SpaceFM kiegészítő – kuka

SpaceFM
SpaceFM

Én fájlok kezelésére a SpaceFM-et használom. Volt róla szó, négypanelos, bővíthető, sokat tud. Ez sem, tökéletes, vannak olyan funkciók melyek hiányoznak, és jó lenne, ha úgy működne, ahogy én elképzelem. Az egyik hiányossága a törlés. A törlés nála valódi törlés, és nem a kukába másolás. Én ezt a funkciót nagyon hiányoltam, és így körbejártam a témát. Ha nincs kuka funkció, akkor tegyünk bele! Bár ez a megoldás a SpaceFM-re lett megírva, de akkor is használható, ha más, de bővíthető fájlkezelőt szeretnél használni. De akkor is hasznos lehet a cikk, ha más Linuxos fájlkezelőt használsz, mert egy kellemes kis programocskát használunk a dekorációhoz, a panelhez. A zenity-t. Ha nincs fenn a gépeden, akkor telepíteni kell. Bár szerintem kevesebbet tud, mint a már használt kdialog, de a funkcióját betölti: oda, és olyan panelt rak, ahova és amilyent akarsz. Így akár egy sima scriptet is felturbózhatsz grafikus panelokkal. Egyszerűen. Itt az előugró panel megléte nem létfontosságú, de érdemes átgondolni: egy törlési műveletet érdemes megerősíteni, nehogy véletlen törlés után vissza kelljen állítani a fájlokat.
A kuka kezelésére egy kis programot, a trash nevűt használom. Bár sok hasonló van, ez tetszett meg nekem. Ezt telepíteni kell, mert alaptelepítéskor majdnem biztos, hogy nem kerül fel a gépre. De használhatnánk bármiféle egyéb, CLI kukakezelőt is. Vagy egy féltucat létezik.

A trash -h indítása után kapunk egy helpet, amit érdemes áttanulmányozni. Maga a használata egyszerű, így csak az -e kuka ürítése kapcsolót emelném ki. Illetve érdemes azt tudni, hogy ez egy sima script, amit nyugodtan módosíthatsz. Egy logikus módosítás, ha a kuka nevét, elérési útvonalát a script elején (trashpath = ~ /.trash/) átírod. Fontos tudni: ez a program ezt a kukát használja, így nem tudod kezelni ezt a kukát a felületbe beépített szemetes kezelőkkel. A megszokott kukánt jellemzően nagybetűs, és arra is figyelj, hogy ott a pont előtte: rejtett mappa, azaz, ha a fájlkezelőd nem látja…

A harmadik komponens már ezeknél kissé speciálisabb, a SpaceFM saját, belső változóit is használjuk. Ezzel mondjuk meg a SpaceFM-nek, hogy azokat a fájlokat, amiket kijelöltünk azokat kell ezzel a paranccsal kezelni.

A saját parancs elkészítése egyszerű, a SpaceFM kiegészítőkről szóló videóban elmondottak szerint járunk el. Egyéni döntés, hogy hova teszed magát a parancsot. Oda tedd, akol a leggyorsabban eléred. Én az Actions-ok közé tettem a jobb klikkes menübe.

A beállításoknál a Menü Item:
Type: command
Name: Kukába dob (ez bármi lehet…)
Key: Delete (az eredeti törlés gombját felülírattam!)
Icon: keress olyant, ami neked megfelel, ha kell ikon…

Context fül: semmit nem kell állítani, alapbeállítások jók.

Command fül:

zenity --list --width=400 --height=150 --title='Confirmation' --text='Valóban a kukába dobsz?' --column='Path' %F; (( $? == 0 )) && trash %F

Ha nem kell a zenity rész, azaz az alább látható panel, akkor elegendő a trash %F is. Bár ez akár script, akár pedig Command Line is lehetne, én a Command Line megoldás mellett döntöttem. Scriptnél figyel az eltérő változó jelölésre!

A szöveges rész lehet bármi, és a méretet is változtathatod. A panel úgy van beállítva, hogy az Enter lenyomására nem választja ki alapértelmezetten a OK-t, azaz valóban oda kell vinni az egeret, majd lenyomni. Így az “ellenőrizd már le mit törölsz” elv érvényesül.

Az Options fül:

A gyorsabb munka, és az egyszerűség miatt kivettem a Run as Task elől a pipát.

Ahogy látni nem nehéz összehozni egy sima kiegészítő parancsot a SpaceFM alatt. Ahogy már az elején írtam, bármelyik olyan fájlkezelő alatt hasonló a megoldás, aminél lehet kiegészítő parancsokat adni. Maximum a %F lehet más, lokálisan definiált változó.

A tesztelést 2020. februárjában Arcolinux alatt végeztem.