Shutter – Screenshot program

Shutter screenshot effekt
Shutter screenshot effekt

Képernyőkép mentés, vagy ahogy sokan ismeri Screenshot programból van vagy egy tucat nagyon jó. Párat kipróbáltam és találtam egy kiemelendően jót. A Shutter-t. A Shutter funkciókban gazdag képernyőprogram, Linux operációs rendszerek alá. Készíthetsz képernyőképet egy adott területről, ablakról, a teljes képernyőről, vagy akár egy weboldalról is – különféle effektusokat alkalmazhatsz rá, rajzolhatsz rá nyilakat, feliratozhatod, majd feltöltheted egy képtárhelyre. Mindezt egy programban. A redőny ingyenes, nyílt forráskódú, és a GPL v3 alatt licencelt. Én jó pár tucat cikket, leírást készítettem ezzel, sok videómban láthattok olyan képernyőmentéseket, amiket ezzel dekoráltam ki.
Egy komplett program, ezért nem írásban, hanem a Magyar Linux Videók csatornán mutatom be.

A program telepítése viszonylag egyszerű, hiszen csak három csomag kell:

  • shutter
  • perl-goo-canvas
  • gnome-web-photo

Amit mindenképp tudni kell, hogy a gnome-web-photo függősége a webkitgtk, ami ha nincs csomagban, akkor Arch linux alatt hosszadalmasabb a fordítása. Bár mindent megtesz neked a telepítő szoftver, de ne csodálkozz, ha hosszabb ideig fordítja a programot telepítés előtt!
Ha Ubuntu/Mint rendszert használsz, akkor elvileg nincs ilyen problémád, ott rendelkezésre állnak ezek PPA tárolóban. De ennek olvass utána, mert ezt nem tudtam kipróbálni Arcolinux alatt.

A videó: https://youtu.be/3aMbpDWS1A4

a programot Arcolinux alatt próbáltam ki 2020 januárjában.

Related Posts