OpenShot és Blender hiba megoldása

Openshot és Blender hiba
Openshot és Blender hiba

Ki szerettem volna próbálni az OpenShot Linuxos videóvágót, az animált címek készítési részt. Ez a rész kéttucatnyi előre elkészített attraktív animált cím klipet tud elkészíteni mindenféle Blender tudás nélkül. Kezdőknek nagyon hasznos, mert feliratot, akár introt elég szépen összedobhatunk egypár perc alatt. A szokott mód OpenShot-ot fel, Blender meg amúgy is van a gépen. Kinéztem a StarWars effektust, amit mindenki ismer, és jól is néz ki. Na, ekkor jött a csalódás: az oldalt látható képet kaptam… Mi lehet a gond? A Blenderem a 2.81-es, ami biztosan magasabb verziójú, mint az elvárt 2.78. Ha magasabb a verzió, mint az elvárás, akkor biztosan az elérési úttal van a gond! Nem találja meg az OpenShot, akkor adjuk meg manuálisan a blender indító fájt… Nem jött össze. Hibát írt ki! Ugyanezt. Ok, akkor szedjük le a legeslegeslegújabbat a Blender oldaláról. A Blender nagyon kulturáltan dolgozik, egy tömörítvényben leszedhető az egész és azt kicsomagolva már egy komplett programot kapunk. Így bármelyik disztribúciót használod, annak függőségei nélkül jó eséllyel a legújabb Blender működni fog.
A megfelelő panelban be is tallóztam a pontos elérési utat, és a blender indító fájlt. Nagy meglepetésemre ez a kép fogadott:

Openshot és Blender hiba
Openshot és Blender hiba

A legeslegeslegújabb több hibát ad, mint a régebbi? Hááát… jól elment a kedvem az OpenShot-tól, ha nem jó neki a Blender egyik verziója sem! Internetes kutatás is egy megoldást javasolt: szedd le a Blender oldaláról, add meg az OpenShot-ban a pontos elérési utat, és jó lesz, nem kapsz ilyen hibajelet. Ettől okosabb nem, csak csalódottabb lettem, mert mindenképp egy ilyen feliratot akartam csinálni, és nem sok kedvem volt a Blender-ben megszerkeszteni. Bár vannak leírások hozzá, de az én szerény tudásommal két nap, sok munka lenne.

Ha nem jó neki semmi, akkor próbáljunk meg pár egyéb verzió, hátha az egyiket elfogadja. Legyen a verzió 2.78, amit követel tőlem, hiszen  ha a program írásakor pont azt tartották a jónak, a minimumnak, akkor – hacsak az OpenShot-ot el nem tolták – annak jónak kell lenni.
Szintén a Blender javára írható, hogy nagyon sok régebbi, „idejétmúlt” verzió is megtalálható az oldalon. Szintén egyszerűen letölthető, kicsomagolás után futtatható verzióban. Ezt a verziót leszedve már működik is a 3D animáció készítése az OpenShot videóvágóval.

Így az OpenShot Blender hibára a megoldás: régebbi verziót kell felrakni, mint a legújabb. Kicsit kellemetlen, hogy nem ad értelmes hibaüzenetet az OpenShot.

A hiba az OpenShot 2.5-s verziója felett javítva lett!

A hiba, és a megoldás 2020 februárjában jött elő nálam, Arcolinux alatt.