NVim színek és panel

Vim alapok

A Vim, Nvim testre szabása egyszerű, ha valaki szeret foglalkozni vele. A technikai beállítások nagy száma, az összes lehetséges paraméter nagyon pontos állíthatósága miatt pont úgy fog viselkedik, ahogy

azt szeretnénk. Ez a technikai fele, aminek látható eredménye nincs. Nem fog senki rácsodálkozni a beállításaidra, ha a helyesírási, vagy automata szövegcserélési megoldásokat beállítod. De amikor egy szép színösszeállítást, illetve panelt mutatsz már jönnek is a dicsérő szavak. A mai Nvim témánk két nagyon egyszerű feladat lesz:

  • színsémák telepítése
  • egy alsó pan
    el telepítése

Miért is van erre szükség?

Bár jellemzően csak a kinézetet szoktuk emlegetni, de ennél jóval fontosabb okai is vannak. A jól összeválogatott színű Nvim nem csak szép, hanem hasznos is. A fekete és fehér megoldások nem csak szerény kinézetűek, hanem egyenes károsak is. A fekete háttérben világító fehér betűk egy idő után rongálják a látásunkat. Ezt már régen felismerték, így érdemes a színeket legalább ilyen szinten megváltoztatni. A másik fontos oka a színes NVim használatának a jobb láthatóság. Itt már nem arról beszélünk, hogy ne zavarja a szemet, hanem a színesen kiemelt szintaxis, a színekkel jelzett állapotsor és egyéb hasznos infókat felsoroló panel gyorsítja a munkát. A harmadik ok hasonlóan fontos bár nem emlegetik soha: a szép környezeteben szívesebben dolgozunk. A saját izlés szerinti NVim beállítás meghozza a kedvet a munkához.

Színsémák az NVim és Vim rendszerben

A húsz évre visszatekintő Vim rendszerhez nagyon sok, több száz előre elkészített színösszeállítást találhatunk. Ezek telepítése lesz fő feladatunk. Most nem térek ki az egyéni sémák összeállításra, mert az túl nagy feladat lenne egy kezdő leírásban.

A telepítést kétféleképp tehetjük meg.
A legegyszerűbb ha a kiválasztunk egy színsémát például itt: https://vimawesome.com/ majd azt a megszokott mód a plugin kezelőnkkel installáljuk. Ez már rutin feladat, így nem okozhat gondot. Ez egy gyors megoldás, amivel gyorsan fel és leszedhetünk színsémákat.

Tipp: ha keresgélünk, akkor ne csak a színsémákat nézzük át, hanem a kód kiemelés és szintaxis kiemelést is. Sok nagyon jó színséma nem kifejezetten színezés, hanem egy-egy adott programozási nyelv szintaxis kiemelésére készült.
A másik megoldást is érdemes ismerni. A színsémák a legtöbb esetben egy sima szöveges fájlok.
Ezeket manuálisan is telepítheted. Ilyenkor a

~/.config/nvim/colors/

könyvtárba kell a jellemzően .vim kiterjesztésű fájlt bemásolni. Itt keresi alapértelmezett módon az Nvim a beállításokat.

Ha Vim rendszert használ ez az elérési útvonal: .vim/colours lesz.

Oké! Minek is kell ezt így megjegyezni, hiszen ott van a kedvenc, kiválasztott plugin kezelőm, ami mindent megcsinál. Ez valóban igaz is, de két érv szól az manuális telepítés ismerete mellett:

  • Nem feltétlen lehet mindent telepíteni a plugin kezelővel. Sokan osztanak meg saját színsémát, és azokból nem készül plugin.
  • Bár nem jelent gondot, de sok plugin hozza magával a dokumentumait, licenc, telepítési útmutató, leírás, képecske a kinézetről. Ez nem gond, kis fájlok ezek is, de nem igazán kellenek.

Ez a megoldás az egyszerű, egy fájlból álló sémákra érvényes. Vannak összetett pluginok is,, amiket így manuálisan nem tudsz telepíteni. Azokat vagy a leírásban szereplő mód, vagy a plugin kezelővel teheted meg.

A használatbavétele szintén egyszerű:

:colorsheme szinsémaneve

Ezután már azonnal vált a kiválasztottra. Ha nem ismered a colorsheme nevét pontosan, egy TAB lenyomásával kilistázza a :colorsheme után.

Az egyszerű színsémák be- és kikapcsolása egyszerű, nem is kívánnak beállítás. Ha vannak beállítási lehetőségei azokat a leírásukban érdemes átolvasni. Pár komolyabb konfigurációs lehetőséget ad, ahol már a sémát is testre szabhatod.

Itt is érdemes körbenézni, nagyon sok jó linket találsz kész színsémákhoz: https://github.com/rafi/awesome-vim-colorschemes

Státusz sor a Nvim rendszerben

Alsó, vagy felső panel, bár, státusz sor? Igen – bár sokan vitatják – kell!
Miért? Mert sok olyan információt ki lehet íratni, ami hasznos lehet. A legtöbb ilyen panel, amiket láttam valóban egy sor, ami nem olyan nagy helyet foglal el, amiért kár lenne. A kiírás, illetve annak a tartalma teljesen testre szabható, így nem csak hasznos, hanem szép is lesz.
A panelek közt a már emlegetett oldalon válogathatsz, én az egyik legelterjedtebbet választottam. Bár nekem nem igazán kell minden funkciója, így a képen is az alapot látod, de sokan dicsérik a vim-airline panelt. A megszokott mód telepítheted, majd érdemes a vim-airline-themes modult is feltenni. Így már több kinézet közül is válogathatsz.

Nvim panel

A képen egy alap beállítású, panel látható. Az első blokkban az Insert Spell [HU] a módot (Insert) és a magyar helyesírás bekapcsolt állapotát jelzi. Majd a fájlt neve és egy plusz jel mutatja, hogy nincs mentve a fájl. Ami nagyon kellemesen megoldott az a színezés. Akár a Normál, Insert vagy a Visuál módban vagyok más színnel jelenik meg. A kiíratást tudja az alap NVim is. De itt a színek nagyon jól kiemelik az információt. A fájl neve rész színváltó, így amikor mentek rögvest látom, hogy le van mentve. Így nem felejtem el a mentést menet közben. Bár – ha nem tiltod le – az NVim készít mentéseket, illetve mentés nélküli kilépést csak konkrét parancsra (:q!) engedélyez, de nekem jó ez a vizuális biztonság.
A következő blokkok nekem feleslegesek, mert a kódolást, vagy a fájlban hol vagyok témát nem nagyon nézegetem. Ezeket – ha nem kellenek – le is lehet tiltani.

A beállítása nagyon egyszerű, a dokumentációja jó. A testre szabásához pár sort kell beírni (bemásolni) a konfigurációs fájlba.

Panel bővítése NVim rendszeren

A panel bővíthető egyes modulokkal, amiket a doksi felsorol. Én a szoftveres capslock megoldást választottam kipróbálásra. Ehhez a https://github.com/tpope/vim-capslock modult kell telepíteni, ami a (vim-plug kezelőnél) a Plug ‘tpope/vim-capslock’ paranccsal történik. Majd a plugin doksiját elolvasva ki kell próbálni. A lényege, hogy a hardveres (a billentyűzeten lévő) CapsLock nélkül szoftveresen bekapcsolható egy megadott kombinációval azt. Az egyik ilyen kombináció a Ctrl + l. Itt nincs vizuális megerősítés, azaz a LED nem világít! Jó lenne, ha lenne valami visszajelzés, ehhez csak a megfelelő sort kell a konfigba rakni:

let g:airline#extensions#capslock#enabled = 1
let g:airline#extensions#capslock#symbol = ‘CAPS’

Ez egy példa volt, bár kényelmes ez a plugin. Érdemes kipróbálni!

A panelhez pár alap parancs

:AirlineTheme {theme-name}

A témák változtathatod meg. Ha van egy kedvenced, akkor azt a konfigurációban megadhatod.
Ez a parancs az AirLine panelra vonatkozik, nem az egész felületre!

:AirlineToggle

A neve is mutatja ki- és bekapcsolhatod a panelt. Kikapcsolt állapot az eredeti panelt hozza vissza. Így rögvest látod, hogy ez mennyivel jobb!

Összefoglalva

Az Nvim is szépen kiszínezhető, szépészeti szempontból nem marad el más szerkesztőktől. Ez nem csak szép felület ad, de sokszor kényelmesebb munkát is, főleg ergonomikusabb lesz a kinézet, kellemes a szemednek.
Az NVim sem lehet meg egy szép, és hasznos státusz bár nélkül. Egyet ajánlottam, ami jól beállítható, bővíthető, nagyon sok NVim modullal együttműködik. Hasznos kiegészítő, egyszerű konfigurációval.

Related Posts