Pár “haszontalan” CLI program, ami jól néz ki

Linux scriptek

Pár nagyon haszontalan, de jól kinéző parancssoros programot mutatok be. A Fedora Magazin egyik cikke adta az ötletet.  A két program tényleges haszna közelít a nullához. De úgy érzem, hogy érdemes pár olyan eszközt is megismerni, ami jól néz ki, esetleg vicces, vagy éppen feldobja a kedvedet egy percre, ha nem a megszokott uncsi kimenete van egy parancsnak, hanem az szivárványos. Aki nem szereti az ilyen “ökörködés”, ahogy sokan vélekednek, de még kezdők, nekik is ad érdemes átnézni a cikket, mert nem a megszokott mód lehet ezeket telepíteni. Nem árt, ha pld. egy github vagy hasonló oldalról elérhető, kész csomagban nem elérhető eszközöket is tudjuk telepíteni.

No More Secrets

Ez egy egyszerű parancssori eszköz, amivel villogni tudsz a haverok előtt. Nem tesz mást, csak a parancsok kimenetét zagyva karakterré alakítja, majd bármely gomb lenyomása után teszi olvashatóvá. Nagy haszna nincs, de a haverok nagyot néznek, ha meglátják, hogy gyors kézmozdulatokkal dekódolod a titkos anyagot. Mintha te lennél a nagy hecker valamely filmben…

Telepítése:

git clone https://github.com/bartobri/no-more-secrets.git
cd ./no-more-secrets
make nms
sudo make install

Ha „bash: git: parancs nem található” a válasz az első sorra, akkor nincs más teendő mint a kedvenc disztribúciódban megszokott mód telepíted.

A későbbiekben is jól jön, ha tükrözni kell egy github tárolót. De ha akarsz elnavigálsz a https://github.com/bartobri/no-more-secrets címre és letöltöd magadnak a forráskódot, akkor a git nem kell. Az első megoldás elegánsabb, és az a nagy hecker, aki ilyen szuper titkosításokat tör fel az nem másolgat! 🙂

Bár lassan  elég sok disztribúcióba bekerülnek ezek a nem túl hasznos programok is, és lehet, hogy a tiedben is ott lesz, de érdemes egy ilyen egyszerűen klónozható, fordítható programmal kipróbálni a forrásból való telepítést is. Arch alatt az AUR-ban van, most megnéztem.

Ezután már nincs több teendő, csak ki kell adni bármely parancsot és azt egy „csővezetékkel” átirányítani a nms-nek

ls -l / | nms

a kimenet ilyen lesz, legalábbis az oldala szerint:

NMS - Nincs több titok!
NMS – Nincs több titok!

Ha neked nem animál, akkor kattints a képre 🙂

Egy haszna mégiscsak volt, megtörtént az első github-os program klónozása és fordítása. Amint látod, nem volt nehéz, csak követni kell a leírást. A komolyabb programok hasonlóan működnek: el kell olvasni a leírást és követni. Illetve érdemes ilyen egyszerűvel kezdeni, ahol nincs tét, mert ezeknél is kiderülhet olyan probléma, hogy nincs valami ehhez szükséges program feltelepítve. Ilyenkor csak fel kell rakni a hiányolt programot a tárolóból, és későbbiekben nem lesz gond ezzel sem.

Az oldalon még pár hasznos infó is, pár kapcsoló is fenn van, akit érdekel, olvassa el.

A | az alt Gr + w betűvel varázsolható elő. Jegyezd meg, sokat használjuk majd…

Lolcat

Szintén a kinézet miatt kerül be ebbe a részbe, nagy haszna ennek nincs. A terminálban megjelenő kimeneteket szivárványszínbe adja ki .

A kép mindent elmond:

LolCat a szivárványos kimenet
LolCat a szivárványos kimenet

A Lolcat egy Ruby csomag, amely a hivatalos Ruby Gems tárhelyről érhető el. Szóval szükséged lesz a gem kliensre. A megszokott mód telepítsd fel a rubygems-t.Ez nálam

Ezután telepítjük a Lolcat-ot:

gem install lolcat

A használata ugyanaz, mint a fenti. Az adott parancs kimenetét átirányítjuk a lolcat-ra és örülünk a szép színes terminálnak.

Ami túlmutat a szivárványos dolgon: a https://rubygems.org oldalon lehet keresni pár érdekes program közt, amit hasonlóképp telepíthetsz.

A fenti két program disztribúció függetlenül így települ, de a gem, vagy a git telepítése már nem.

Bár egyik sem egy világmegváltó, és nélkülözhetetlen program, de egy kis lazítás belefér a Linux-ba is.

A fenti két programot 2020. februárjában teszteltem Arcolinux alatt.

Related Posts