Paru, az új AUR Helper

Arch Linux

Paru, az új AUR Helper. Az utóbbi időben több helyen olvasni a paru nevű új AUR Helper témában. Járjuk is körbe mit is takar ez!
Az AUR – ahogy az tudjuk – a Arch User Repository azaz közösségi Arch tároló, amibe sokféle, a fő a „hivatalos” tárolólóban helyet nem kapott programok vannak. Ennek az előnye a nagy kínálat, hátránya a változatos minőség. Örök vita, hogy jó, avagy nem ez a megoldás, bár mindegyik Linux disztribúcióban van ehhez hasonló külső tárhely, ahol pont ez a vita táma :). Az AUR-ból nem a pacman telepít, hanem valamelyik AUR Helper, a yay , vagy a most bemutatásra kerülő paru.
Mi is a paru? A yay egyik fejlesztője készíti, mert kivált a yay csapatból és külön utakon indult el. Amit érdemes tudni, hogy elvileg a yay sem fog megszűnni, de azt is: a kivált tag volt az aktívabb fejlesztő.

A paru Rust-ban írt program és ígérete szerint pár új funkció is belekerül, és jobban hasonlít majd a pacman paraméterezéséhez.

Érdemes az AUR Helper-ünket paru-ra cserélni?

Ha minimális AUR csomagot használsz, akkor nem. Ha már többet, és folyamosan telepítesz, és frissítesz, akkor igen. Legalábbis kipróbálni, megismerni.

Kell-e neked AUR Helper?

Nem, nem feltétlen kell. Az AUR Helper, így a paru, yay stb. is csak megkönnyíti az életedet, de nem feltétlen szükséges. A paru telepítését érdemes a bemutatott módszerrel megtenni, így megismered azt a módot, amivel AUR Helper nélkül is telepíteni tudsz egy AUR csomagot.

A paru telepítése

A paru-t telepítheted a megszokott mód, azaz a meglévő, bármelyik AUR Helperrel. De én most a github oldalon ajánlott megoldást fogom bemutatni, és pár magyarázattal ellátni.

sudo pacman -S --needed base-devel
git clone https://aur.archlinux.org/paru.git
cd paru
makepkg -si

Az első sor egy alap fejlesztői készlet, ami majdnem biztosan fenn lesz a gépeden. Ha lefuttatod, akkor valószínűleg jelzi, hogy minden naprakész és nem tesz semmit.

A következő lépés előtt érdemes egy könyvtárat létrehozni, majd abba belépve kiadni a második sorban lévő klónozási parancsot.
A könyvtár létrehozása nem kötelező, de a terminálban kiadott klónozási parancs ott fut le, ahol vagy a könyvtárfában. Ami nem feltétlen jó, mert így olyan könyvtárba is letöltheti az anyagot, ahova nem akarsz „beleszemetelni”. Ha ezt a módszert követed, akkor a telepítés után már törölheted is a könyvtárt, ha akarod.

A második sor bármely AUR csomagra jó, ha annak a pontos elérési útját megadod. Így ha a https://aur.archlinux.org/packages/ oldalon kikeresel egy csomagot és azt adod meg, akkor az is működni fog.

A harmadik sor az egyértelmű: a leszedett csomag könyvtárába belépsz. Itt előfordulhat, hogy már abban a könyvtárban vagy, amiben kell, így ha nem találja a könyvtárat (nincs ilyen fájl vagy könyvtár: paru), amibe belépnél. Akkor nincs más teendőd, megnézed a prompt előtt melyik könyvtárban vagy, és nagy a valószínűsége, hogy ott, ahol kell.

A következő parancs elkészíti, majd telepíti a csomagot. Ha kell a függőségeket leszedi és azokat is kezeli. Érdemes figyelni, mert feltesz pár kérdés, amire válaszolni kell. Ezek a függőségek telepíthetőségére, a program telepítésére vonatkoznak, illetve ha nincs fenn a Rust, akkor azt telepítheti-e. Logikusan engedélyezni kell mindet.
Ez a szabvány csomagkészítési, és telepítési mód, amit az AUR Helper használ, legyen az yay, vagy paru.
OK, miután manuálisan végigmentünk azokon a lépeseken, amit helyettünk az AUR Helper, a paru megtesz, ismerjük meg alapszinten a paru kapcsolóit.

A paru használata

A paru man-ja, vagy a helpje nagyon jó, ahogy azt már megszoktuk ezen a téren. Sok olyan funkciója van, amit nem használunk napi szinten. Talán az is elmondható: ezek egy részét az átlagos Linux felhasználó nem is érti. Ami nekünk fontos, az a megszokott műveleteket kezeli. Ismerősek lesznek, ami nagyon kellemes, hiszen egy új program, főleg egy rendszerprogram akkor kényelmes, ha nem kell túl sok új paramétert megtanulni.

A legfontosabb parancs egy alias, ami a

paru

nem tesz mást, csak a paru -Syu hajtja végre. Logikus megoldás, hiszen a rendszer frissítés a legtöbbet használt funkciója, így az legyen gyors, és egyszerűen megjegyezhető. Ami ennek a hátránya. Amikor kapcsoló nélkül adod ki a paru parancsot az AUR Helper az lefrissíti a rendszeredet. MagyArch használóknál: az upall aliast érdemes ráírni, ha a yay-t leszeded!

A parancs „kistestvére”, azaz csak az AUR csomagokat frissíti a

paru -Sua

Ekkor valóban csak az AUR csomagok kerülnek update alá! Ha csak a frissíthető AUR csomagokra vagy kíváncsi, akkor a

paru -Qua

kilistázza azokat. Nem viszi túlzásba, csak a név, és a telepített és az új verziót írja ki. Ami nekünk bőven elég.

A csomagtelepítést, keresést nagyon profi mód, felhasználóbarátan oldotta meg a fejlesztő

paru csomagneve

Beírom a program nevét, majd kikeresi az összes verziót és kilistázza. Választok és telepít. Ez a kapcsoló nélküli megoldás kellemes, és gyors.

Arra mindenképp figyelj, ha a csomag AUR-ból való, akkor a beállító, telepítő scriptet kilistázza neked, hogy ellenőrízni tudd amit ő tenni akar. Ne lepődj meg, ha egy hosszú szöveget ír ki. Ha nem tudod, vagy nem akarod az ellenőrzést, a beállító fájl tanulmányozását megtenni, akkor egy q gombbal ki tudsz lépni és ezután folytatódik a telepítés.

Itt is működik a megszokott -S telepítés, -Ss keresés -Si információt kiíró kapcsoló, ha csak egy-egy lépésre van szükséged.

Az eltávolítás

paru -R csomagneve

A megszokott takarítási műveletet is elvégezhetjük, ami törli a gyorsítótárban tárolt AUR csomagokat és a gyorsítótárban lévő minden nyomon nem követett fájlt is. A megszokott kérdést tedd fel: kisebb tárhely igény, de ha valami kell, akkor azt újra le kell szednie. Egy pár megás programnál ez nem érdekes, de egy nagyobb programbál már időt vehet el a frissítésnél.

Alapvetően nem követhetsz el nagy hibát, nem a telepített programok tűnnek el, csak a frissítésnél, downgrade-nál, újratelepítésnél lehet pici lassulás az újra letöltés miatt. Plusz amibe belefutottam régebben: ha kikerül az AUR-ból a program, akkor nyilván nem tudod újra leszedni az AUR-ból. Közel nulla, de nem nlla az esélye, hogy ilyennel találkozol :).

paru -Sc

Itt felteszi a logikus kérdéseket, amikre válaszolni kell és már le is fut

laci@Laci ~ % paru -Sc
Megtartandó csomagok:
Az összes helyileg telepített csomag

Gyorsítótár könyvtára: /var/cache/pacman/pkg/
:: Törölni kívánja az összes többi csomagot a gyorsítótárból? [I/n]
a régi csomagok törlése a gyorsítótárból…

Ha igen, akkor az összes eddig leszedett és a gyorsítótárban lévő csomagot letörli. Nem a telepített programokat, hanem azok telepítő csomagjait. Helytakarékos. Ezt a pacman jobban szabályozza, érdemes ott beállítani.

Adatbáziskönyvtár: /var/lib/pacman/
:: El kívánja távolítani a nem használt tárolókat? [I/n] i
használaton kívüli szinkrontárolók eltávolítása…

A nem használt tárolókat eltávolítja. Ez egyéni döntés, én igennel válaszoltam,

Clone Directory: /home/laci/.cache/paru/clone
:: Do you want to remove all other AUR packages from cache? [Y/n]: y

A letöltött AUR források, csomagok és egyéb, az AUR telepítéshez kellő anyagok törlését kérdezi. Egyéni döntés, de itt is igaz: a következő frissítésnél

Diff Directory: /home/laci/.cache/paru/diff
:: Do you want to remove all saved diffs? [Y/n]: y

Az AUR Helperek a legtöbb esetben egy frissítéskor csak a változásokat töltik le, amivel gyorsítják a frissítést. Ezeket a változásokat meghatározó fájlokat törölheted, ha kell. Itt is igaz: ha ezután frissítesz, le kell majd szednie mindet az adott csomaghoz.

Jogos kérdések

Kezelhetem a paru segítségével a régi AUR Helper által telepített csomagokat?
Igen. A csomag adatbázist nem a yay, a paru vagy bármely AUR Helper tartja nyilván, hanem a pacman.

Használhatom a yay által leszedett, klónozott fájlokat?
Nem. A paru saját könyvtárba menti a fájlokat, így az adott csomag első frissítésénél újra leszedi a csomag forrását teljesen. Ez lesz a későbbiekben az alap, amihez akkor már csak a változásokat szedi le. Ez nem jelent gondot, hiszen a mai sávszéllességnél nem a letöltés sebessége lesz a szűk keresztmetszet, hanem a csomagok fordítása.

Használhatom a yay-t és a paru-t párhuzamosan?
Igen, de nincs nagy értelme. Máshova mentik a leszedett forrásokat (bár össze lehet a kettőt barkácsolni, de…) így mindegyik a saját könyvtárát használja. Ha egyszer az egyik, másszor a másik AUR Helper-t használod, kissé több lesz a letöltésed, és a tárhely fogtalálásod.

Tapasztalat a paru kapcsán

Az új AUR Helper eddig semmi problémát nem okozott, pont úgy dolgozik, mint a yay. Nem jobb, és nem is gyorsabb, mit a yay. Ami logikus, mert sem a letöltési sebességet, sem a fordítási sebességet nem a paru szabályozza, hanem ezek adott paraméterek.
Nekem a logikája jobban tetszik, így én ezt használom.
Főleg, mert egy bosszantó AUR Helper tulajdonság kijavítására tett a fejlesztő ígéretet. Ha egy AUR csomaggal gond volt, bármi a frissítésnél, akkor az egész frissítési művelet leállt. Ideális lenne, ha ez ezentúl nem lenne, hanem a többi csomag frissítése lefutna. Majd kiderül, hogy lesz ebből valami, vagy nem….

Related Posts