergetned a hangerőszabályzó gombot, hiszen mindegyik szám egyforma erővel fog szólni, illetve az „album” normalizálásnál az előadó szándéka szerinti eltérések megmaradnak.

Egyszerű? Igen! Készítesz egy sima szkriptet, vagy a fájlkezelőbe egy commandot és már alkalmazhatod is.

Related Posts