Redshift – színhőmérséklet beállítása Linux alatt

Redshift Linux alatt
Redshift Linux alatt

Ebben a cikkben a redshift parancssoros alkalmazását, automatizálását ismerjük meg Linux alatt.

Felmerült egy kérdés a redshift-et kapcsolatban: nem, vagy csak nehézkesen lehet openbox stb. alá betenni úgy, mint KDE stb. alá, valami ikon képében, hogy rákattintva kényelmes állíthassuk az értékeket. A szemünk fénye fontos, hiszen sokat ülünk a monitor előtt. Ha fáj a szemünk, vagy a fejünk számítógépezés után forduljunk szemészhez.

Bár ma már sok a jó monitor, de mindenképp figyeljünk a szemünk épségére. Akár a színhőmérséklet beállításánál, akár a monitor fényerejéénél. Mindig törekedjünk a monitor kiválasztásánál a jó ergonómiára!

Mi is az a redshift Linux rendszeren?

A redshift egy kellemesen használható eszköz a monitor színhőmérsékletének állítására. Az utóbbi időben sokat foglalkoznak a monitorunk alvást zavaró kék színű sugárzásával. Erre is jó megoldás a redshift. A redshift a színhőmérsékletet a nap helyzetéhez igazítja. Éjjel és nappal eltérő színhőmérséklet érték állítható be. Sötétedéskor és kora reggel a színhőmérséklet éjszaka és nappali hőmérséklete között simán átvált, hogy a szemünk lassan alkalmazkodhasson. Éjjel a színhőmérsékletet úgy kell beállítani, hogy megfeleljen a helyiségben lévő lámpáknak. Ez jellemzően egy alacsony, körülbelül 3000K-4000K (alapértelmezett: 3700K). A nap folyamán a színhőmérsékletnek meg kellene felelnie a kívülről jövő fénynek, jellemzően 5500K-6500K (az alapértelmezett érték 5500K). A fénynek magasabb színhőmérséklete van egy felhős napon, más egy verőfényes és más egy ködös napon. Nagyon más egy neonos zárt helyen…
Ennyi az elméleti rész, gyakorlatban nézzük meg a használatát.

Redshift telepítése Linux alá.

A redshift sok Linux disztribúcióban nincs fenn alapból, így telepíteni kell:

sudo dnf install redshift
sudo pacman -S redshift

Más terjesztésekben a saját csomagkezelőd parancsait írd be! Ismered meg a saját disztribúciódat és alkalmazd megfelelően az ismereteket – önállóan.

Redshift alkalmazása Linuxon

Most a redshift-gui-ra nem térnék ki, mert kizárólag CLI megoldásban gondoskodom.
Mivel a redshiftet folyamatosan akarjuk használni, érdemes az autostart-ba elhelyezni.
Alaphasználata:

redshift -l 55.7:12.6 -t 5700:3600 -g 0.9 -m randr -v

Az -l a lakhelyed koordinátái, amit érdemes pontosan megadni, mert ez az adat adja az éjszakai és a nappali színhőmérséklet váltás idejét. A pontos koordináta értéket a pld. https://openweathermap.org/ -on keresheted meg. Ha a geoclue fut, akkor abból is ki tudja olvasni, de én szeretem kézzel megadni.

-t
a nappali és éjszakai színhőmértékeset adjuk meg. A két alapérték jellemzően megfelelő.

-g
a monitor gamma értékét változtatja. Nem összekeverendő a -b kapcsolóval, ami a fényerősséget állítja. Itt megadhatunk egy értéket, ami a három fő színt egyszerre állítja, de megadhatunk az RGB színekre külön is értéket. Az első esetben egyenletesen „szürke” eltolást kapunk, míg a másodikban a monitor színe is változik. Ideális lehet ezt ismerni, ha a monitorod nem pontosan kalibrálású és felborult a színegyensúly. Egyes kevésbé jó monitorok pocsék színeit lehet ezzel kis mértékben javítani. Csodát ne várj, de élvezhetőbbé teheti a képet.
-m a működési metódust állítja, a színhőmérséklet használatának a módját. Én ezt a paraméter nem adom meg, így kiválasztja a neki megfelelőt, automatikusan.

Gyakorlatilag, ha beállítod ezeket az értékeket neked megfelelően, akkor nincs sok dolgod. Automatikusan vált. Ha berakod az autostart-ba…

Miért nem jó ez nekem csak így?

Mert szeretem, ha „sárgább” és „szürkébb” a monitor, ha szöveget írok, vagy szerkesztek egy ábrát. Kellemesebb a szemnek. Mert éjszakai módban – bár a szem adaptálódik – a 3500K körüli értéknél nem színhelyes a kép, ez nagyon zavaró, ha színhelyesen kell szerkeszteni.
Én pár scriptet írtam, kétsorost, és amikor váltani akarom a monitor beállításait, akkor gyorsan, egy billentyű kombinációval megtehetem.
Pár példát mutatok, ezekből már a gyakorlati használata kiderül a redshift-nek.
Fehér háttér, fekete betűk. Ez az alapbeállítása a szövegszerkesztőknek. Egy idő után már beleég a szemünkbe ez a fényes képernyő, kis fekete jelekkel. Nem túl egészséges, és ezt kerülni kell.
Legyen kisebb a színhőmérséklet, és sötétebb a monitor. Ehhez vagy a monitor hardver beállításain állítunk, vagy a redshift-et használjuk:

redshift -O 3500 -g 0.8

-O megadjuk a színhőmérsékletet, és a gammát levesszük.
Sokkal kellemesebb hosszabb ideig ezt nézni, mint a vakító fehéret. Akinek egyedi színbeállítás kellemesebb, az a -g kapcsoló RGB beállításaival pirosabb, zöldebb stb. tónust is előállíthat.
Hasonlóan megoldás az éjszakai beállítás felülírásához, ha a nappali értéket kézzel visszaállítjuk:

redshift -O 5500

Amire érdemes figyelni, ha fut a háttérben az autostart-ba beírt redshift beállítás, ami a nappali és az éjszakait szabályozza, akkor az ki kell lőni:

killall redshift

és csak ezután indítani az új beállítást. Ha villog a kép, vagy másodpercenként vált a szín, akkor ez lesz a hiba: két, vagy több redshift fut egyszerre.

Bonyolult? Nem! Pár kísérletezés után már nagyon kényelmessé varázsoljuk a környezetet, és kímélhetjük a szemünket. Érdemes megnézni a monitorod színhőmérsékletét, mert a gyártók előszeretettel emelik meg a normál napfény színhőmérséklet fölé, hogy kicsit „kékesebb” árnyalattal élénkebb fehéret kapjanak. Ha túl magas az alapérték, zavarhatja a szemed. Bár a gyártó ritkábban adják meg ezt az értéket konkrétan, de az 5500K környéki beállítás folyamatos használata (-O kapcsoló) után kiderül, ha az alap nem túl jó.

Fontosabb redshift kapcsolók

A redshift -h és a man redshift még említ pár beállítást, én ezt a hármat használom, amit leírtam. Szokjuk meg, hogy nem csak bemásolunk egy parancssort, hanem megnézzük az új parancs használata előtt ezt a két leírást.

-b DAY:NIGHT
Képernyőn használni kívánt fényerősség (0.1 és 1.0 közti érték)
Csak ha tudja ezt is a monitorod, akkor használd.

-c FILE
Beállítások betöltése előre meghatározott beállítási fájlból
Config fájlt hozhatsz létre, a man-ban van rá példa. Én egyszerűbbnek tartom, ha közvetlen a scriptben adok meg értékeket.

-x
Visszaállítás mód (kiiktatja a képernyő beállításait)
Nekem nem minden esetben működött.

-r
Kiiktatja a hőmérséklet átmeneteket
Ha automatikusan állítja a nappali/éjszakai váltást, akkor ezt NE használd, mert zavaró lesz, ha egyszerre egy nagyot ugrik a színhőmérséklet a váltáskor.
Bár elméletileg kárt nem tudsz okozni a monitornak, de a nagyon extrém beállításokat kerüld el.

A megoldást Arcolinux és MX linux alatt teszteltem 2019. decemberében.

Related Posts