SpaceFM – kiegészítők

SpaceFM - Fájlkezelő
SpaceFM – Fájlkezelő

A fájlok, állományok kezelése napi feladat minden Linux rendszeren. Bár a legtöbb disztribúcióban, vagy inkább asztali felületben van alapértelmezett fájlmenedzser, de nekem eddig egy sem tetszett meg igazán. Bár jók, és sokat tudnak, de mindegyikben volt valami kis hiányosság. Ami nekem hiányzott, és anélkül csonkának, vagy hiányosnak éreztem az eszközt. Leginkább az egy vagy két panel lehetősége jelentett gondot nekem, mert három kellene. Így kettő plusz egy fájlkezelőnél maradtam meg. A plusz egy az MC, ami egy terminálos, szuper kis program. Sokat tud, és grafikus felület nélkül is megy. De ezzel nem is ijesztgetem a kezdőket…. A másik a Double Commander, ami egy Total Commander (leánykori nevén: Windows Commander) klón, amit még a Windowsos időkből kedveltem meg. A DoubleCommanderről van videóm, ha érdekel nézd meg, és ha megtetszett használd is. Nagyon jó. A másik, amit napi szinten használok a SpaceFM. Ez tudja azt ami nekem kell: négy panel, és teljesen testreszabható.

SpaceFM, a fájlkezelő

Mivel van róla egy alapozó videó, így az alapokat át is ugorhatjuk. A videóban bemutatom magát a programot, a testreszabhatóságát. Bár kisebb munkával jár, de érdemes belefektetni időt, mert a négy panel, és a fülek miatt kissé másképp működik, mint a hagyományos egy, vagy két panelos.

Az új videó:

https://youtu.be/a7cJX26BCeY

Ha megtetszett a SpaceFM, akkor érdemes kihasználni a scriptekkel való kiegészítést is. Azt, hogy hogyan teheted meg, és pár példát a videóban bemutattam.

Az kiderült már, hogy ha igényed van rá, akkor megteheted. Általában két kérdést tesznek fel ezzel kapcsolatban.

Minek kell scriptekkel kiegészíteni?

Bár nyilván egy hiányzó, és neked fontos feladatra kereshetsz, vagy írhatsz scriptet, és futtathatod terminálban, vagy aliasként is. DE sokkal kényelmesebb, praktikusabb, ha ezeket közvetlenül eléred a fájlkezelőben. Nem kell terminált nyitni, vagy egy másik programot elindítani, és nem kell begépelni a parancsokat, a scriptek, aliasok nevét. Gyorsabb és nincs hibázási lehetőség. Ha pedig gyorsbillentyűket rendelsz hozzá, akkor a SpaceFM fájlkezelőben azokon keresztül is eléred.
A másik nagy előny, hogy a SpaceFM fájlkezelőben vannak belső, csak itt érvényes változók, amikkel a kijelölt fájlokra, panelokra és még sok egyébre hivatkozhatunk a scriptekben.

Mennyire nehéz ezt megtenni?

Ha elhangzik a parancssor, script szó, mindenki valami nagyon kockáknak való, csak a Linux felszentelt guruinak való dologra gondol. Ez alapesetben is erős ferdítés, de itt a SpaceFM kiegészítéseknél kiemelten az.
Mit tesz a Linuxos, ha valamit meg szeretne csinálni. Rákeres az Interneten, hogy van-e arra kész parancssors megoldás, vagy kész script. Az esetek 99%-ban van készen. Majd ha megfelel neki, akkor bemásolja a terminálba, vagy ha script, akkor egy fájlba. Futtatja. Aki már megtette ezt legalább egyszer, annak a SpaceFM ilyen kiegészítése, a funkcióinak bővítése sem lesz nehéz. A különbség csak annyi, hogy nem a terminálba, vagy egy script fájlba másoljuk, hanem a SpaceFM fájlmenedzser megfelelő eszközébe. Ami, ahogy láttátok, nem egy bonyolult dolog. Ezután már csak a fantázia szab határ annak, hogy mivel egészíted ki a programot. Már az is nagy segítség lesz, ha „csak” rendezetten, gyorsan elérhetőek lesznek a használt scriptek, de ha ráérzel a SpaceFM saját változóinak a hasznára, akkor majdnem mindent meg tudsz csinálni, amire szükséged lehet.

A videóban említettem egy fájl átnevező programot, ami a rnm. Érdemes ránézni, ha parancssoros átnevezéseket átnevezőt keresel. Sokat tud, bár előbb jól át kell nézni a leírást, de hasznos lehet.

A videóban említettem a dolphin fájlkezelőt is, amit ha van kedved próbálj ki. Én példának hoztam, hogy sok beépülőt készítetek hozzá. Ezen az oldalon rengeteget találsz. Bár egy az egyben nem emelhetőek át a SpaceFM-be de ezek egy része sima parancs, vagy script, amit kis fantáziával át is írhatsz a SpaceFM fájlmenedzserhez. Ötlettárnak jó, a többi már csak a fantázia dolga.

Aki nem SpaceFM-et használ, itt talál egy egyszerű leírást más Linuxos fájlkezelőkről.

Related Posts